Пређи на садржај

Пређи на садржај

Драж риболова под ледом

Драж риболова под ледом

Драж риболова под ледом

Од дописника Пробудите се! из Финске

ПРЕДИВНИ снежни зимски дани на северу пружају бројне прилике за активности у природи. Људи желе да уживају у блиставо белим пејзажима и свежем чистом ваздуху и зато иду у шетњу, на скијање, клизање или санкање. Има и оних који воле да пецају под ледом. Дуго сам се питао шта је ту толико занимљиво. Зато сам замолио свог пријатеља Мартија, искусног риболовца, да ме поведе са собом на пецање под ледом.

Нашли смо се испред његове куће у цик зоре. Марти је већ спаковао сву опрему: штапове, вештачке и праве мамце, столичице и главну алатку — велико сврдло за бушење рупа у леду. Моје је било само да се одговарајуће обучем. Треба се добро утоплити, пошто се доста дуго седи, а на брисаном простору на залеђеном мору или језеру ветар може бити леден. Марти скоро увек пеца на мору пошто живи недалеко од њега. Да је негде даље, вероватно би уживао у риболову под ледом на неком језеру или реци.

Када смо стигли на обалу и крочили на лед, помислио сам: ’Да ли је безбедно ходати по залеђеном мору?‘ У ово доба године прилично је безбедно. Услед веома ниских температура почетком зиме, лед је прилично дебео. Наравно, на леду увек треба бити опрезан, јер чак и током хладних зима на неким местима може бити танак. Важно је знати у каквом је стању лед и који ризици постоје, као и имати одговарајућу опрему. На малој раздаљини од обале Марти почиње да буши рупу. Сврдло пролази кроз лед као кроз путер и у трен ока настаје рупа дубока нешто мање од 80 центиметара. Помоћу стругача леда, Марти уклања преостали лед и отопљени снег из рупе. Затим седа на столичицу, причвршћује најлон и спушта удицу кроз отвор у леду.

Иако је овакав начин риболова једноставан — избушити рупу у леду и почети с пецањем — много је лакше ако већ знате нешто о томе. На пример, неопходно је изабрати право место. Пошто се зими риба мање креће у потрази за храном, важно је знати где има највише рибе. Марти је одлучио да данас идемо на место где је већ раније био. Да смо ишли на неко ново место, вероватно би најпре пажљиво испитао карту и унапред испланирао где да пецамо. Код риболова под ледом важно је и обратити пажњу на временске прилике и на то како оне утичу на кретање рибе. Риболовац у потрази за рибом може бушити рупе на разним местима. Током једног дана, он може избушити десетине рупа.

Изгледа да се данас риба крије или није гладна. То нас не брине много. У сваком случају, видео сам у чему је заправо драж риболова под ледом. Важније од пецања је бити напољу и уживати у природи. Марти је то овако сажео: „Ово је попут одмора, посебно за оне који живе у граду. Једноставно заборавите на све бриге.“

[Слика на 27. страни]

Бушење леда

[Слика на 27. страни]

Сврдло