Пређи на садржај

Пређи на садржај

Незаборавна посета кратеру Нгоронгоро

Незаборавна посета кратеру Нгоронгоро

Незаборавна посета кратеру Нгоронгоро

Од дописника Пробудите се! из Танзаније

„ДА СУ анђели фотографисали животињски свет у Еденском врту, њихове слике се не би много разликовале од оних које данас можете снимити у кратеру Нгоронгоро.“ Ове речи записао је Рајнхард Кинкел, у својој књизи о очаравајућим природним лепотама Танзаније. Кратер Нгоронгоро, који је дом за више хиљада дивљих животиња, заиста је предивно место. Пођите с нама и уживајте у обиласку!

Лепота од које застаје дах

Након што смо четири сата путовали прашњавим путевима, стижемо на руб кратера Нгоронгоро. Уживамо у прекрасном погледу који се пружа с терасе нашег хотела. Призор је заиста јединствен. Не чуди нас што су природњаци ово место назвали „осмим светским чудом“.

Одакле потиче назив Нгоронгоро? Нико то не може са сигурношћу рећи. Према Источноафричком удружењу за заштиту природе, неки сматрају да се тако звао човек из племена Масаи који је живео у кратеру и правио звона за стоку. Други то име доводе у везу с једном групом неустрашивих Датого ратника које су Масаи поразили у бици која се одиграла у кратеру пре 150 година. Порекло имена Нгоронгоро одједном нам се чини небитним, јер примећујемо неколико зебри које пасу у близини паркинга. Док улазимо у наше возило, налазимо се веома близу њих, али изгледа да нас оне не примећују. Да бисмо видели више дивљих животиња, спуштамо се према дну кратера.

Нгоронгоро се налази на надморској висини од 2 236 метара и највећи је кратер угашеног вулкана на свету. Његов пречник износи 19,2 километра, а површина му је 304 квадратна километра. Полако се спуштамо низ 610 метара високе стране кратера, покушавајући да фотографишемо кроз отворен прозор возила. Док смо се налазили на ободу кратера, јутарњи ваздух био је хладан и свеж. Међутим, унутар кратера је изненађујуће топло.

Возач нас полако води у обилазак унутрашњости кратера. Пролазимо поред малог сланог језера с мноштвом ружичастих фламинга. На плаветном небу јасно се оцртава ивица кратера од које смо се прилично удаљили, а свуда око нас чује се зов зебри и гнуа, помешан с другим необичним звуцима. Једноставно не можемо да останемо равнодушни. Ово је прави рај!

Животињски свет у кратеру

Надамо се да ћемо у кратеру Нгоронгоро видети афричког бивола, слонове, зебре, гнуе, газеле, црне носороге, као и зелене заморце, и нисмо разочарани. Овим подручјем тумарају и грабљивци, као што су гепарди, хијене, шакали и лавови с црним гривама. Нилски коњи се расхлађују у малом језерцету. Изгледа да им уопште не смета што их фотографишемо.

Наш возач изненада стаје! Показује нам црног носорога који прелази пут на само неколико метара од нас. Носорог, који се сасвим лепо привикао на живот у овом окружењу, ретко се може изблиза видети у свом природном станишту. Ове животиње пред којима човек осећа страхопоштовање у опасности су да буду истребљене — процењује се да их у кратеру има мање од 20. На овом подручју ухваћене су ловокрадице које су убијале носороге због њихових рогова, који се илегално продају да би се од њих правиле дршке за бодеже и традиционални лекови. Чувари редовно патролирају кратером како би заштитили животиње од ловокрадица.

Љубитеље птица овде очекује мноштво прекрасних пернатих створења, међу којима су нојеви, дропље кори, ћубасти ждралови, чапље говедарке и друге врсте чапљи, птице секретари, црвенокљуни говедари и безбројни мали фламинзи. У кратеру живи више од сто врста птица које се не могу наћи у оближњем националном парку Серенгети. Неке од њих су брадати детлић, жутопрса шивалица, брубру и рајске мухоловке. У високој трави се може видети дугонокта трептељка, а понекад се може опазити и ретка птица рајски капски гачац.

Иако већина животиња уопште не обраћа пажњу на нас, морамо да останемо у возилу. Међутим, Масаи који живе поред кратера, у традиционалним колибама од блата с травнатим крововима, могу слободно да се крећу овим подручјем са својим стадима. Изгледа да су се дивље животиње навикле на њих.

Лепота и спокојство кратера Нгоронгоро заиста су изузетни и испуњавају нас страхопоштовањем. Ово је стварно била незаборавна посета.

[Слика на 15. страни]

Носорог

[Слика на 15. страни]

Масаи пастири на ивици кратера

[Слика на 15. страни]

Масајка

[Слика на 16. страни]

Гепарди

[Слика на 16. страни]

Ћубасти ждрал

[Слика на 16. страни]

Фламинзи

[Слика на 16. страни]

Нилски коњ

[Слика на странама 16, 17]

Кратер Нгоронгоро

[Слика на 17. страни]

Зебре

[Слика на 17. страни]

Биво

[Слика на 17. страни]

Слонови

[Слика на 17. страни]

Зелени заморац