Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Развијајте код деце љубав према читању

„Примећено је да деца чији родитељи воле да читају, следе њихов пример“, изјавила је Беатрис Гонзалес Ортуњо, специјалиста за неуролингвистику, за мексичке новине Reforma. Пошто деца имају велики капацитет за учење, добро је развијати код њих љубав према писаној речи, чак и пре него што науче сва слова. На пример, родитељи им могу читати приче што ће им помоћи да развију машту. У поменутим новинама дати су следећи предлози у вези с тим како родитељи могу усадити у децу љубав према читању: „Седите заједно... Дозволите им да окрећу странице, да вас прекину када желе и да вам постављају питања... Замолите их да вам опишу ствари и ликове који се појављују у причи. Одговорите на сва њихова питања... Повежите оно што сте прочитали са оним што су деца већ научила или доживела“.

Слонови и чили папричице

Слонови из афричких резервата за дивље животиње дуго су били узрок конфликта између заговорника очувања природе и земљорадника. Људи су подизали ограде, палили ватру, лупали у добоше, али нису успевали да их задрже унутар резервата. Слонови луталице су увек изнова уништавали усеве и чак су усмртили неке људе. Међутим, коначно је пронађено средство које се показало као ефикасна препрека — љута чили папричица. Како извештавају јужноафричке новине The Witness, тамо где су ове папричице засађене дуж граница резервата, слонови се брзо повлаче и не излазе из резервата јер „их мирис паприке одбија“. То је велико олакшање за чуваре који сад не морају да „враћају слонове назад у резерват“, а и локални земљорадници имају мање штете на усевима. Осим тога, чили папричице би могле представљати уносан извор зараде.

Поруке ометају сан

Немачки медицински билтен Apotheken Umschau извештава: „Поруке прекидају сан младих“. Током једног истраживања спроведеног на Универзитету у Левену, у Белгији, 2 500 младих између 13 и 16 година упитано је колико их често пробуди порука коју добију на мобилни телефон и да ли због тога преко дана осећају умор. Десет посто младих рекло је да их порука пробуди бар једном недељно. Три посто њих буди се због тога сваке ноћи. Према једном од истраживача, „ови резултати показују да би мобилни телефони могли озбиљно утицати на квалитет сна код све већег броја адолесцената“. У поменутом билтену се препоручује: „Родитељи треба да се побрину за то да мобилни телефон њиховог детета ноћу буде искључен.“

Како риба плива узводно

Према резултатима једног истраживања објављеног у часопису Science, поточна златовчица и друге рибе користе снажне вртлоге који се стварају око непокретних објеката у води како би лакше пливале и сачувале енергију која им је потребна да се изборе с речном струјом. Златовчица мења положај тела и усклађује своје покрете с вировима на које наилази, при чему је уштеда енергије толика да не мора да користи главне мишиће за пливање, пише часопис New Scientist. „То је начин да се кроз узбуркану воду креће с минималним утрошком енергије“, објашњава Џорџ Лодер, један од аутора истраживања и стручњак за биомеханику са Универзитета Харвард. У ствари, у часопису New Scientist пише да „рибе савијају своје тело тако да оно поприма облик захваљујући ком могу да се лакше крећу кроз воду. То им омогућава да искористе снагу вирова, слично као што поморци мењањем положаја једара омогућавају броду да се креће уз ветар“.

Старије особе нису терет

„Уместо да размишљамо само о трошковима бриге за старије, важно је да узмемо у обзир користи и уштеде које доноси њихов бесплатан рад“, наводи се у једном извештају Аустралијског института за породицу. „Већи део неплаћеног посла који обаве старији људи, обухвата услуге какве би било тешко добити уколико бисте ангажовали некога ко је плаћен за тај посао.“ Истраживање је открило да „Аустралијанци старији од 65 година унутар породице обављају послове за које нису плаћени, што [друштву] доноси уштеду од скоро 39 милијарди [аустралијских] долара годишње“. Такве активности укључују бригу о деци, негу болесних одраслих особа, као и кућне послове. Аутори истраживања истичу да тај неплаћени рад „може да делује као друштвени ’лепак‘, који доприноси чвршћим везама у друштву“. Његова вредност се не може мерити само доларима и центима.

Најстарија штампана књига

У Британској библиотеци налази се књига за коју се верује да је најстарија штампана књига на свету, извештава BBC News. Ради се о будистичком тексту под називом Дијамант сутра, који потиче из 868. године н. е., а пронађен је 1907. у пећини близу града Дунхуан, у Кини. „Та књига је у ствари свитак сивог папира, омотан око дрвеног ваљка, на ком су одштампани знаци кинеског писма“, каже се у извештају. Сматра се да су књига и други предмети који су нађени с њом били „део библиотеке која је зазидана у пећину око 1 000. године наше ере“. Свитак је настао неколико стотина година пре него што је у Европи пронађено штампање покретним словима. Као што се запажа у извештају BBC-ја, „израда папира и штампање су у то време у Кини били сасвим уобичајени“.

Бука успорава реакцију

„Што сте већој буци изложени, спорије ћете реаговати“, пише The Toronto Star. То је закључак истраживања које је спровео Двејн Батон са Универзитета у Њуфаундленду, у Канади. Учесници у испитивању су обављали различите физичке и умне послове док су били изложени буци различите јачине. Установљено је да бука јачине 53 децибела, која се чује у канцеларијама, успорава реакцију за пет посто, док индустријска бука од 95 децибела успорава реакцију за 10 посто. Иако се разлике у реакцији мере делићима секунде, у извештају се истиче да „ти делићи много значе када сте за воланом“. Према речима господина Батона, чак и кашњење реакције које износи само 35 хиљадитих делова секунде, може значајно утицати на то да ли ће неко имати саобраћајни удес или ће га избећи.

Цркве на продају

Бостонска надбискупија Римокатоличке цркве, објавила је да ће затворити скоро петину, то јест 65 од својих 357 жупа. Биће продато око 60 цркава и 120 зграда које су власништво цркве. Како пише The New York Times, узрок ове реорганизације је „опадање броја присутних на црквеним службама, као и растући финансијски проблеми. Све то још више погоршавају оптужбе за сексуално злостављање упућене на рачун свештенства“. Поменуте новине цитирају Скота Аплбија, директора Центра Кашва за истраживање америчког католицизма при Универзитету Нотр Дам, који је рекао да су „због скандала̂ финансијски извори надбискупије пресушили“ до те мере да „опстанак жупа у финансијском смислу“ више није могућ.