Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лепо и укусно!

Лепо и укусно!

Лепо и укусно!

КАДА одете у врт пун цвећа, то је прави ужитак за ваша чула. Уживате док посматрате предивно цвеће разних боја, облика и занимљивих шара. Осећате мирисе и под прстима структуру латица. Али шта је са чулом укуса? Можете ли уживати и у укусу цвећа? У неким земљама, људи већ вековима уживају у јестивом цвећу. Ако у врту или повртњаку имате неки од следећих цветова, и ви можете уживати у његовом укусу. a

Романтична ружа

Ружа (род Rosa) вероватно је најпознатији и најомиљенији цвет широм света. Осим основних врста, узгајају се и хиљаде хибридних. Пошто на укус цвећа утичу фактори као што су земљиште и температура, препоручљиво је пробати латицу пре него што се цвет употреби за јело. Вероватно ћете приметити да је корен латице понекад горак. У том случају одсеците тај део или, ако служите цео цвет, једите само горњи део латице.

Списак јела која се могу обогатити ружама практично је бесконачан. Пробајте их у салатама, можда у комбинацији с младим сиром или сецканим орасима. Ради укуса и боје, као посебан додатак у омиљени сос ставите уситњене латице црвене руже. Шта мислите, како би тек изгледали шпагети са уздуж исецканим латицама? Ружа може побољшати укус сладоледа, а такође и вашег омиљеног напитка.

Цветови тикве

Записи о коришћењу цветова тикве (Cucurbita pepo) у исхрани на америчком континенту датирају још из 16. века. Изгледа да су домороци јели само мушке цветове (који расту на дугачким и танким стабљикама) како би омогућили женским цветовима (иза којих се налази заметак тикве) да се размножавају. Пре кувања уклоните спољашње бодљикаве листове. Тучак можете бацити, а можете га и искористити. Када се користе у јелима и чорбама, благи укус цветова тикве добар је у комбинацији са маслиновим уљем, младим кукурузом и самом тиквом. За јачи укус, пропржите цветове с мало црног и белог лука и додајте по избору неке траве и зачине. Цветове такође можете напунити надевом од сира, црног лука и трава. Затим их затворите и умочите у смесу коју сте претходно направили тако што сте најпре умутили беланца, а затим додали жуманца. На крају уваљајте цветове у презле, испржите их и уживајте у њиховом специфичном укусу!

Дан и ноћ — живописно цвеће

Баштенски хибрид дан и ноћ, који се јавља у две или три боје (Viola wittrockiana) има карактеристичне тамне пеге на латицама које му дају необичан изглед. Како наводи Encyclopædia Britannica, обично се сматра да је овај цвет у ствари култивисана вишебојна љубичица, то јест дан и ноћ (Viola tricolor) у љубичастој, белој и жутој боји. И овај дивљи цвет је јестив, али према књизи Edible Flowers—From Garden to Palate, „ако се узима у великим количинама, може бити отрован“. Иначе у великој мери побољшава укус и изглед воћних салата, као и салата од поврћа. Користи се цео цвет и додаје се непосредно пред служење, након што се на салату стави неки прелив. Можете га служити и уз омиљену чорбу.

Трећи јестиви цвет из рода Viola јесте мирисна љубичица (Viola odorata), која је изврсна уз десерте и напитке. (Видите оквир „Слатко цвеће за напитке“.) Из рода Viola, само су ова три цвета јестива.

Јарки љиљан

Карактеристика љиљана (род Hemerocallis) јесу бројни дугачки и танки листови при дну стабљике. Цвет је кратког века и не треба га мешати са цветовима из исте породице, Liliaceae. Љиљан, који постоји у разним бојама, од жуте до црвене, већ дуго се користи у кулинарству. Када се обари може се служити као поврће. Друга могућност је да по вашем укусу његове латице искомбинујете с нечим што ће их омекшати, а затим да све то пропржите. Гарнирајте јело целим цветовима.

Још неке врсте јестивог цвећа

Цвет јуке (род Yucca), који расте посебно у подручјима где су мање количине падавина, богат је витаминима и калцијумом. Једу се само латице; можете их накратко ставити у кључалу воду, чисто да им извучете горчину. Цветови лимуна (Citrus limon), наранџе (Citrus sinensis) и нане (род Mentha) одлични су додаци напицима, салатама и десертима. b

Нема сумње да је цвеће дар за чула и да увелико доприноси томе да уживамо у животу. Оно заиста представља додатни разлог да будемо захвални нашем Створитељу пуном љубави.

[Фусноте]

a Ради тачног распознавања наведени су и ботанички називи.

b Постоје још неке врсте јестивог цвећа. Међутим, пре него што пробате неку врсту, пажљиво проверите да ли је јестива.

[Оквир⁄Слике на 24. страни]

СЛАТКО ЦВЕЋЕ ЗА НАПИТКЕ

Пре него што у посуду за прављење коцки леда сипате воду, у сваку преграду ставите по латицу или мали цвет. Тако ћете имати занимљиве коцке леда за омиљено пиће.

[Извор]

(Преузето из књиге El Cultivo de Hierbas.)

[Оквир/Слике на 24. страни]

КАНДИРАЊЕ ЦВЕЋА

Умутите беланце и фином четкицом га нанесите у танком слоју на цветове које сте претходно опрали и оставили да се осуше. Немојте пропустити ниједну латицу. Помоћу цедиљке, лагано их поспите шећером у праху. Отресите са латица вишак шећера и оставите их тако неколико сати да се осуше. [Извор]

[Извор]

(Преузето из књиге Cook’s Thesaurus.)

[Оквир на 24. страни]

РЕЧ ОПРЕЗА

Постоји и отровно цвеће. Зато најпре проверите да ли је цвеће које намеравате да припремате јестиво. Ако нисте сигурни, немојте га јести.

Немојте јести цвеће које је прскано пестицидима или другим хемикалијама. (То се нарочито односи на цвеће из цвећара и расадника.) Једите само оно цвеће које је узгајано на природан начин и далеко од путева.

Цвеће не би требало да једу астматичари и они који су алергични на неку биљку.

Попут воћа и поврћа, цвеће се мора добро опрати, посебно када се једе сирово.

[Слика на 23. страни]

Ружа

[Слика на 23. страни]

Цветови тикве

[Слика на 23. страни]

Дан и ноћ

[Слика на 23. страни]

Љиљан

[Слике на 24. страни]

Цветови лимуна