Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је важно неговати потенцијал детета

Колико је важно неговати потенцијал детета

Колико је важно неговати потенцијал детета

ОНО што особа научи или пропусти да научи током детињства може утицати на њене способности у будућности. Шта онда родитељи треба да пруже деци како би се она развила у уравнотежене, успешне одрасле особе? Погледајте до каквих су закључака дошли неки на основу истраживања спроведених у последњим деценијама.

Улога синапси

Све развијенија техника за праћење функција људског мозга омогућава научницима да детаљније него икада раније испитују развој мозга. Таква испитивања су показала да је период раног детињства пресудан за развој можданих функција неопходних за обрађивање информација, нормално испољавање емоција и развој језичких способности. „У раним годинама везе између неурона у мозгу стварају се изузетно великом брзином како се структура мозга мења под утицајем непрестаног узајамног деловања генетских фактора и утицаја околине“, каже се у часопису Nation.

Научници сматрају да већина тих веза, такозваних синапси, настаје у првих неколико година живота. У том периоду се „код детета стварају везе неурона које ће у будућности бити одговорне за развој интелигенције, самосвесности, поверења и мотивације за учење“, каже доктор Бери Брезалтан, стручњак на пољу дечјег развоја.

Током првих неколико година живота, величина, структура, као и функције мозга драстично се повећавају. У окружењу које мозгу шаље пуно импулса и информација умножава се број синапси, те тако настаје разграната мрежа неуронских веза у мозгу. Захваљујући тим везама настаје процес размишљања, учења и резоновања.

Изгледа да што више стимулуса, то јест надражаја, прими дечји мозак, то се више нервних ћелија активира и настаје више веза међу њима. Занимљиво је да ти стимулуси нису само интелектуалне природе, које дете стиче посматрањем догађаја, ликова или слушањем језика. Научници су открили да су такође потребни и емоционални стимулуси. Истраживање показује да ће се мање неуронских веза развити код деце којима је било ускраћено грљење и мажење и с којима се други нису играли нити су показивали емоције према њима.

Одгој и потенцијал детета

На крају, како деца одрастају, неке сувишне везе се у извесној мери губе. Тело изгледа одбацује неке синапсе које су можда непотребне. То може снажно утицати на потенцијал детета. „Уколико дететов мозак не добија праву врсту стимулуса у право време, тада се неуролошки систем неће исправно развити“, каже Макс Канадер, научник који се бави испитивањем мозга. Према речима др Фрејзера Мустарда, последице могу бити: нижи коефицијент интелигенције (IQ), слабе говорничке и математичке способности, здравствени проблеми у одраслом добу, па чак и проблематично понашање.

Дакле, изгледа да искуства која особа доживи као беба могу имати извесног утицаја на њен живот. Искуства из раног детињства могу утицати на то да ли ће се особа развити у стабилну личност или ће бити преосетљива, да ли ће научити да размишља о апстрактним појмовима или ће јој недостајати та способност, да ли ће бити саосећајна или не. То значи да родитељи имају веома важну улогу. „Кључну улогу током тих раних искустава има обзирна особа која брине о детету”, примећује један педијатар.

То можда звучи врло једноставно. Негујте и чувајте своју децу, и она ће напредовати. Нажалост, као што је то родитељима познато, није увек баш тако једноставно знати како исправно одгајати децу. Родитељи који се воде интуицијом нису баш увек успешни.

Према једном истраживању, 25 посто анкетираних родитеља није знало да је начин на који су одгајали своју децу могао да утиче на повећање или смањење степена њихове интелигенције, самопоуздања, као и љубави према учењу. Ове чињенице наводе на следећа питања: Који је најбољи начин да развијате потенцијал вашег детета? Шта можете учинити како би расло у здравом окружењу? Хајде да то размотримо у следећем чланку.

[Слика на 6. страни]

Деца која не добијају никакве стимулусе можда се неће развијати као остала