Пређи на садржај

Пређи на садржај

Снежне бебе са Магдаленских острва

Снежне бебе са Магдаленских острва

Снежне бебе са Магдаленских острва

СУЗЕ су ми наврле на очи док сам нетремице посматрао бело крзнено створење које је било право преда мном. Сада када ми се испунио 20-годишњи сан, просто нисам могао да верујем да сам заиста ту, испружен на леду, дословно на неколико центиметара од њушкице гренландске фоке! Док сам не трепћући гледао у њене очи црне као угаљ, прошла ме је језа — али не од хладноће, него од узбуђења. Нисам хтео да пропустим ниједан трептај, дах нити померање бркова на овој малој крзненој лопти коју сам имао пред собом.

Наша група се налазила на 100 километара удаљеној огромној санти леда усред Сен Лоренсовог залива, између Њуфаундленда и канадског копна. Моја жена и ја смо летели до Магдаленских острва, близу којих се налази подручје где се коти највећи чопор гренландских фока. Наши водичи су нас уверили да наша наранџаста флуоресцентна заштитна одела неће уплашити младунце.

Шта је гренландска фока

Гренландске фоке су перајари, што значи да имају пераја. Одрасле животиње имају на леђима карактеристичан белег у облику харфе.

Гренландске фоке су сисари, дакле удишу ваздух, доносе на свет живе младунце и имају млечне жлезде за дојење. Већину времена проводе у хладним водама северног Атлантика. Међутим, ове снажне фоке су добро опремљене за живот у том леденом станишту. Одрасле животиње су тешке око 135 килограма и нарасту до 1,6 метара дужине.

Оне имају оштре канџе на предњим перајима и користе их за кретање по леду, копање рупа у леденом покривачу и за држање на ивици тих рупа. Задња пераја су већа од предњих и првенствено се користе за потисак у води. Изузетно окретна у води, ова морска створења могу за годину дана да пређу чак 8 000 километара.

Гренландске фоке немају уши, већ мале отворе на бочним странама главе, који се затварају када зароне. Оне имају одличан слух. Могу одредити одакле долази звук под водом — што људи не могу!

Очи ове фоке су крупне и истурене, што им омогућава да добро виде при слабом светлу под водом. Када су на блештавом леду, зенице им се потпуно сузе, захваљујући чему и тада могу лако да гледају.

Живот младунаца

Женке из чопора који смо посматрали дошле су са Гренланда обилазећи северну Канаду да би се овде окотиле. Њихово плутајуће ледено породилиште служи као заштита од грабљивица. Младунци веома брзо долазе на свет, у року од једног минута! Док стигнете да припремите фотоапарат, младунче већ гледа у вас! Чим се окоти, мајка се окрене и примакне њушку њушкици свог младунчета. Она памти јединствени мирис и глас свог младунчета. Након тога ће бринути о том младунчету — и ниједном другом — отприлике наредне две седмице.

Младунче убрзо тражи храну од маме. Када су гладни, оглашавају се као да дозивају: „Ма-ма.“ Након што се наједу, ушушкају се у удубљење у снегу и леду и утону у лаган сан. Пошто увек спавају на истом месту, њихово тело обликује један удобан ледени креветац.

Када дођу на свет, гренландске фоке су обично тешке око 10 килограма и дугачке око 90 центиметара. На почетку немају сало које би им чувало топлоту, али то се брзо мења! Током првих десетак дана, ове фоке добијају на тежини од једног до два килограма дневно. Тај брзи раст је могућ захваљујући богатом мајчином млеку, које има и до 50 посто масти. a За мање од две недеље, младунче ће имати 35 килограма!

Промена боје крзна

На основу боје крзна, лако можете одредити старост младунчета гренландске фоке. До краја првог дана, новорођенче се суши, откривајући своје меко крзно. Тада је жућкасто. Та боја потиче од плодове воде и она полако избледи на сунчевој светлости за нека три до четири дана. Када нестане жута боја, младунче постаје бело. Након приближно две седмице, мајка одлази и више се никада не враћа.

Младунци дозивају, али нема ко да их чује. Понекад, у жељи да нађу неку сигурност, они допужу једни до других и скупе се у мање групе. Ускоро по белом крзну почињу да се појављују сиве мрље. Негде између 12. и 21. дана, добиће сиво крзно и потом, до краја првог месеца, сва мека бела длака ће отпасти и бити замењена сјајним сивим водоотпорним крзном.

Наредне фазе у животу младунчета

Младунци гренландске фоке преживљавају захваљујући наслагама сала, све док их на крају глад не натера да потраже храну у води. Али, авај! Када уђу у воду, њихова дебељушкаста тела не могу да потону! Они инстинктивно почињу да млатарају перајима, пљускајући по површини воде. Захваљујући овоме, они јачају пераја за пливање. Истовремено, сагоревају наслаге масти и на крају више нису толико дебели да не би могли да зароне. Сада се њихов велики апетит може задовољити, јер је вода пуна рачића и ситних риба.

Када напуне годину дана, фоке се лињају. Између треће и седме године, оне постају полно зреле и лако се препознају по шари на леђима која подсећа на харфу. Гренландске фоке могу да живе до 35 година.

Сусрет лицем у лице

Након што смо обукли заштитна одела и проверили да ли смо понели пакетиће за утопљавање руку и ногу, нас 17 се укрцало у хеликоптере и летело око 80 километара. Гледајући испод себе, свуда смо могли да видимо само светлуцави бели лед који се стапа с плавим хоризонтом. На крају смо стигли и слетели на залеђено море. Пертламо чизме с крампонима и идемо што тише можемо, колико год нам то дозвољава крцкање леда под ногама. Гледајте! Иза оне женке је пуфнасто снежно младунче жућкасте боје! Изгледа као велика, крзнена гусеница која се труди да прати своју мајку. Чим сам га угледао, заљубио сам се у њега!

Лежем на лед, пошто би фока могла да помисли да сам поларни медвед ако бих остао да стојим. Мајке могу да буду прилично агресивне, па стога чекам да она коју посматрам оде у рупу у леду. Њено мало младунче, које сам назвао Сади, безбрижно спава на око 6 метара од мене. Пузим све ближе и ближе. Она полако отвара очи.

Сада Сади гледа право у мене. Скоро да се не мичем. Наједном, Сади жели да види о чему се ради! Гега се ка мени много брже него што сам мислио да може. Изгледа тако велика док ми се примиче, али судећи по боји крзна, стара је свега два до три дана. Сади се зауставља на само неколико центиметара од мог лица и полако истражује док ситно мрда својом њушкицом. Могу да чујем како њушка. Уздиже се и части ме влажним „пољупчићима“ свуда по лицу и врату!

За дивно чудо, ова дивна мала беба се привија уз мене и полако тоне у сан! Чак ми дозвољава да нежно спустим руку преко ње. Осећам њену меку кратку длаку међу прстима. Изненађује ме колико се лепо осећа крај мене. Тапшао сам и миловао Сади све док није дошло време да се укрцамо у хеликоптер и кренемо кући. Сади се није ни померила када сам се полако подигао.

Испуњен страхопоштовањем, са сузама у очима тихо сам захваљивао нашем Богу, Јехови, што је створио ово дивно мало створење. Сусрет с младунчетом гренландске фоке деловао ми је као неко чудо. То искуство ме подсећа на оно што је рекао псалмиста: „Много ли је дела твојих, Јехова! сва си их ти мудро уредио... Ено море велико и широко: ту врве без броја животиње мале и велике“ (Псалам 104:24, 25) — Приложено.

[Фуснота]

a Поређења ради, млеко краве музаре има 4 посто масти.

[Оквир на 26. страни]

Да ли сте знали?

◼ Када наиђу снажне олује или услед других неповољних услова, женке гренландске фоке могу да одложе порођај на неколико дана док не нађу неко повољније место.

◼ Гренландске фоке могу да роне до 240 метара дубине и да остану под водом до 30 минута.

◼ Фоке могу да спавају под водом. Сваких пет до десет минута, оне промоле главу да би удахнуле ваздух. Затим поново зароне у воду, а да се при томе уопште не пробуде!

[Оквир на 27. страни]

Одложено усађивање

„Изузев три седмице током године“, стоји у књизи Seasons of the Seal, „одрасла женка фоке је увек скотна. Трудноћа траје седам и по месеци.“ Како је то могуће? „Након оплодње“, објашњава се у овој књизи, „оплођена јајна ћелија се једно време дели, а потом престаје с деобом. Та бластоциста, која је још увек мања од главе чиоде, престаје да расте. Она се слободно креће у материци и у том периоду је практично беживотна честица. Након једанаест седмица, бластоциста се усађује у зид материце и наставља да расте.“ Из ког разлога касни усађивање бластоцисте? „Најважније је да женка доноси младе на свет у интервалима од скоро тачно једне године, како би се коћење поклопило са идеалном величином и дебљином леда на којем ће се она окотити.“

[Мапа на 23. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

КАНАДА

[Извор]

Карта: Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слика на 23. страни]

Сателитски снимак Магдаленских острва

[Извор]

NASA JSC

[Слика на 24. страни]

Жуто крзно

[Слика на 25. страни]

Бело младунче

[Слика на 25. страни]

Рутаво младунче

[Извор]

© IFAW/David White

[Слика на 25. страни]

Младунче које већ плива

[Извор]

© IFAW

[Слика на 26. страни]

Младунче гренландске фоке с мајком

[Извор]

© IFAW/Igor Gavrilov

[Слика на 26. страни]

Одрасла гренландска фока која плива испод танког слоја леда

[Извор]

© IFAW