Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ханбок — корејска народна ношња

Ханбок — корејска народна ношња

Ханбок — корејска народна ношња

Од дописника Пробудите се! из Републике Кореје

КОРЕЈЦИМА одећа не служи само за покривање тела. То између осталог потврђује и њихова традиционална народна ношња која се назива ханбок.

Одећа јединственог кроја

Ханбок се састоји од блузе у болеро стилу и дугачке сукње, које имају необичне пропорције. a У неким случајевима, сукња је четири пута дужа од блузе. Због тога ханбок чини да чак и ниска жена изгледа виша.

Ханбок краси благи пад и једноставност. Рукави блузе отварају се попут крила, док се сукња шири од груди и елегантно пада до пода. Линију ханбока истиче необична машна, чији се крајеви протежу од чвора на предњем делу блузе па скоро до чланака. Ови одевни предмети често су украшени дивним шарама у облику геометријских фигура и цвећа извезеним око манжетни и деколтеа блузе, као и на сукњи. Пропорције, линије и боје чине ову ношњу врло елегантном.

Универзална одећа

Лепоти ханбока доприноси и добар састав материјала. Пошто се углавном прави од природних материјала, може се носити преко читаве године. Примера ради, ханбок је прозрачан уколико је скројен од материјала у чији састав улазе биљна влакна попут кинеске траве или конопље. Због тога током лета расхлађује, чак и ако покрива скоро цело тело. Друге врсте материјала чувају телесну топлоту, што их чини погоднијим за зиму.

Корејска народна ношња одликује се и удобношћу. Та њена особина није произашла из моде, већ из практичних потреба које су постојале вековима раније када су се у овој области навелико користили коњи. Часопис Culture & I наводи: „Ова одећа је скројена како би одговарала хладној клими, лову и номадским активностима.“ Зато су корејски јахачи носили искључиво одећу која им је пружала слободу покрета. Корејци који воле да носе ханбок сасвим сигурно захвалност за његову удобност дугују својим прецима!

Још једна занимљива одлика ове одеће јесте дуга традиција према којој се ношење одређених боја везује за статус особе, како лични тако и брачни. У прошлости, припадници владајуће класе често су носили ханбок изражајних боја, док су сељаци углавном носили бели. Неудата жена се могла препознати по ханбоку у комбинацији жуте и црвене боје. Након удаје, боја њене ношње одражавала је друштвени положај њеног мужа. Данас, приликом венчања, невестина мајка треба да носи ханбок ружичасте боје, док младожењина мајка обично носи плави. Захваљујући овом обичају, врло је лако разликовати особе.

Ханбок данас

Након Корејског рата (1950-53), започео је процес модернизације друштва. Као резултат тога, западњачки начин одевања је до 1970-их потиснуо ханбок из моде. Тако је та некада свакодневна одећа завршила на полицама плакара. Ханбок је почео да се носи једино на венчањима, празницима и у другим посебним приликама.

Међутим, у последње време ханбок се поново враћа у моду. На пример, 1996. године предузета је иницијатива да се ова врста одеће поново популаризује тако што је прва субота сваког месеца одређена као „дан за ношење ханбока“. Произвођачи конфекције креирали су нове врсте ханбока специјално за младе. Пошто је појава модерног ханбока обележена великим успехом, очигледно је да људима прија то што се враћају својим коренима. У ери када многи модерни стилови одевања упадљиво наглашавају линију, ханбок представља освежавајући пример лепе и скромне одеће (1. Тимотеју 2:9).

[Фуснота]

a Иако га носе и мушкарци и жене, усредсредићемо се на ханбок за жене.