Пређи на садржај

Пређи на садржај

Златне гравуре на челику

Златне гравуре на челику

Златне гравуре на челику

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

ВИКТОР је 74-годишњак коме је вид ослабио због небројених сати које је провео усредсређујући поглед на ситне детаље. Па ипак, очи му заискре сваки пут када га неко замоли да опише 50 година које је провео облачећи челик у злато. Виктор је вешт занатлија који је својим занатом, дамасцирањем, почео да се бави са 14 година.

„За мене је израда предмета дамасцирањем много више од обичног посла“, објашњава Виктор. „Дешавало се да останем будан и по 24 сата, потпуно заокупљен послом.“ Док рукује својим алатом који већ годинама користи бавећи се овом вредном вештином, на лицу му се види да има лепе успомене на живот који је провео стварајући ова јединствена уметничка дела.

Од Дамаска до Шпаније

Шта је дамасцирање? То је поступак при ком се метална површина украшава златним или сребрним гравурама или умецима од ових племенитих метала. Археолози су у египатским гробницама пронашли предмете са оваквим украсима, који потичу још из 16. века пре н. е.

Премда изгледа да су први предмети украшени дамасцирањем прављени у Кини или у Египту, име ове вештине потиче из древног града Дамаска. Веште занатлије из ове сиријске престонице правиле су предмете такве лепоте да је ова техника постала синоним за тај град. Захваљујући томе што се налазио на важном раскршћу путева између земаља источног Средоземља, Месопотамије и Оријента, Дамаск је постао трговачки центар. Овај значајан трговачки положај проузроковао је да традиционалне вештине овог града, као што је израда златних или сребрних гравура на металу, доспеју до земаља далеко од Сирије.

За само неколико векова, дамасцирање је пустило корене у Европи и до 16. века шпански град Толедо постао је главни центар ове уметности. Мачеви, оклопи и штитови из Толеда, као и други брижљиво израђени предмети украшени на овај начин одишу елеганцијом и јединственошћу.

Уметност контраста

У дамасцирању из Толеда долази до изражаја контраст између светлуцавости златних и сребрних уметака, и изразито црне позадине челика. Ту се комбинују украсни мотиви као што су слова куфског, то јест старог арапског писма, као и цветне и геометријске форме типичне за културе Арапа и Мудехара. Позивамо вас да кренете с нама у Толедо да бисте видели како су занатлије сачувале ову вештину.

Док се шетате уским, вијугавим улицама старог Толеда, неће вам бити тешко да замислите да сте се вратили у средњи век. И ускоро ћете открити да дамасцирање није изгубљено. У излозима многих продавница запазићете разне предмете израђене овом техником, као што су брошеви, наруквице, дугмад за манжетне, игле за кравате, кутијице за лекове, напрсци, минђуше и украсни тањири. Штавише, у неким радњама можете чак посматрати занатлију како једном руком вешто држи златну нит, а другом помоћу челичног шила ту нит утискује у металну површину. На тај начин челик се украшава златом, што представља саму основу дамасцирања.

Вештина која захтева пуно труда

Ако се мало приближите, запазићете да занатлија има неколико челичних плочица различитих облика и величина. Изабрао је једну округлу плочицу и започиње с првим кораком, то јест са браздањем. То је уцртавање унакрсних танких линија на површину метала помоћу резаљке, гравирне алатке направљене од веома чврстог челика. После тога, он ће резаљком грубо скицирати мотив који жели да направи.

Након тога, мајстор поставља металну плочицу на покретно дрвено постоље покривено смолом. То постоље пружа ослонац и заштиту за плочицу, што је неопходно за следећи корак.

Сада почиње утискивање. Држећи златну нит у једној руци, мајстор помоћу посебне алатке, благим ударцима утискује злато у металну плочицу и то све док цела слика не буде готова. Плочица је сада покривена лепом арабеском, геометријским фигурама, птицама, цвећем или чак панорамом старог Толеда. Неке занатлије комбинују више мотива на једној слици.

Затим следи процес фиксирања за који је потребно употребити мало дебље шило. Прецизним лупкањем том алатком, мајстор завршава утискивање златне нити у припремљену металну површину.

Компликоване шаре долазе до изражаја захваљујући следећем кораку који се назива брунирање. Плочица се потапа у мешавину каустичне соде и калијум-нитрата и то на температури од 800 степени Целзијуса. Овај поступак доводи до оксидирања металне површине и даје јој веома црну боју. Метална основа — сада тамна попут црног сомота — прави контраст у односу на златне шаре, карактеристичне за дамасцирање.

Затим следи завршни корак, дотеривање и полирање шара. Приликом дотеривања златним цртежима се удахњује живот. Обликују се сви ситни детаљи, као што су перје птица или латице цвећа. Уметничко дело се затим полира полудрагим каменом ахатом, што злату даје сјај који прави изразит контраст у односу на веома црну позадину. Напокон се појављује једна прекрасна слика!

Заслугу за јединственост ових предмета израђених дамасцирањем треба приписати многим занатлијама које су кроз векове сачувале ову древну вештину. Захваљујући њима, можемо се дивити тим прелепим златним и сребрним гравурама на челику.

[Слика на 16. страни]

Украсни нож за отварање писама

[Слика на 17. страни]

Толедо, Шпанија

[Слика на 17. страни]

Минђуше

[Слика на 17. страни]

Привезак

[Слика на 17. страни]

Старинска кутијица за накит

[Слике на 18. страни]

Браздање

Утискивање

Фиксирање

Брунирање

Дотеривање

Полирање

[Извор слике на 16. страни]

Све фотографије: Agustín Sancho

[Извор слике на 17. страни]

Углови страница, привезак и кутијица за накит: Agustín Sancho