Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је заједнички живот добар темељ за брак?

Да ли је заједнички живот добар темељ за брак?

Да ли је заједнички живот добар темељ за брак?

ДВОЈЕ људи супротног пола који живе заједно ван брачне заједнице „постали су уобичајена појава у индустријализованом друштву широм света“, извештава Journal of Marriage and Family. Око „половине парова који живе невенчано сматра да је то начин да се пре брака утврди да ли су једно за друго“. Онда би то очигледно „требало да им помогне да се међусобно ускладе и да будући брак учине стабилнијим“.

„Међутим, чињенице наводе на супротан закључак“, наставља Journal. „Особе које пре брака живе невенчано, имају мање задовољства у браку, мање времена проводе у заједничким активностима, имају више брачних несугласица, мање подршке, [и] чешће се жале због брачних проблема... Надаље, у поређењу са паровима који нису живели невенчано, они су изложени већем ризику од раскида брака [развода].“

Као што показује ово истраживање, оно што може изгледати мудро с људског гледишта, у стварности може бити потпуно неразумно. Та чињеница потврђује истинитост речи записаних у Јеремији 10:23: „Не може човек... да управља корацима својим.“ Колико је мудрије тражити вођство у Божјој Речи, Библији, која пружа мноштво одличних савета за брак! (2. Тимотеју 3:16). На пример, у вези са брачним односом Библија каже: „Човек [ће] оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једна пут“ (Постање 2:24; Матеј 19:5).

Слеђење тог Божјег упутства, уместо мањкавих и често променљивих људских ставова, у великој мери побољшава изгледе за заиста срећан и трајан брак (Пословице 3:5, 6).