Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одгајање деце у складу с Божјом Речју

Одгајање деце у складу с Божјом Речју

Гледиште Библије

Одгајање деце у складу с Божјом Речју

„Како поставити правила која деца неће кршити“

„Пет врлина које дете треба да поседује пре своје пете године“

„Пет вештина које свако дете треба да стекне“

„Пет показатеља да сте превише попустљиви“

„Чудесна дисциплина за један минут“

ДА ЈЕ лако одгајати децу, не би било толико интересовања за чланке чији су наслови горе наведени. Књиге које говоре о одгајању деце полако би престале да се издају. Међутим, одгајање деце никада није било лако. Још пре неколико хиљада година, речено је да је ’безуман син жалост оца свога и чемер родитељке своје‘ (Пословице 17:25).

Данас, упркос мноштву савета, многи родитељи нису сигурни шта је све укључено у одгајање деце. Какву помоћ у том погледу пружа Библија?

Право значење дисциплине

Библија јасно дефинише улогу родитеља у одгајању деце. Примера ради, у Ефешанима 6:4 пише: „Ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним.“ У овом стиху се истиче да отац треба да предводи у бризи око деце. Наравно, мајка ради раме уз раме са својим супругом.

Изворна грчка реч која је у Ефешанима 6:4 преведена са ’дисциплина‘, не односи се само на укоравање, исправљање и кажњавање, већ и на васпитавање, обучавање и поучавање. Дакле, дисциплина се не своди на пуко укоравање; она представља комплетан одгој који је деци потребан да би напредовала. Међутим, шта родитељи могу учинити како не би раздраживали децу?

Будите саосећајни

Зашто дете постаје раздражљиво? Осмотрите следећу ситуацију. Један ваш колега с посла је свадљив и нетрпељив. Уопште му се не свиђате. Свему што кажете или урадите, он нађе замерку. Сматра вас неспособним радником и према вама се опходи нељубазно. Зар вас то не би раздражило и обесхрабрило?

У истој ситуацији може се наћи и дете којем родитељи стално приговарају или га љутито грде. Тачно је да је деци с времена на време потребно пружити исправку и да Библија каже да то право припада родитељима. Међутим, раздраживати дете грубим, нељубазним опхођењем може проузроковати штету у емоционалном, духовном, па чак и у физичком погледу.

Деци је потребна ваша пажња

Родитељи морају издвајати време за децу. Говорећи о Божјим одредбама, у Поновљеним законима 6:7 очевима се каже следеће: „Објаснићеш их синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш.“ Деца се рађају с потребом да осете истинску бригу својих родитеља. Ако сваки дан мирно разговарате с децом, то ће вам помоћи да разумете њихова осећања. Тада ћете бити у бољој позицији да усађујете библијска начела у њихово срце и подстичете их да се ’боје Бога и држе његове заповести‘ (Проповедник 12:15). То је саставни део одгајања деце које је у складу с Божјом Речју.

Када родитељи на исправан начин одгајају децу, они им помажу да изграде лепе особине и оспособљавају их да се суоче са животним проблемима. Пословице 23:24, 25 описују резултат: „Радује се отац праведника, и ко мудрог роди весели се с њега. Нека се веселе отац твој и матер твоја, нека се радује родитељка твоја.“

[Оквир⁄Слика на 27. страни]

„УСМЕРАВАЊЕ РАЗМИШЉАЊА У СКЛАДУ С ЈЕХОВИНИМ“

У Ефешанима 6:4 говори се и о „усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“. Изворни грчки израз за ’усмеравање размишљања‘ у неким Библијама преводи се као „савесност“, „савет“ и „опомена“. Ови изрази указују на то да није довољно да родитељи и деца само читају Библију или да површно прелазе материјал у публикацији на темељу које проучавају Божју Реч. Родитељи треба да се увере да њихова деца разумеју смисао Божје Речи, да схватају важност послушности, као и да увиђају на које им начине Јехова показује љубав и како их штити.

Како се то може постићи? Џуди, која има троје деце, схватила је да није довољно стално подсећати децу на начела из Божје Речи. „Приметила сам да им се не свиђа када им увек изнова понављам исте ствари на исти начин. Почела сам да размишљам о томе како да променим начин поучавања. На пример, у часопису Пробудите се! потражила сам чланке који на другачији начин говоре о ономе чему треба да поучим децу. Тако сам научила да им пружим поуку, а да их не раздражим.“

Анђело, чија је породица пролазила кроз тешкоће, прича како је своје ћерке научио да размишљају о Божјој Речи: „Заједно бисмо читали Библију, а затим бих издвојио делове неких одломака и објаснио како се они могу применити у њиховим околностима. Касније, када су почеле саме да читају Библију, приметио сам да дубоко размишљају о томе какво значење има за њих то што су прочитале.“