Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ако ме одбије?

Шта ако ме одбије?

Млади питају. . .

Шта ако ме одбије?

СМАТРАЛА си га пријатељем. Међутим, наједном је почео да ти се свиђа. Можда су томе допринели његови лепи манири или осмеси које ти је током разговора упућивао. Било како било, неко време је прошло, а он према теби није испољио никаква романтична осећања. Зато си одлучила да га питаш да ли жели да се забављате. На твоје велико разочарање, он је љубазно, али сасвим јасно рекао не. a

У том случају сасвим је нормално да се осећаш повређеном. Ипак, немој бурно реаговати; потруди се да ствари сагледаш из правог угла. Иако је младић рекао да није заинтересован за романтичну везу с тобом, упамти да његова одлука не умањује твоју вредност, нити побија чињеницу да те други и даље воле и поштују. Заправо, можда његова одлука пре има везе с његовим циљевима и приоритетима него с тобом.

Ако си хришћанка, упамти и то да ’Бог није неправедан да заборави твоје дело и љубав коју си показала према његовом имену‘ (Јеврејима 6:10). Соња b то истиче на следећи начин: „Ако си одбијена, то не умањује твоју вредност. Јехова те цени такву каква јеси.“ Пошто те Свевишњи и друге особе високо цене, зашто би изгубила самопоштовање?

И поред тога, можда осећаш да си „безнадежан случај“ или се плашиш да нико неће желети да ступи с тобом у брак. Међутим, то што ниси била права особа за тог младића не значи да нећеш бити права за неког другог (Судије 14:3). Зато, уместо да покушај да нађеш прикладног брачног друга сматраш неуспехом, имај на уму да је то довело до нечег доброг: Схватила си да тај младић није за тебе. Зашто то можемо рећи?

Да ли је он права особа за тебе?

Библија заповеда мужевима да „воле своје жене као своја тела“ (Ефешанима 5:28). Такође им заповеда да ’додељују част‘ својим женама (1. Петрова 3:7). Што се тебе тиче, тај младић те вероватно веома цени као пријатеља. Али својим негативним одговором, он је заправо показао да није спреман да те воли и поштује као своју супругу. Он има право да донесе такву одлуку. Размисли о томе да ли би неко ко има таква осећања према теби могао да ти буде одговарајући брачни друг? Замисли како би само била несрећна када би се удала за особу која те не воли и не цени онако како Писмо налаже!

Пошто се твоје очекивање да ћете започети романтичну везу није остварило, можда ће ти бити лакше ако размислиш о поступцима тог младића. Понекад нас заљубљеност заслепи тако да не видимо очигледне мане у карактеру или духовности особе. Примера ради, да ли се може рећи да он није знао за твоја осећања према њему, или их је пак свесно подстицао тако што се и даље дружио с тобом? Уколико је посреди ово друго, зар то није показатељ да он није спреман да буде обзиран и саосећајан хришћански супруг? У том случају, за тебе је добро што си сазнала истину, колико год она била болна.

Маријина осећања су се пробудила када је један младић почео да јој поклања посебну пажњу. Када га је питала какве су му намере, рекао јој је да није заинтересован за везу с њом. Шта јој је помогло да се избори са разочарањем? Она каже: „Осећања сам довела под контролу тако што сам размишљала главом, а не срцем.“ Разматрање библијских захтева за мужеве помогло јој је схвати да он једноставно није дорастао тој улози. То јој је помогло да савлада тугу.

Андреа је имала слично искуство с једним младићем. Касније је схватила да су његови поступци према њој указивали на недостатак зрелости. Увидела је да он није спреман за брак и захвална је Јехови што јој је отворио очи да то види. Она каже: „Верујем да нас Јехова може заштитити од околности у којима можемо бити повређени, али ми морамо имати поверење у Њега.“ Наравно, многи младићи се понашају примерно и кажу не из оправданих разлога. У сваком случају, како се можеш изборити са осећањима која се потом појаве?

Довести осећања под контролу

Можда ће ти бити потребно време да прихватиш чињеницу да те је одбио младић који ти се свиђа. Као што су твоја осећања према њему с временом постајала све јача, тако је потребно време да би она нестала. Њих није могуће искључити као на дугме. Заправо, има дана када она могу бити веома снажна! У том случају, буди стрпљива. Осећања ће с временом нестати. Ипак, ако желиш да то буде што пре, тада избегавај оно што их подстиче.

На пример, немој се критички освртати на сваку реч или на сваки гест који си користила када си том младићу открила своја осећања. Уколико не обуздаш такве мисли, могла би закључити да он није озбиљно мислио када те је одбио или да би неки други приступ био успешнији. Прихвати чињеницу да не можеш променити његова осећања. Без обзира на то како му пришла, његов одговор би највероватније био исти.

Још једна замка може бити сањарење. Можда замишљаш како заувек срећно живите. Такво маштање можда делује смирујуће, али је нереално. Када се вратиш у стварност, поново се јавља осећај губитка, а с њим и неподношљив бол. Ако не уложиш посебан труд да прекинеш с тим, та осећања могу дуго трајати.

Потруди се да престанеш да сањариш. Кад се појаве такве мисли, устани и прошетај се. Обави неки физички посао — нешто што ће ти скренути мисли. Концентриши се на нешто што ће позитивно деловати на тебе, а не обесхрабрујуће (Филипљанима 4:8). То испрва може бити тешко, али с временом ћеш се изборити с тим и имаћеш мир.

Може ти користити и подршка блиских пријатеља (Пословице 17:17). Међутим, Соња упозорава: „Није добро да су сви твоји пријатељи самци, да су твојих година и да желе да ступе у брак. Потребни су ти и старији пријатељи, који ти могу помоћи да исправно гледаш на ствари.“ Такође, не заборави да постоји неко ко ти може пружити још већу помоћ како би савладала своју бол.

Јехова — пријатељ и ослонац

Када је један верни човек из древних времена доживео разочарање, молио се Јехови за помоћ. Како се потом осећао? Он је написао: „Кад се у срцу моме умноже бриге, утехе твоје ублажују душу моју“ (Псалам 94:19). Јехова ће и тебе утешити и подржати ако му се молиш с вером. Андреа је то учинила. Она каже: „Молитва ти много може помоћи да савладаш бол и наставиш даље.“ Соња каже нешто слично: „Молитва ти помаже да имаш самопоштовање које не зависи од тога да ли се другима допадаш.“

За разлику од људи, Јехова увек у потпуности разуме твоја осећања. Он нас је створио са жељом да живимо у браку пуном љубави. Он зна колико су снажна романтична осећања и зна како их можемо контролисати. Он ти може помоћи да савладаш чак и велику бол у срцу, јер 1. Јованова 3:20 каже: „Бог је већи од нашег срца и зна све.“

Задржи равнотежу

Брак може бити извор велике среће. Ипак, срећа не зависи само од тога. Радост осећају сви који служе Јехови, а не само они који су у браку. На неки начин, самци имају извесне предности у односу на оне који су у браку. Они немају „невољу у телу“, која је споменута у 1. Коринћанима 7:28. Та невоља се односи на стресове и напетости које доживљавају сви брачни парови. Такође, самци имају више личне слободе и свој живот могу боље искористити у служењу Јехови. Стога, Библија каже: „Онај ко даје своје девичанство у брак чини добро, али онај који га не даје у брак чини боље“ (1. Коринћанима 7:38). Чак и ако имаш снажну жељу да ступиш у брак, размишљање о тим библијским одломцима може ти помоћи да задржиш равнотежу и најбоље искористиш тренутне околности.

Неки добронамерни пријатељи могу ти говорити: „Не брини, једног дана ћеш упознати дивног младића.“ И тачно је да један неуспео покушај не значи да ћеш заувек остати сама. Млада хришћанка по имену Катарина размишља овако: „Ја се уздам у Јехову. Не очекујем од њега да ће ми подарити срећу тако што ће ми обавезно наћи мужа. Али, знам да ће ми дати оно што ми је потребно како бих испунила ту празнину.“ Позитивно размишљање попут овог помаже јој да савлада разочарање због неузвраћених романтичних осећања.

У овом свету често пропадну не само покушаји да се почне са забављањем, већ и многи бракови. Ако имаш поуздање у Јехову и слушаш његове савете, он ти може помоћи да уместо разочарања осетиш радост. Можеш стећи искуство слично искуству краља Давида, који је написао: „Јехова, пред тобом су све жеље моје, и уздисање моје није скривено од тебе. Јер тебе Јехова чекам. Јехова, Боже мој, ти се одазиваш“ (Псалам 38:9, 15NW).

[Фусноте]

a У чланку „Млади питају... Како да му кажем шта осећам према њему?“ (22. октобар 2004), објашњено је да у култури неких земаља може бити неприхватљиво да жена приђе мушкарцу да би изразила своја романтична осећања. Иако Библија то не осуђује, она ипак подстиче хришћане да не спотичу друге. Из тог разлога, девојке које желе Божји благослов треба да узму у обзир библијске смернице када размишљају о томе да ли да приђу неком младићу или не (Матеј 18:6; Римљанима 14:13; 1. Коринћанима 8:13).

b Нека имена су промењена.

[Слике на 20. страни]

Прихвати помоћ коју ти пружа Бог