Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када ће сида бити побеђена?

Када ће сида бити побеђена?

Када ће сида бити побеђена?

Млади су одмалена бомбардовани порукама које подстичу на промискуитет. Веома је распрострањена и интравенозна употреба дроге као још један значајан начин преношења ХИВ-а. Узимајући у обзир свуда присутну климу неодговорног понашања, можда се питате да ли ће сида икада бити побеђена.

ЗДРАВСТВЕНИ стручњаци увек изнова истичу да је промена у понашању важан начин борбе против сиде. У једном извештају који су објавили Центри за контролу и превенцију болести наводи се: „Дословно сваку генерацију треба подробно и стално информисати и усмеравати како би млади људи стекли животоважну способност да избегавају понашање које би могло да доведе до инфекције ХИВ-ом. Требало би да се у такве опсежне програме укључе како родитељи тако и педагози.“

Јасно је да родитељи треба да упознају децу са опасностима од секса и дроге пре него што их у те ствари на погрешан начин не упуте њихови вршњаци или неко други. То није увек лако, али може спасти живот детета. Родитељи тиме неће одузети чедност детету, већ ће му помоћи да је сачува.

Родитељско васпитање је неопходно

У Божјем древном народу од родитеља се очекивало да децу поучавају о полним односима и о томе како да заштите своје здравље. Занимљиво је да су закони који су дати древним Израелцима укључивали јасне моралне смернице као и методе заштите од заразе (Левитска 18:22, 23; 19:29; Поновљени закони 23:12, 13). Како је требало поучити децу тим законима? Јехова Бог је рекао Израелцима: „Ове заповести које ти ја данас дајем држи у срцу своме.“ Родитељи су најпре сами морали увидети које су користи од послушности тим законима, а које последице доноси непослушност. Затим су били поучени следећем: „Објаснићеш их синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:6, 7).

Хебрејска реч која је овде преведена са ’објаснити‘ значи ’поновити‘, ’говорити увек изнова‘ и ’снажно утиснути‘. За то је очигледно потребно време. Деца чији су родитељи издвајали време да би их упозорили на опасности од злоупотребе дроге и недозвољеног секса, у бољој су позицији да избегну понашање које би водило до инфекције ХИВ-ом или неких других болести. a

Утеха за оне који имају ХИВ/сиду

Милионима људи који имају ХИВ/сиду превентивне мере заштите пружају мало утехе. Осим што пате од физичких последица болести, они су често ожигосани и одбачени од других. У ком смислу? Уобичајено је, али и погрешно веровање да се зараза може пренети успутним контактом са оболелом особом. Страх од добијања ХИВ-а/сиде сасвим је разумљив, пошто се та болест може пренети и смртоносна је. Ипак, неки су дозволили да се страх од добијања болести претвори у неразуман страх од оболелих људи. Оболелима се ускраћује лечење, избацују се из цркве, па чак се и физички насрће на њих.

Неки тврде да је сида проклетство којим Бог кажњава зле људе. Истина је да су многи могли избећи ову болест да су се придржавали библијских мерила о сексуалном моралу, крви и употреби дроге (Дела апостолска 15:28, 29; 2. Коринћанима 7:1). Међутим, Писмо показује да болест није Божја казна за неки грех. Оно каже: „Бог [се] не може искушавати злим стварима нити он сам икога искушава“ (Јаков 1:13; Јован 9:1-3). Особа која због тога што се не придржава библијских мерила добије ХИВ или сиду, а затим се промени, може бити сигурна да је Бог неће напустити.

Доласком Божјег Сина, Исуса, на земљу, постало је очигледно да Бог има саосећање и љубав према особама које пате од хроничних болести. Када је на једном од својих путовања срео једног губавца, Исус се ’сажалио, испружио руку и дотакао га‘. Затим је испољио своју чудесну моћ и излечио га (Марко 1:40-42). Исус се није с презиром опходио према људима који су били болесни. Љубав коју је показивао према њима представља савршен одраз љубави његовог небеског Оца (Лука 10:22).

Лек за сиду — ускоро!

Исус није вршио чудесна излечења само да би нас уверио у Божју љубав. Библија каже да Исус Христ сада влада као небески Краљ (Откривење 11:15). Током своје службе на земљи показао је да има моћ и жељу да излечи сваку болест која погађа човечанство. Управо то ће и учинити.

Библијска пророчанства нас уверавају да ускоро „нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24ДК). Упркос неуспеху човечанства да заустави ширење сиде, као и да обезбеди ефикасно лечење за све, можемо бити уверени да ће сида бити побеђена. „Благосиљај, душо моја, Јехову“, рекао је краљ Давид, „и не заборављај ни једно доброчинство његово! Он ти све грехе опрашта, све болести исцељује твоје“ (Псалам 103:2, 3).

Када ће се то догодити? Шта Бог очекује од оних који се надају да ће доживети такве благослове? Позивамо вас да ступите у контакт с Јеховиним сведоцима како бисте сазнали више о тим дивним библијским обећањима.

[Фуснота]

a Многи родитељи су установили да је књига Учи од Великог Учитеља, коју су издали Јеховини сведоци, корисна у поучавању деце о сексу и о основним моралним мерилима.

[Истакнути текст на 11. страни]

Библијско пророчанство нас уверава да ускоро „нико од становника неће рећи: болестан сам“

[Слика на 10. страни]

Заштитите своју децу тако што ћете их поучавати о сексу и злоупотреби дроге

[Слика на 10. страни]

Својом способношћу и спремношћу да излечи болесне, Исус је показао шта ће учинити у будућности