Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Напомена: Серија чланака под насловом „Разумети афективне поремећаје“, у нашем издању од 8. јануара 2004, изазвала је необично велики одзив читалаца. Следе нека од многих писама која смо примили.

Прочитала сам много дирљивих чланака у вашим часописима, али чланци у овом издању на мене су оставили снажнији утисак од свих осталих. Искрено саосећам с нашом браћом и сестрама који пате од тих поремећаја. Ако сам неком од њих икада упутила неку нетактичну примедбу, волела бих да ми опросте. Молим вас, наставите да објављујете чланке попут ових. Они нам свима помажу да имамо више љубави и разумевања.

С. В., Сједињене Државе

Када је утврђено да патим од биполарног поремећаја, чинило ми се да се цео мој свет руши. Пуно сам плакала и усрдно се молила Јехови. Ове седмице сам примила одговор на моје молитве — Пробудите се! који говори о афективним поремећајима. Имала сам осећај да је Јехова мени лично показао нежну наклоност. Чланци су ме охрабрили да наставим даље.

Р. Т., Канада

Пре три године установљено је да наш 12-годишњи син има биполарни поремећај. Често је осећао да нико не разуме његове проблеме и да Јехова не брине за њега. Када смо му скренули пажњу на ове чланке, одмах их је прочитао. Са сузама у очима, рекао ми је: „Мама, неки људи стварно имају разумевања. И Јехова ме разуме.“ Његов лекар је радо узео часопис и водила сам с њим пријатан разговор на темељу Библије.

Л. П., Сједињене Државе

Усрдно сам се молила Јехови да буду објављене неке информације о биполарном поремећају. Данас, два месеца након тога, добила сам издање Пробудите се! од 8. јануара 2004. Захваљујући практичним предлозима које сте пружили, повећала сам учешће у служби Јехови.

М. С., Мексико

Информације објављене у овим чланцима употребила сам за један пројекат на факултету. Шеф катедре за особе с посебним потребама замолио ме је за примерак овог издања да би га користио за поучавање особља о биполарном поремећају. Многи извлаче корист из врсног посла који обављате. Само тако наставите.

К. Р., Сједињене Државе

Добро сте нагласили колико је важно да се болест не поистовећује са особом. Ови чланци помажу свима нама који служимо као скупштинске старешине да разумемо околности браће и сестара који се боре с таквом врстом болести и да им помажемо.

Р. П., Италија

Моја сестра пати од тешке депресије. Плакала сам када сам прочитала ове чланке, јер сам увидела да нисам озбиљно схватала њену болест. Сада знам да јој не смем окренути леђа, већ да морам бити стрпљива и пуна разумевања.

Д. П., Сједињене Државе

Све што сам прочитала у овим чланцима односи се на мене. Била сам дирнута до суза, а осећања кривице су донекле попустила. Дала сам примерак часописа свом лекару, који ме је увек храбрио да се чврсто држим својих уверења.

А. Л., Француска

Имам 13 година. Много пута сам пожелела да умрем. Савети из часописа Пробудите се! помогли су ми да наставим са животом. Сада знам да је Јехови заиста стало до нас и да нас слуша!

М. С., Сједињене Државе

Увек сам мислила да су депресивне особе себичне и да је депресија нешто што једноставно треба одагнати. Међутим, када сам прочитала ове чланке, схватила сам да сам у ствари ја била себична, јер нисам показивала обзир према осећањима других.

Р. Н., Сједињене Државе

Хвала вам за ове лепе чланке. Они пружају добре смернице за лечење. Студирам психологију и користићу их у раду с клијентима.

Р. Ј., Сједињене Државе

С депресијом се борим више од десет година. У чланцима је споменуто да је корисно водити дневник и желела бих то да покушам. Када не могу да идем на састанке, једна сухришћанка снима програм и то ми пуно помаже.

М. С., Јапан

Симптоме које сте описали имам десет година. Много пута сам прочитала ове чланке и пажљиво их простудирала са супругом. Подстакли су нас да разговарамо о мом расположењу и да више пажње поклањамо једно другом.

И. Х., Мађарска

Породица ме је толико критиковала да сам желела да извршим самоубиство. Међутим, ови чланци су ми улили наду јер сада знам да ме Јехова разуме. Поново идем на хришћанске састанке и учествујем у служби.

М. Б., Сједињене Државе

Теши ме чињеница да има и других који пате попут мене. У чланцима су пружени практични савети и настојаћу да их применим колико год то буде могуће. Молим вас, наставите да објављујете овакве чланке јер они многима користе.

В. Л., Русија

Старешина сам, имам 68 година и око десет година болујем од клиничке депресије. И ’пастири‘ су део стада, а неки од нас могу доживети озбиљну депресију. Био сам дубоко дирнут када сам прочитао како се други боре са афективним поремећајима.

Б. А., Сједињене Државе

Ови чланци су ме подстакли да одем код лекара. Такође су помогли мојој жени да боље разуме моје депресивно расположење. Увек ме задиви то што објављујете правовремене и тачне информације.

К. Б., Немачка

Три месеца пре него што сам добила ово издање, утврђено је да имам депресију. Моја прва реакција је била идентична оној коју сте описали — шок и оклевање да то кажем другима. Захваљујући овим чланцима и разумевању које сте показали, више се не осећам усамљено.

А. Г., Аустрија

Мој отац пати од биполарног поремећаја још од мог детињства. Породица је изузетно тешко подносила његове маничне фазе. Иако сам знала да је болестан, према њему сам осећала мржњу. Међутим, ови чланци су ми помогли да разумем стање у ком се мој отац налази. Док сам их читала непрестано сам плакала. Када следећи пут будем отишла кући, покушаћу да разговарам с њим. Настојаћу да успоставимо добар однос.

С. С., Јапан

Ћерка моје пријатељице има менталне проблеме па сам јој рекла да ће се боље осећати ако буде више проучавала и више се молила. Оно што сте навели на 10. страни овог издања показало ми је да нисам била у праву. Молитва и студиј помажу, али то није лек за здравствене проблеме. Хвала вам за правовремене информације.

Б. Д., Сједињене Државе

Много пута сам плакала јер су ми други говорили да неко ко је хришћанин не може бити депресиван. Међутим, ови чланци су ми помогли и утешили ме јер сада знам да нисам једина која има овај проблем.

П. Б., Енглеска