Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лек за сиду хитно — потребан!

Лек за сиду хитно — потребан!

Лек за сиду хитно — потребан!

Грејс продаје скупе ципеле на главној пијаци у Лилонгвеу, у Малавију. Судећи по њеном изгледу, рекло би се да је здрава и срећна. Међутим, иза њеног веселог осмеха крије се трагична прича.

Грејс и њен супруг су били пресрећни када им се 1993. родила ћерка Тајаџејн. Испрва је изгледало да је Тајаџејн доброг здравља. Ипак, убрзо је престала да добија на тежини и постала је подложна болестима. У узрасту од три године, Тајаџејн је умрла од сиде (синдрома стеченог губитка имунитета).

Неколико година касније, здравље се погоршало и Грејсином мужу. Једног дана се онесвестио и био је одведен у болницу. Лекари нису могли да га спасу. Умро је након осам година брака од компликација проузрокованих сидом.

Грејс сада живи сама у једнособној кући у предграђу Лилонгвеа. Будући да има 30 година, могло би се очекивати да ће започети нов живот. Али, она каже: „Заражена сам ХИВ-ом тако да се нећу више удавати нити ћу имати децу.“ a

НАЖАЛОСТ, у Малавију су овакви случајеви сасвим уобичајени. Процењује се да је 15 посто тамошњег становништва заражено ХИВ-ом. Према листу Globe and Mail, капацитети једне сеоске болнице „попуњени су 150 посто, док 50 посто њеног особља [због сиде] није способно за рад“. У другим земљама супсахарске Африке број заражених ХИВ-ом још је већи. Године 2002, Програм Уједињених нација за борбу против ХИВ-а/сиде (UNAIDS) навео је: „Просечан животни век у земљама супсахарске Африке тренутно износи 47 година. Да нема сиде, износио би 62 године.“

Међутим, ова пошаст има размере пандемије која се шири далеко ван афричког континента. UNAIDS процењује да је у Индији вирусом ХИВ-а заражено око четири милиона одраслих, додајући: „Ако се овако настави, у текућој деценији ХИВ ће постати водећи узрочник смрти код одраслих.“ Епидемија се најбрже шири у Заједници независних држава, федерацији коју сачињава већина република бившег Совјетског Савеза. Један извештај наводи да је у Узбекистану „само током 2002. године забележено више случајева инфекције ХИВ-ом него у читавој протеклој деценији“. У Сједињеним Државама, ХИВ је и даље водећи узрочник смрти код Американаца који имају између 25 и 44 године.

Први чланци о сиди у Пробудите се! појавили су се 1986. Те године, др Х. Малер, тадашњи директор Светске здравствене организације, упозорио је да је до тада већ око десет милиона људи било заражено ХИВ-ом. Скоро две деценије касније, број заражених ХИВ-ом у свету повећао се на око 42 милиона. То значи да је пораст броја заражених био више од десет пута бржи него пораст популације! Стручњаци указују на то да нема наговештаја да ће се у будућности ситуација поправити. UNAIDS извештава: „Процењује се да ће између 2000. и 2020, у 45 земаља које су најтеже погођене епидемијом, 68 милиона људи прерано умрети због сиде.“

Уз такву алармантну стопу оболевања, може се рећи да је лек против сиде потребан хитније него икада пре. Зато се истраживачи на пољу медицине неуморно труде да победе ХИВ. Који је напредак остварен у борби против ове смртоносне пошасти? Да ли је разумно гајити наду да ће сида бити побеђена?

[Фуснота]

a Под појмом ХИВ (вирус људске имунодефицијенције) подразумева се вирус који изазива сиду.

[Истакнути текст на 4. страни]

Процењује се да у свету око 42 милиона људи има ХИВ/сиду; од тог броја 2,5 милиона су деца

[Слика на 4. страни]

ИНДИЈА — Добровољци на едукацији о сиди

[Извор]

© Peter Barker/Panos Pictures

[Слика на 4. страни]

БРАЗИЛ — Социјална радница пружа утеху жени оболелој од сиде

[Извор]

© Sean Sprague/Panos Pictures

[Слика на 4. страни]

ТАЈЛАНД — Добровољац брине о детету које има ХИВ од рођења

[Извор]

© Ian Teh/Panos Pictures