Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Предвиђање среће у браку

Један истраживачки тим из Сијетла у Вашингтону (САД), камером је снимио разговоре које су стотине брачних парова водили о осетљивим темама, као што су новац и секс. Затим су дошли до једначина на основу којих се може предвидети стабилност брака. При том су у обзир узели „њихов став према животу уопште, способност прихватања гледишта партнера и меру до које су [учесници у истраживању] дозвољавали да комплименти или заједљиве примедбе [партнера] утичу на њих“, извештава Science News. Њихова предвиђања су се четири године касније обистинила у случају 94 посто интервјуисаних парова. Који су чиниоци утицали на брачну срећу? „Снимљени интервјуи су открили да је у успешним браковима било пет пута више смеха и шале него негативног расположења“, наводи се у чланку. „Најпоузданији засебни предсказатељ развода био је презрив израз на лицу партнера који је током разговора слушао.“ Један истраживач је приметио: „Омаловажавање уништава љубав баш као што сумпорна киселина нагриза метал.“ Тај тим користи своја открића како би помогао брачним паровима чији је брак у кризи. У две трећине таквих бракова ситуација се поправила након неколико дана саветовања.

Паметне птице

Према једном недавном истраживању, „у трку за титулу најинтелигентније животиње, поред шимпанзи и делфина, укључиле су се и птице“, извештава лондонски The Sunday Times. Чланови једног тима са Универзитета у Кембриџу направили су рупу у зиду провидне цеви коју су поставили хоризонтално. Кроз ту рупу, окренуту надоле, вертикално су поставили другу цев. Затим су поред рупе унутар хоризонталне цеви ставили храну. Примати су покушали да изгурају храну из цеви. Међутим, она је упала у рупу и пропала кроз вертикалну цев. Али, зебе-детлићи су помоћу штапа успешно извадиле храну. Раније су истраживачи са Универзитета у Оксфорду посматрали једну врсту чавке по имену Бети како прави куке од жице која се користи у башти и обликује је према потреби. Тако нешто још увек није урадио ниједан примат. Оваква открића „противрече општеприхваћеном мишљењу које је владало годинама“, наиме, да су само примати способни да праве алат, коментарише Times.

ТВ и ментални развој бебе

Лист Mainichi Daily News извештава да лекари из Јапанског педијатријског удружења кажу да деца која много гледају ТВ теже комуницирају. Ти проблеми укључују смањену способност памћења речи, одржавања визуелног контакта с родитељима и стварања међуљудских односа. „То што деца проводе мање времена у игри, како с родитељима тако и напољу, вероватно значи и спорији ментални развој“, каже члан удружења Хироми Утсуми. Удружење препоручује родитељима да „током оброка и дојења искључе ТВ апарате, и да ТВ, видео и компјутер не држе у дечјој соби“, наводи извештај, додајући да се комуникација поправила „када су родитељи следили савете лекара и забранили деци да гледају ТВ и видео“.

„Подземна“ библиотека

Да би се подстакло занимање за читање, у метроу града Мексика почела је реализација програма у оквиру ког је омогућено изнајмљивање књига. На станицама подземне железнице путник може изнајмити књигу штампану крупним словима која садржи одломке из дела мексичке књижевности, током пута је читати и вратити је када стигне на одредиште. „Одзив је огроман“, рекао је Арон Лопез Браво, организатор тог програма. „Слободно време током путовања сада се може искористити за учење и разоноду.“ Током првог месеца, с наменских киоска подигнуто је више од 130 000 књига, наводи међународно издање листа The Miami Herald. Програм је реализован у оквиру 21 станице једне линије, а организатори се надају проширењу по читавој мрежи подземне железнице, коју дневно користи скоро пет милиона путника.

Порођаји у Британији

„Први пут се дешава да нормалан порођај у Британији више није уобичајен начин рађања, што означава нову прекретницу у историји медицине“, извештава лондонски The Independent. Подаци које је за 2001/2002. објавило британско Министарство здравља показују да се свега 45 посто мајки породило без било какве врсте медицинске интервенције. Примена царског реза порасла је са 9 посто 1980. на 22,3 посто у периоду 2001/2002. У једном породилишту, овај податак износи чак 56 посто. „Жене све чешће траже царски рез“, каже Питер Боуен Симпкинс, са британског Краљевског факултета за акушере. „Жене које граде каријеру... желе да се породе одређеног дана... Царски рез се сматра безбеднијим. Ипак, чињеница је да царски рез са собом дефинитивно носи већи проценат болести.“ Осим тога, истраживачи упозоравају да мајке које се први пут породе помоћу царског реза, теже поново остају у другом стању. Такође, оне имају и мање шансе да друго дете роде нормалним путем.

Дијета и гојазност код адолесцената

„Адолесценти који држе дијету да би смршали на крају могу добити на тежини, што може довести до гојазности“, наводи часопис U.S.News & World Report. Трогодишње истраживање које је укључивало скоро 15 000 деце од 9 до 14 година, показало је да су „и дечаци и девојчице који су држали дијету више добили на тежини него вршњаци који нису држали дијету“. Осим тога, „повећао им се и индекс телесне масе, који је показатељ степена гојазности“. Истраживачи указују на то да „држање дијете може водити до преједања“, наводи се у том извештају. Код девојчица које су често држале дијету „постојала је 12 пута већа вероватноћа да ће почети да се преједају него код оних које нису држале дијету“.

Мањак свештеника

Шпански лист ABC извештава да се због слабог интересовања за свештеничку службу у Католичкој цркви, „више од половине богословија у Шпанији налази пред затварањем“. Током прошле године, „14 богословија није имало нове кандидате, док је даљњих 18 имало само по једног новог кандидата“. Откуд такав недостатак заинтересованих? Андрес Гарсија де ла Куерда, ректор мадридске богословије, навео је као разлог „снажну и сталну секуларизацију“ Европе, која за собом повлачи „губитак вере и хришћанског идентитета“. Гарсија де ла Куерда је такође запазио да „друштвене околности неповољно утичу на [Католичку] цркву и на оно што она представља“.