Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свима су потребни пријатељи

Свима су потребни пријатељи

Свима су потребни пријатељи

„Пријатељ је неко с ким можеш слободно да разговараш о било чему, кога можеш да позовеш телефоном било кад“ (Јаел, Француска)

„Пријатељ разуме када си утучен и саосећа с тобом“ (Гаела, Француска)

„ИМА пријатеља и од брата вернијих“ (Пословице 18:24). Откако су пре 3000 година ове речи записане у Библији, људска природа се није променила. Пријатељство је још увек важно за дух, исто као што су храна и вода важни за тело. Па ипак, многима је тешко да задовоље ту основну потребу за пријатељством. Усамљеност је уобичајена појава. „Не треба нам много да бисмо видели неке узроке тога“, наводе Карин Рубенштајн и Филип Шејвер у књизи In Search of Intimacy. Они наводе факторе као што су „честе селидбе“, „безлични градови у којима влада криминал“ и „телевизија и кућни биоскоп који су заменили комуникацију у породици“.

Такође, данашњи темпо живота одузима време и црпи снагу. „Данас један грађанин сретне више људи у једној седмици него сељак из 17. века за годину дана или чак за цео живот“, пише Лети Погребен у књизи Among Friends. Пошто се стално сусрећемо са стотинама познаника, може бити тешко посветити довољно пажње некима од њих како би се развило и сачувало добро пријатељство.

Чак и у местима где темпо живота доскора није био толико ужурбан, друштвени односи се мењају веома брзо. „Некада смо били изузетно блиски с нашим пријатељима“, каже Ула, која живи у источној Европи. „Али сада су се многи потпуно посветили послу и личним амбицијама. Сви су стално заузети, тако да нам се чини да се наша стара пријатељства полако распадају.“ У журби данашњице, може се десити да пријатељства буду занемарена.

Али ми и даље имамо изражену потребу за пријатељима. То је посебно случај код младих. Јаел, горе цитирана, објашњава: „Када си млад, имаш потребу да будеш прихваћен и да припадаш негде, да будеш близак с неким.“ Било да смо млађи или старији, свима су нам потребни блиски пријатељи. И без обзира на потешкоће, постоји много тога што можемо учинити да бисмо стекли и задржали праве пријатеље. О томе ће бити говора у наредним чланцима.