Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наша планета може бити спасена!

Наша планета може бити спасена!

Наша планета може бити спасена!

КАО што је истакнуто у претходним чланцима, човек неће моћи и даље истим темпом да користи природна богатства. Истина, светске вође улажу хвале вредне напоре да обуздају загађеност, обешумљавање и друге проблеме који погађају животну средину. На Конференцији Уједињених нација о животној средини одржаној 1972, а затим и на осталим редовним конференцијама, чак 163 нације су се сложиле да ће подржавати предложене планове. Али, шта се постигло? „Нажалост, то мноштво споразума, планова и других докумената није зауставило уништавање животне средине на глобалном нивоу“, каже Дејвид Хантер, извршни директор Центра за међународно право о животној средини. Хантер заправо каже да је „практично сваки битнији показатељ стања животне средине лошији данас него што је то био у време Конференције Уједињених нација одржане 1992“.

Зашто је након више од 30 година борбе на овом пољу постигнут тако слаб напредак? Један разлог је потреба за економским растом. Националне економије зависе од потрошње. То изискује постојање компанија које производе, а производња, опет, захтева сировине. У таквом зачараном кругу на крају страда животна средина. Шта је онда решење?

Погрешни кораци

Библија објашњава зашто су човекови напори да влада потпуно неуспешни. Пророк Јеремија је рекао: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Показало се да су ове речи заиста истините!

Да ли сте икада посетили неки врт или парк? Како само уживамо у предивном мноштву дрвећа, жбуња и цвећа! Ипак, лепо уређен врт није плод случајности. Вешти баштовани проводе много времена поткресујући дрвеће, негујући травњаке и одржавајући цвеће. Замислите како би изгледала наша планета када би се људи о њој бринули на сличан начин.

Заправо, наш Створитељ је првобитно и намеравао да се људи на такав начин брину о Земљи. Према извештају о стварању из Божје Речи, ’Јехова Бог је узео човека и наместио га у врту Едемском да га ради и да га чува‘ (Постање 2:15). Штавише, људска породица је добила опуномоћење не само да брине о Едену већ и да тај првобитни Рај прошири по целој планети (Постање 1:28).

Нажалост, због своје непослушности, Адам и Ева су постали несавршени и пропустили су прилику да брину о Рају и прошире га (Постање 3:1-6, 23). Као потомци тог првог људског пара, ми смо наследили грех и несавршенство (Римљанима 5:12). Лоше управљање природним богатствима земље само је једна од последица човекове независности од Створитеља. Јасно је да човечанство није способно да реши своје проблеме и да му је потребна помоћ.

Пут ка опоравку

Када је био на земљи, Исус је научио своје ученике да се моле: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Библија научава да ће под Божјим небеским Краљевством земља бити претворена у Рај (Псалам 37:10, 11). Тада ће дрвеће и биљке расти у чистој околини и доносиће обилан род (Псалам 72:16). Под Божјим вођством земља ће бити очишћена од загађења, а човечанство ће научити да живи у потпуном складу с природом. Како можемо бити сигурни у то?

Библија каже да се земља „никад поместити неће“ (Псалам 104:5). У време које је Бог одредио, сви њени становници уживаће у вечним благословима — у добром здрављу, обиљу хране и добрим стамбеним условима. Да ли бисте желели да сазнате више о Божјој намери? Онда вас позивамо да разговарате с неким Јеховиним сведоком. Биће му драго да вам из Библије покаже да ће Земља бити спасена, а такође и како ће то бити остварено!

[Слике на 10. страни]

Девојчица и ратар: © Jeremy Horner/ Panos Pictures

[Извор]

Под Божјим вођством, човечанство ће живети у хармонији с природом