Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је благост знак слабости?

Да ли је благост знак слабости?

Гледиште Библије

Да ли је благост знак слабости?

„Господњи слуга не треба да се свађа, него да према свима буде благ“ (2. ТИМОТЕЈУ 2:24, Савремени српски превод).

ДУГО пре него што се родимо, наша кожа постаје осетљива на додир. Од дана рођења, жудимо за мајчиним нежним миловањем. Током детињства се смејемо, емоционално се развијамо и учимо да комуницирамо с другима, а на све то велики утицај има количина пажње коју нам поклањају родитељи.

Међутим, Библија је прорекла да ће током последњих дана људи бити „непослушни родитељима, незахвални, нелојални, без природне наклоности“. Лепе особине попут љубазности и самилости недостајаће у великој мери, пошто ће људи бити „самољубиви“ и „брутални, без љубави према доброти“ (2. Тимотеју 3:1-3).

Данас многи осећају потребу да буду груби и неосетљиви. Они тврде да је благост знак слабости. Да ли је то тако?

Благи, али и снажни

Јехова Бог је описан као „велики ратник“ (Излазак 15:3). Он је Извор све моћи (Псалам 62:11NW; Римљанима 1:20). Па ипак, када је наградио верног човека Јова показао је да га његова снага не спречава да буде „врло нежан у наклоности и милосрдан“ (Јаков 5:11). Јехова је рекао да је према Израелу гајио најнежнија осећања, попут осећања мајке која се смилује на „плод утробе своје“ (Исаија 49:15).

Исус је на сличан начин показивао снагу и благост. Снажно је осудио лицемерне религиозне вође свог времена (Матеј 23:1-33). Такође, енергично је истерао похлепне мењаче новца из храма (Матеј 21:12, 13). Али, да ли га је мржња према корупцији и похлепи учинила неосетљивим? Нипошто! Исус је био познат по томе што је био благ према другима. Чак је себе упоредио с квочком која „сакупља пилиће своје под крила“ (Лука 13:34).

Бити груб или испољити унутрашњу снагу?

Прави хришћани треба да опонашају Христа тиме што ће обући „нову личност која је створена по Божјој вољи“ (Ефешанима 4:20-24). Подстакнути смо да ’свучемо стару личност с њеним поступцима‘, баш као што рак одбацује стари оклоп да би могао да расте (Колошанима 3:9). Међутим, за разлику од рака чије тело отврдне убрзо након што одбаци стари оклоп, нама је заповеђено да се трајно обучемо у „самилосну нежну наклоност, љубазност... и дуготрпљивост“ (Колошанима 3:12). Стога, благост треба да буде једна од наших истакнутих особина.

Облачење у лепе особине није знак слабости. Баш супротно, то захтева да ’у свом унутрашњем човеку ојачамо снагом посредством Јеховиног духа‘ (Ефешанима 3:16). На пример, Ли каже: „Не тако давно, био сам сурова, зла особа. Пошто сам имао пирсинг по телу, сама моја појава деловала је опасно. Био сам одлучан да згрнем пуно новца и нисам презао од тога да се простачки изражавам и да будем насилан како бих остварио свој циљ. Нисам имао ни трунке самилости.“ Ипак, Ли је почео да проучава Библију с једним колегом и упознао је и заволео Јехову Бога. Одбацио је стару личност и научио да испољава самоконтролу. Сада он показује љубав према људима тако што добровољно користи своје време како би проучавао Библију с њима.

Једно време је и апостол Павле био „дрзник“ и прибегавао је насиљу да би остварио своје циљеве (1. Тимотеју 1:13; Дела апостолска 9:1, 2). Међутим, када је осетио милосрђе и љубав коју су му указали Јехова Бог и Исус Христ, почео је да се труди да и он показује такве особине (1. Коринћанима 11:1). Иако је чврсто заступао хришћанска начела, научио је да буде благ у поступању с другима. Да, Павле је без устезања показивао нежну наклоност према браћи (Дела апостолска 20:31, 36-38; Филимону 12).

Стећи снагу да би се показивала благост

Као што показују примери Лија и апостола Павла, ако се неко труди да на благ начин поступа с другима, не значи да има слаб карактер. У ствари, управо је супротно. Неопходна је права снага да би особа променила начин размишљања и поступања и да би се борила против склоности тела да ’враћа зло за зло‘ (Римљанима 12:2, 17).

И ми можемо научити да показујемо нежну самилост. У томе нам помаже читање Божје Речи и размишљање о љубави и милосрђу које су нам Јехова Бог и његов Син, Исус Христ, већ указали. На тај начин, дозволићемо да нам моћ Божје Речи омекша срце (2. Летописа 34:26, 27; Јеврејима 4:12). Без обзира на породично васпитање или непријатна искуства из прошлости, можемо постати ’благи према свима‘ (2. Тимотеју 2:24, Савремени српски превод).

[Слика на 18. страни]

Добар отац је благ према својој деци