Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колекционарство — хоби за који је потребна уравнотеженост

Колекционарство — хоби за који је потребна уравнотеженост

Колекционарство — хоби за који је потребна уравнотеженост

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ АУСТРАЛИЈЕ

ДА ЛИ понекад ухватите себе како сакупљате ствари под изговором да би вам „једног дана“ могле затребати? Али, ако тај дан не дође, вероватно ћете мало-помало побацати оно што нема практичну вредност. Ипак, занимљиво је што многи уживају у сакупљању ствари које им никада неће користити. Хоби тих особа назива се колекционарство.

Неки колекционари сакупљају сасвим обичне ствари попут каменчића, поштанских марки и старих новчића. Други предано сакупљају лутке, плишане животиње, есцајг, медаље, разгледнице, антиквитете, музичке плоче и сувенире. Могућности су неограничене! Примера ради, један адвокат из САД, има колекцију од неких 200 000 железничких клинова! Он је један од стотина колекционара који претражују земљиште око пруге у потрази за клиновима који на себи имају утиснут датум.

Часопис Harper’s Magazine запажа: „Невероватно је шта све људи сакупљају: зубе, перике, лобање, тегле, карте за превоз, праменове косе, лепезе, папирне змајеве, клешта, псе, новчиће, штапове, канаринце, ципеле... дугмад, кости, игле за шешире, фалсификоване потписе, прва издања часописа и гас-маске.“

Има и оних који воле бизарне ствари. Једна руска грофица је сакупљала лопатице за болеснике које су користили богати и славни. Један јапански регент је имао 5 000 паса које је држао у луксузно опремљеном хотелу за псе. Како наводи Harper’s Magazine, један богати колекционар је сакупио више хиљада бува које је „чувао у засебним бочицама са алкохолом на којима је написао где је коју буву нашао и име особе или животиње са које ју је узео“.

Без обзира на такве екстремне случајеве, идеја о колекционарству није новијег датума. На пример, књиге и манускрипти су се од давнина сакупљали у великом броју. Књига Light From the Ancient Past прича о томе како је асирски краљ Асурбанипал (седми век пре н. е.) по целоме краљевству разаслао писаре да би сакупили ране записе и документе за његову краљевску библиотеку у Ниниви. Његову палату с том изузетном библиотеком археолози су открили 1853.

Грчко и римско племство такође је било познато по сакупљању уметничких предмета. Књига Collecting — An Unruly Passion наводи: „У време Цицерона и Цезара, Рим се истицао победничком екстраваганцијом и расипничким трошењем новца... Продавци уметничких дела заузимали су читаве градске четврти. Неки од најбогатијих грађана имали су чак и приватне музеје.“

Шта је толико привлачно у колекционарству?

Зашто се људи данас опредељују да им хоби буде сакупљање ствари? The Encyclopedia Americana каже: „Људи имају хоби из разних разлога, али углавном је то из разоноде. Хоби опушта и разбија свакодневну рутину.“ Да, многи просто уживају у томе да посматрају своје колекције омиљених ствари.

У аустралијским новинама Canberra Times један чланак наводи: „[Колекција] може дозвати у сећање места и људе које је ум практично предао забораву. Када се састоји од антиквитета, то у нама изазива цењење за умећа и интересовања претходних генерација.“ Да, сакупљање ствари може бити и веома поучно. На пример, познати аустралијски колекционар Рекс Нан Кивел имао је изузетну колекцију од око 15 000 предмета везаних за најранију историју Аустралије и Новог Зеланда.

Још један разлог због чега је колекционарство популарно јесте тај што многи сматрају да су ствари које сакупљају добра инвестиција. Часопис Utne Reader каже: „Зашто би иначе људи платили 65 евра за комплет ’оригиналних карата за Вудсток 1969‘, уз који иде и писмо којим се потврђује аутентичност, када нису чак ни били на том рок концерту?... Зато што је сакупљање ствари везаних за оно што је популарно постало велики бизнис.“

Међутим, на месту је и која реч опреза. Чланак из новина The Canberra Times упозорава: „Сакупљање не доноси увек задовољство. Постоје и замке. Нису сви продавци савесни. Има много фалсификата који се без имало поштења и осећаја за морал представљају као нешто драгоцено.“ Како би велико разочарање било открити да је ваша „инвестиција“ заправо безвредни фалсификат! Стога су речи из Пословица 14:15 веома практичне за колекционаре: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке.“

Потребна је уравнотеженост

Бавећи се колекционарством, особа би могла да изгуби превише времена, енергије и новца. Једна жена је ту своју навику описала као „неодољив нагон“. Дугогодишњи колекционар Аластер Мартин чак је признао да су неки колекционари „прилично чудни“.

У књизи Collecting — An Unruly Passion (Колекционарство — неукротива пасија), Вернер Минстербергер каже: „Посматрајући колекционаре, особа брзо запази неутољиву потребу, чак глад за стицањем... Оно што би некоме могло бити чудно није сам феномен сакупљања, већ смешан призор који многи колекционари праве од себе, њихова емоционална везаност за сакупљање, њихово узбуђење када дођу до нечега или разочарање када им то измакне, и понекад њихов чудан став и понашање.“

Да ли би хришћанин требало да дозволи да његово одушевљење неким хобијем постане толико велико да га одведе у неразумну или чак недоличну крајност? Не, јер нас Библија подстиче да будемо уравнотежени (1. Петрова 1:13). Иако хоби може причињавати задовољство, он не представља једну од ’важнијих ствари‘ за које као побожне особе треба да се занимамо (Филипљанима 1:10). Можемо учити из примера краља Соломона. Захваљујући огромним средствима којима је располагао, имао је много кућа, винограда, шума и животиња. „Што су год желеле очи моје, не брањах им“, признао је Соломон. Али, да ли му је тежња за таквим стварима донела право задовољство? Соломон одговара: „Ја стадох размишљати о свим делима руку својих и о труду који уложих да их изведем, и гле, све је то таштина и трчање за ветром“ (Проповедник 2:3-11).

Шта можете предузети како бисте били сигурни да вам колекционарство неће засенити важније ствари? Можете се питати: ’Колико времена заиста могу да одвојим за хоби или разоноду?‘ Задржите на уму да вам је потребно време не само за сакупљање жељених ствари него и за одржавање колекције, за редовно чишћење, излагање, посматрање и чување. А како је с новцем? Да ли ће вам хоби извући из џепа и последњу пару која вам је неопходна за подмиривање потреба ваше породице? (1. Тимотеју 5:8). Имате ли довољно самоконтроле да бисте могли одолети куповини нечега што иначе себи не можете да приуштите? Зато, ма колико ви то желели, једноставно не можете сакупити све на свету. Оно што је Соломон рекао о књигама важи и за друге ствари: „Не би се никад крају стигло кад би се хтело много књига написати, и сувише велико учење умор је телу“ (Проповедник 12:14). Дакле, потребна је уравнотеженост.

Као што и стоји у наслову раније споменуте књиге, колекционарство се назива „неукротивом пасијом“. Али не мора да буде тако. Ако постоји уравнотеженост и умереност, колекционарство може бити опуштајућа, пријатна, па чак и поучна разонода.

[Слика на 26. страни]

Мудро је прорачунати колико ће времена и новца одлазити на хоби