Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је гојазност заиста проблем?

Да ли је гојазност заиста проблем?

Да ли је гојазност заиста проблем?

„Гојазност међу адолесцентима је попут епидемије“ (С. К. Вангну, виши специјалиста ендокринолог, болница Индрапреста Аполо, Делхи, Индија).

КАО што наведени цитат показује, многе индијске породице које припадају средњем сталежу промениле су начин живота, што је довело до појаве гојазности код тинејџера. Ова епидемија постала је пандемија која захвата многе земље јер људи све мање вежбају и постају зависни од брзе хране. Један специјалиста за пружање медицинске помоћи адолесцентима каже: „Наредна генерација [у Британији] биће... најгојазнија у историји човечанства.“ Новине Guardian Weekly извештавају: „Некада је гојазност била проблем претежно одраслих. Међутим, проблеми који су се најпре појавили у САД сада се јављају и у Британији код генерације младих који воде седелачки начин живота и имају лоше навике исхране. Дуготрајна гојазност проузроковаће склоност ка болестима као што су дијабетес, срчана обољења и рак.“

Писци књиге Food Fight наводе: „Прекомерно конзумирање хране и пића потиснуло је неисхрањеност и постало је водећи проблем у вези са исхраном.“ Пишући за The Atlantic Monthly, Дон Пек наводи: „Око девет милиона Американаца је ’болесно гојазно‘, што значи да има бар 45 килограма вишка.“ Услед лошег здравља узрокованог гојазношћу, у Сједињеним Државама сваке године умре око 300 000 особа, „што је после пушења највећи узрок смрти“. Пек закључује: „Гојазност би ускоро могла да надмаши и глад и заразне болести и да постане највећи светски здравствени проблем.“ Стога, ко сме себи дозволити да игнорише претњу гојазности? Др Волтер Вилет у књизи Eat, Drink, and Be Healthy пише да су „пушење и бројка која се појави када станете на вагу најважнији фактори који утичу на ваше будуће здравље“. Овде посебно треба истаћи будуће здравље.

Шта је за вас гојазност?

Када се може рећи да особа није више „елегантно попуњена“ већ чак гојазна? Клиника Мејо из Рочестера (Минесота, САД), извештава: „Једноставно речено, гојазност значи имати прекомерну тежину због вишка масних наслага.“ Али како можемо одредити да ли имамо прекомерну тежину? Табеле односа између висине и тежине могу бити приближан показатељ да ли је неко тежи него што би требало или је то већ прерасло у гојазност. (Видите табелу на 5. страни.) Међутим, то се не односи на разлике у конституцији. Клиника Мејо наводи: „Прецизнији показатељ здравља особе представља количина масних наслага, а не њена тежина.“ Примера ради, један спортиста је вероватно тежи због развијених мишића и јаког скелета. Који су најчешћи узроци прекомерне тежине и гојазности? Наредни чланак позабавиће се тим питањем.