Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лепота која заиста вреди

Лепота која заиста вреди

Лепота која заиста вреди

ЉУДИ обично запажају особе привлачног изгледа. Али шта је то што нас чини привлачним? На крају крајева, кад су у питању физичке црте које смо наследили, мало је тога што можемо променити а да не осетимо последице. Сем тога, физичка лепота је пролазна с обзиром на то да данас нико не може избећи све израженије последице старости и болести. Да ли постоји нека врста лепоте која је важнија, трајнија и достижнија?

Колико је важна унутрашња лепота

Библија нас уверава да Створитељ, Јехова Бог, и те како вреднује унутрашњу лепоту. Осмотримо неке примере.

Када је пророк Самуило добио задатак од Јехове да изабере израелског краља међу Јесејевим синовима, он је најпре запазио лепо грађеног Елијава. „Мора да је он тај ког је Господ изабрао“, рекао је Самуило. Али Јехова му је на то казао: „Немој мислити да је Елијав тај само зато што је висок и лепо грађен. Нисам њега изабрао. Људи просуђују друге на основу тога како изгледају, али ја просуђујем на основу оног што им је у срцу“ (1. Самуилова 16:6, 7, Contemporary English Version).

Испоставило се да је Јехова изабрао Давида, најмлађег Јесејевог сина. Премда се за њега каже да је имао ’лепе очи и леп стас‘, изгледа да није био тако импресивног изгледа као његова старија браћа. Али ’дух Јеховин је обузео Давида и остао на њему од тог дана‘. Иако је био несавршен и починио неке озбиљне грехе, остао је упамћен као особа доброг срца и као Божји слуга који је остао веран до краја живота (1. Самуилова 16:12, 13). Нема сумње да је Бог имао наклоност према њему првенствено због његове унутрашње лепоте.

Као сушту супротност Давиду, осмотримо пример његовог сина Авесалома. Упркос томе што би му други могли позавидети на изгледу, на крају је постао особа коју нико не би пожелео у свом друштву. Библија за њега каже: ’Не беше човека тако лепа као Авесалом у свем Израелу, да га тако хвале; од пете до темена не беше на њему мане‘ (2. Самуилова 14:25ДК). Међутим, частољубље га је навело да се побуни против сопственог оца и приграби себи престо. Чак је обешчастио и очеве иноче. Авесалом је због тога навукао на себе Божји гнев и умро на један веома непријатан начин (2. Самуилова 15:10-14; 16:13-22; 17:14; 18:9, 15).

Да ли би вас привукла особа као што је Авесалом? Наравно да не би. Кад се све узме у обзир, он је заправо био одбојна особа. Његова изузетна лепота није могла покрити његову ароганцију и нелојалност, нити га је могла заштитити од пропасти. С друге стране, у Библији се налазе многи примери мудрих људи који су имали привлачну личност, а о чијем се физичком изгледу уопште и не говори. Очигледно је далеко вреднија била њихова унутрашња лепота.

Унутрашња лепота привлачи друге

Може ли унутрашња лепота привући друге? Георгина, која је скоро десет година у браку, каже: „Током година, осећам се све више привучена свом супругу због његове отворености и искрености. Најважније му је да угоди Богу. То га мотивише да буде пажљив и брижан. Приликом доношења одлука узима у обзир и моје мишљење и чини да се осећам цењеном. Знам да ме заиста воли.“

Данијел, који је у браку од 1987, каже: „Мени је моја супруга заиста лепа. Не само што ме физички привлачи, већ има такву личност због које је све више волим. Увек је пажљива према другима и труди се да се други лепо осећају у њеном друштву. Има драгоцене хришћанске особине. Због тога је заиста право задовољство живети с њом.“

У овом свету у ком се површно гледа на ствари, потребно је да видимо оно што се крије испод површине. Треба да схватимо да је тешко, готово немогуће, постићи „идеалан“ изглед. Сем тога, такав изглед нема трајну вредност. Међутим, могуће је развити пожељне особине које доприносе истинској унутрашњој лепоти. Библија каже: „Љупкост је замамна, лепота је ташта, али жена која има страха од Јехове, то је она која ће однети хвалу.“ Насупрот томе, Писмо упозорава: „Златна гривна на свињској губици, то је жена лепа без разума“ (Пословице 11:22; 31:30).

Божја Реч нам помаже да вреднујемо ’тајну особу срца у нераспадљивом руху тихог и благог духа, који је од велике вредности у Божјим очима‘ (1. Петрова 3:4). Заиста, таква унутрашња лепота далеко је важнија од физичке. Осим тога, у том погледу сви могу бити лепи.

[Слике на странама 8, 9]

Добре особине могу те далеко више учинити лепим него било који третман за улепшавање