Пређи на садржај

Пређи на садржај

Суочити се са изазовима раног материнства

Суочити се са изазовима раног материнства

Суочити се са изазовима раног материнства

КАДА тинејџерка затрудни, она мора да преузме терет доношења одлука које иначе доносе одрасли. „Чини ми се да имам 40 година“, каже једна малолетна мајка. „Изгубила сам читаву младост.“ Заиста, када сазна да је трудна, млада девојка може бити обузета страхом и забринутошћу.

Ако си тинејџерка која чека бебу, можда се и ти слично осећаш. Међутим, ништа нећеш постићи ако дозволиш негативним емоцијама да те паралишу. У Библији пише: „Ко пази на ветар неће сејати, а ко на облаке гледа неће жети“ (Проповедник 7:8; 11:4). Земљорадник кога паралише забринутост због временских прилика, не предузима неопходне кораке. Немој дозволити да изгубиш самоиницијативу. Пре или касније мораш наставити са животом и прихватити своје одговорности (Галатима 6:5).

Које могућности имаш? Неки те могу саветовати да размислиш о абортусу. Међутим, за оне који желе да угоде Богу то није решење. Библија јасно каже да је абортус у супротности с Божјим законом (Излазак 20:13; 21:22, 23; Псалам 139:14-16). У Божјим очима живот је изузетно драгоцен, укључујући и онај који је зачет ван брака.

Да ли да се удаш за оца своје бебе и да заједно подижете дете? Можда сматраш да би те брак барем донекле поштедео срамоте. Међутим, чак и ако млади отац осећа моралну одговорност да ти пружи подршку у одгајању детета, брак није увек мудар избор. a Чињеница да младић може да створи потомство не значи и да је у емоционалном и менталном погледу способан да буде добар муж и отац. Осим тога, то не значи да може збринути материјалне потребе жене и детета. Надаље, ако се религиозна уверења оца твог детета разликују од твојих, удати се за њега било би у супротности с библијским саветом да се брак склапа „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39). Искуство показује да пренагљена удаја, која често води до краткотрајног брака, углавном проузрокује још више боли и патње.

Да ли је препоручљиво дати дете на усвајање? Иако је то сигурно боље решење од абортуса, имај на уму да упркос тешким околностима, ипак имаш посебну прилику да одгајаш и васпитаваш своје дете.

Суочити се са изазовима

Мора се признати да није лако подизати дете без брачног партнера. Међутим, ако се искрено трудиш да примењујеш библијска начела и ако имаш поверење у то да ће ти Бог пружити снагу и вођство, можеш се успешно суочити с многим изазовима. Навешћемо неколико ствари које ти могу бити од помоћи.

Поправи свој однос с Богом. Схвати да предбрачни секс представља грех против Бога — кршење његових узвишених моралних мерила (Галатима 5:19-21; 1. Солуњанима 4:3, 4). Зато је први неопходан корак покајање и молба за Божји опроштај (Псалам 32:5; 1. Јованова 2:1, 2). Тачно је да се можеш осећати недостојном његове помоћи. Ипак, Јехова је обећао да ће опростити и помоћи онима који се кају због грешног поступања (Исаија 55:6, 7). У Исаији 1:18, Јехова каже: „Ако ли су греси ваши као скерлет [то јест тешки, озбиљни], као снег постаће бели [биће потпуно избрисани].“ Библија такође подстиче оне који греше да се обрате наименованим хришћанским старешинама за духовну помоћ (Јаков 5:14, 15).

Немој се више упуштати у предбрачни секс. То ће вероватно значити раскид везе са оцем твог детета. Наставак ванбрачне везе само би те изложио притиску да наставиш да се понашаш на начин који Бог не одобрава. Никада немој заборавити да Божји закони, иако су строги, служе да нас заштите. Николина, која је раније цитирана, каже: „Схватила сам да је Бог у праву. Он нам жели добро“ (Исаија 48:17, 18).

Кажи родитељима. Можда се с разлогом плашиш да ће твоји родитељи бити љути на тебе. Тачно је да ће бити узнемирени и забринути када сазнају да си трудна. Можда ће чак мислити да нису добри родитељи и кривити себе због твог неисправног понашања. Међутим, ако су стварно богобојазни, тај налет повређених осећања с временом ће се вероватно стишати. Они су ти дали живот и упркос свим твојим грешкама, они те воле. Када виде да се кајеш, то ће их без сумње подстаћи да опонашају оца расипног сина и да ти спремно опросте (Лука 15:11-32).

Покажи захвалност. Родитељи, рођаци и пријатељи често су извор праве помоћи и подршке. Примера ради, твоји родитељи ти могу обезбедити медицинску негу. Када се породиш, они ти могу помоћи да научиш основне ствари које треба да знаш о бризи око детета. Такође ти могу помоћи око чувања детета. Николина каже: „Мама ми је много помогла око моје бебе.“ И пријатељи могу помоћи, можда тако што на тактичан начин поклањају дечју одећу и друге ствари које ће ти користити (Пословице 17:17). Када ти други спремно пруже помоћ, послушај библијски савет и ’буди захвална‘ (Колошанима 3:15). Речи захвалности увериће их да њихова љубазна дела не узимаш здраво за готово.

Стеци вештине које су ти као родитељу потребне. Наравно, ти не желиш вечно да зависиш од породице и пријатеља. Зато почни да стичеш вештине како би могла да се стараш о свом детету и да водиш домаћинство. Није лако научити како удовољити свим потребама детета. Много тога мораш научити о исхрани, здрављу и другим аспектима бриге око детета. Занимљиво, Библија каже старијим хришћанкама да подстичу млађе жене да буду „вредне домаћице“ (Титу 2:5). Нема сумње да ти у овом погледу драгоцену помоћ може пружити мајка, а можда и други искусни чланови хришћанске скупштине.

Мудро управљај новцем. Библија каже да је ’новац заклон‘ (Проповедник 7:12ДК). Када добијеш дете, имаћеш много веће новчане издатке.

Можда би се могла најпре ослонити на помоћ коју пружа држава, а на коју имаш право. Међутим, често се дешава да девојка и поред тога што је постала мајка још увек финансијски зависи од родитеља. Ако је тако и у твом случају, било би мудро и обзирно да што је могуће више смањиш трошкове. Иако би сигурно волела да за своју бебу набавиш нове ствари, можда можеш уштедети новац тако што купујеш у продавницама половне робе или на распродајама.

Настој да стекнеш одговарајуће образовање. „Мудри скупљају знање“, кажу Пословице 10:14 (NW). Иако се првенствено односи на библијско спознање, то се може применити и на световно образовање. Треба да стекнеш одговарајуће образовање како би могла да зарађујеш за живот.

Додуше, није лако ићи у школу и бринути се о беби. Међутим, без потребног образовања, ти и твоје дете живећете у сиромаштву, зависни од социјалне помоћи, с минималним средствима, у лошим условима становања и уз неадекватну исхрану. Зато, ако је икако могуће, настави да се школујеш. Николинина мајка је инсистирала да она заврши школу. Захваљујући томе, Николина се касније обучила за рад у адвокатској канцеларији, што јој је омогућило да се сама издржава.

Зашто се не би распитала о томе које ти могућности за образовање стоје на располагању? Ако би присуствовање часовима било сувише компликовано, можда се можеш распитати о ванредном школовању. Примера ради, можда би у твојој ситуацији било практично завршити неки курс.

Ти можеш успети

За младу мајку подизање ванбрачног детета није лако. Ипак, ти можеш успети! Ти можеш бити брижна, способна мајка ако будеш стрпљива и одлучна и ако се будеш ослањала на Јехову Бога. Не треба заборавити да и деца неудатих мајки могу да одрасту у емоционално стабилне особе. На крају чак можеш доживети радост када твоје дете прихвати твоје усмеравање и васпитавање и постане Божји слуга (Ефешанима 6:4).

Николина каже: „Иако је то изгледало немогуће, уз Божју помоћ доживела сам радост да својој малој девојчици помогнем да постане љубазна, пристојна и одговорна млада дама. Понекад када је гледам, присетим се свих непроспаваних ноћи, али истовремено осетим велико задовољство.“

Међутим, какав став одрасли треба да имају према неудатим младим мајкама и њиховој деци? Пре свега, има ли начина да се младим девојкама помогне да избегну проблем преране трудноће?

[Фуснота]

a У рубрици „Млади питају...“, у издањима Пробудите се! од 22. априла и 22. маја 2000, разматрају се одговорности и изазови с којима се суочавају млади неожењени очеви.

[Слике на странама 8, 9]

Младе мајке се суочавају с многим изазовима док подижу децу

[Слика на 10. страни]

Прерано улетети у брак није решење

[Слика на 10. страни]

Хришћанске старешине могу помоћи младима који греше да поправе свој однос с Богом

[Слика на 11. страни]

Мудро је да самохране мајке стекну одговарајуће образовање