Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како решити проблем гојазности

Како решити проблем гојазности

Како решити проблем гојазности

ПРОБУДИТЕ СЕ! је интервјуисао Дајану, специјалисту за исхрану, и Елену, медицинску сестру. Њих две су ишле на специјализацију за рад с пацијентима који имају прекомерну тежину или су гојазни. Обе су се сложиле да одређене дијете које се концентришу на избегавање угљених хидрата и повећање уноса протеина (меса) могу водити до губитка тежине. Међутим, рекле су и да с временом то може имати негативне пропратне ефекте. a То потврђује здравствени графикон под називом „Како одржати здраву телесну тежину“. Тамо стоји: „Дијете сиромашне угљеним хидратима могу бити опасне, посебно ако се спроводе без надзора лекара.“ Затим се даље каже: „[Оне] су тако обликоване да изазову брз губитак килограма тиме што стварају непожељно велику концентрацију кетонских тела (нуспроизвода метаболизма масти).“ Ако размишљате о дијети сиромашној угљеним хидратима, обавезно се најпре консултујте с лекарем.

Ако желите да смршате, немојте очајавати. „Контролисати тежину није немогуће, нити то обавезно подразумева строге или досадне дијете“, каже др Волтер Вилет. „Уз савестан труд и довитљивост, већина људи може дуго и успешно да контролише своју тежину. Они могу да уживају у умереној исхрани и треба скоро сваки дан да вежбају. Апсолутно се исплати уложити труд и имати дужи и здравији живот“ b (курзив наш).

Колико је важно вежбати?

Др Вилет каже: „Осим што не пушите, вежбање је најбоље што можете учинити како бисте били и остали здрави и како бисте избегли хроничне болести.“ Колико често треба вежбати? Које су користи од физичког напрезања?

Неки стручњаци препоручују да се вежба свакодневно и кажу да и 30 минута вежбања може бити веома корисно. Али ако вежбате чак само три пута недељно, то може помоћи да се у будућности избегну озбиљни проблеми. Вежбањем се сагоревају калорије и зато би онај ко жели да смрша требало да постави себи следеће веома важно питање: ’Да ли дневно сагорим више калорија него што их унесем?‘ Ако је супротно, сигурно ћете добити на тежини. Зато ходајте или возите бицикл уместо да користите превоз. Идите степеницама, а не лифтом. Вежбајте! Сагоревајте калорије!

„За многе је ходање одлична замена за друге видове физичке активности јер оно не захтева никакве посебне реквизите, може се обављати било кад и било где, и углавном је веома безбедно“, каже др Вилет. Наравно, његов савет подразумева енергично ходање, а не шетњу. Он препоручује, уколико је то могуће, свакодневну физичку активност у трајању од 30 минута.

Да ли је хируршки захват најбоље решење?

Како би изгубили килограме и спречили да се они у будућности врате, неки веома гојазни пацијенти су послушали савет специјалисте да се подвргну хируршким захватима. Ко би све могао да се подвргне таквој интервенцији? Аутори књиге Mayo Clinic on Healthy Weight предлажу следеће: „Ваш лекар може размотрити могућност хируршког захвата ако је индекс ваше телесне масе преко 40, што указује да сте веома гојазни.“ (Видите табелу на 5. страни.) Mayo Clinic Health Letter саветује: „Операција се обично препоручује особама између 18 и 65 година чији је индекс телесне масе преко 40, код којих гојазност ствара озбиљан ризик по здравље“ (курзив наш).

Који су неки од тих хируршких захвата? То су бајпас танког црева, преграђивање желуца, гастропластија и бајпас желуца. Последњи поступак укључује затварање желуца по ширини, при чему се оставља мали џеп у који може да стане само 15 грама хране. Танко црево се затим сече и спаја с тим џепом. На тај начин заобилази се већи део желуца, као и дванаестопалачно црево.

Али, шта кажу људи који су изгубили сувишне килограме? Да ли је то било вредно труда?

[Фусноте]

a У њих спадају превисок ниво гвожђа у крви, проблеми с бубрезима и затвор.

b Предани хришћани који желе да живе на начин угодан Богу и да проведу живот у светој служби њему имају још више разлога да се ослободе сувишних килограма и да буду здрави. Уместо да прерано умру, они још пуно година могу провести у служби Богу (Римљанима 12:1).

[Оквир⁄Слике на 7. страни]

Пирамида здраве исхране

Слаткиши Концентрисани или прерађени

(ретко; највише 75 калорија на дан)

Масти Маслиново уље, језграсто воће, уље

репице, авокадо (3-5 мера дневно; једна мера је

једна кафена кашичица уља или две супене кашике

језграстог воћа)

Протеини и млечни производи Пасуљ, риба, немасно

месо, јаја, млечни производи сиромашни мастима, сир

(3-7 мера дневно; једна мера је 85 грама

припремљеног меса или рибе)

Угљени хидрати Нарочито пуно зрно — тестенина, хлеб,

пиринач, житарице (4-8 мера дневно; једна мера је кришка

хлеба)

Воће и поврће Све врсте (неограничено; најмање по три комада

дневно)

Пробудите се! не истиче ниједан одређени начин исхране или губљења килограма. Он само информише читаоце о неким постојећим могућностима. Свака особа треба да разговара са својим лекарем пре него што почне са одређеном врстом вежбања или начином исхране.

[Извор]

Предлог клинике Мејо

[Оквир⁄Слике на странама 8, 9]

Савети који су некима помогли да смршају:

1 Пазите на то колико калорија има у храни и пићу које узимате. Напомена: Пића могу бити велики извор калорија, посебно сокови са додатком шећера. Алкохолна пића такође имају пуно калорија. Избегавајте и безалкохолна пића која се пуно рекламирају. Проверите број калорија на амбалажи. Могли бисте се изненадити.

2 Не доводите себе у искушење. Ако су вам чипс, чоколадице или кекс при руци, сигурно ћете их појести! Замените их нискокалоричним намирницама, као што су јабука, шаргарепа и колачићи од пуног зрна.

3 Поједите нешто пре главног оброка. То ће вам смањити апетит и можда ћете због тога јести мање.

4 Немојте јести све што се изнесе на сто. Бирајте. Реците ’не‘ ономе за шта знате да има превише калорија.

5 Успорите. Чему журба? Уживајте у ономе што једете опажајући боју, мирис и укус хране. Слушајте своје тело када вам каже: ’Доста. Не треба ми више.‘

6 Престаните с јелом пре него што осетите да сте сити.

7 У неким земљама су ресторани познати по томе што служе огромне порције. Поједите само пола порције или је поделите с неким.

8 Десерти нису неопходни да бисте употпунили оброк. Боље је да после оброка поједете неко воће или нешто друго што није калорично.

9 Произвођачи хране желе да што више једете. Њихов циљ је зарада. Они ће дати све од себе да искористе вашу слабост. Немојте се повести за њиховим лукаво смишљеним рекламама и лепим сликама. Ви можете рећи ’не‘!

[Извор]

Списак је направљен на основу књиге др Волтера Вилета Eat, Drink, and Be Healthy

[Слике на странама 8, 9]

Вежбајте!