Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта будућност доноси медицини?

Шта будућност доноси медицини?

Шта будућност доноси медицини?

КАДА се постави питање о будућности лекара, то често води до размишљања о технолошком напретку и о томе да ли ће он ослободити лекаре рутинских послова како би могли да посвете више времена сваком пацијенту. Наравно, будућност лекара повезана је са обухватнијим питањем будућности човечанства. Две библијске књиге које бацају светло на ту будућност говоре о Исусу и његовим апостолима. Обе је написао један лекар.

Зашто је посебно значајно то што је те извештаје написала особа која се бавила медицином? У каквој су они вези с будућношћу лекара и пацијената? Зашто неки лекари с радошћу ишчекују време када њихово занимање више неће бити потребно?

Многи лекари имају добру моћ запажања. Лука, који је назван „вољени лекар“, написао је две библијске књиге и пружио је детаљан опис болести од којих су патили неки људи које су излечили Исус и његови апостоли (Колошанима 4:14). На тај начин, помогао нам је да добијемо одговор на питања: Да ли су се та излечења заиста догодила? И ако јесу, шта то значи за лекаре и пацијенте данас?

Пажљиво испитани медицински докази

Лука је имао прилику да провери извештаје о чудесним излечењима тако што је разговарао са очевицима тих догађаја. Осим тога, често је путовао са апостолом Павлом. По свему судећи, Лука је био сведок многих излечења која је Павле извршио. Док будемо разматрали његове извештаје о два таква излечења, запазите колико појединости они садрже.

Лука наводи време, датум и место збивања следећег догађаја: Била је поноћ првог дана у седмици. Група хришћана окупила се у просторији на другом спрату једне куће у Троади, у римској провинцији Азији (Дела апостолска 20:4-8). Следи детаљан опис: „Један младић по имену Евтих седео је на прозору и утонуо у дубок сан док је Павле и даље говорио, и савладан сном, паде с другог спрата и подигоше га мртвог.“ Тада је Павле, помоћу Божје силе, залечио повреде које је тај младић задобио и вратио га у живот. Затим су јели, а након оброка „дечака одведоше живог и неизмерно се утешише“ (Дела апостолска 20:9-12).

Лука извештава да је био с Павлом и на Малти. Тамо их је гостољубиво примио Публије, ’поглавар‘ острва, и том приликом Павле је извршио још једно чудо. Радило се о човеку чија је болест у то време, када није било савремених лекова, често водила до смрти. Лука пише: „Публијев отац [је] лежао јер га је мучила грозница и дизентерија, и Павле уђе к њему и помоли се, положи руке на њега и излечи га. После тога и други људи с острва који су били болесни почеше да долазе к њему и излечише се“ (Дела апостолска 28:7-9).

На темељу чега је Лука развио веру?

Лука је ове извештаје укључио у књигу Дела апостолска у време кад су читаоци још увек могли да провере чињенице разговарајући с људима који се у њима помињу. Што се тиче извештаја који се налазе у библијској књизи која носи његово име, Лука је написао: „Од почетка [сам] све тачно испитао... да у потпуности спознаш поузданост онога чему си усмено поучен“ (Лука 1:3, 4). Оно што је овај лекар видео и испитао уверило га је у истинитост Исусових учења. Као део тих учења, чудесна излечења су пружила темељ за веру у испуњење библијског пророчанства да ће Бог заувек уклонити болест (Исаија 35:5, 6). Бавећи се медицином, Лука је често гледао људску патњу и стога му је размишљање о времену када неће бити потребе за позивом лекара сигурно причињавало велику радост. Да ли и вама то делује привлачно?

То је управо оно што будућност доноси онима који воле Бога, било где да живе на овој планети. Библија обећава да под Божјим Краљевством „нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24ДК). И у наше време, многи лекари су дошли до закључка да постоји логичан темељ за веру у библијска обећања.

’То ми се веома допало‘

„Попут већине мојих колега, уписао сам се на студије медицине у жељи да помогнем људима који пате услед болести“, каже др Јон Шилер, лекар из Северне Америке. „Обећање о свету без болести веома ми се допало. Почео сам да идем на састанке Јеховиних сведока након што сам похађао предавања о историји западне цивилизације. Из онога што сам на тим предавањима сазнао, увидео сам да су религије биле узрок многих проблема и такође сам стекао утисак да су злоупотребљавале Библију. Стога сам се питао: ’Шта Библија стварно каже?‘

„Прво што ме је привукло када сам почео да долазим у Дворану Краљевства Јеховиних сведока, били су љубазни људи — сушта супротност многим мојим познаницима. Један Сведок ми је пришао и предложио да ме посети како би са мном разматрао Библију. Био сам импресиониран тиме што ми је на свако питање које бих поставио показао одговор из Библије.

„Што сам старији, све више ценим то што сам Јеховин сведок. Када почињете с радом као млад лекар, надате се да ћете постићи нешто заиста вредно. Али често срећем разочаране људе који мисле да нису баш много постигли у животу. Мислим да је нада за будућност и сврха живота једна од најдивнијих ствари коју неко као Јеховин сведок поседује. Било да смо лекари, механичари или домари, знамо да је оно што чинимо у служби Богу вредно труда; ми тиме чинимо нешто за Јехову. А то нам пружа задовољство.“

„Наша породица је срећнија откако примењујемо библијска начела“

Доктор Кристер Ренвал, који живи и ради у Финској, одувек је волео да разговара с децом. „Једног дана сам разговарао са 12-годишњом девојчицом која је боловала од рака у задњем стадијуму“, прича он. „Дала ми је књигу под насловом Прави мир и сигурност — из ког извора? a Њена вера током последњег стадијума болести оставила је дубок утисак на мене, али нисам нашао времена да прочитам књигу. У ствари, у то време сам био толико заокупљен послом на једној клиници у Хелсинкију да је то негативно утицало на мој породични живот.

„Међутим, након извесног времена, моја супруга је узела ту књигу с полице и почела да је чита. Одмах се уверила да је оно што је у њој писало истина. Када ју је посетила једна Јеховина сведокиња, прихватила је библијски студиј. У почетку се прибојавала да ми то каже. Али када ми је рекла, одговорио сам: ’Све што ће помоћи нашој породици корисно је.‘ Тако сам се и ја придружио студију. Наша породица је срећнија откако примењујемо библијска начела и сада имамо другачији поглед на живот. Био сам одушевљен када сам сазнао за обећање о свету без болести; било ми је сасвим природно да Бог има такву намеру за човечанство. Моја супруга и ја смо се убрзо крстили, а то су касније учинили и остали чланови наше породице. Девојчица која ми је дала књигу умрла је, али њена вера и даље живи.“

У овом свету подложном непрестаним променама, живот лекара је све стреснији и зато је њихова пожртвованост у помагању оболелима заиста хвале вредна. Али, ускоро ће се одиграти највећа промена у људској историји. Многи лекари с поуздањем и радошћу очекују будућност коју је Бог обећао — свет без болести! (Откривење 21:1-4). То обећање је нешто што вреди лично испитати.

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

[Оквир⁄Слике на странама 10, 11]

„СХВАТИЛА САМ ДА ЖИВОТ ИМА СВРХУ“

„Док сам радила са хендикепираном децом школског узраста, запазила сам да се родитељи који су Јеховини сведоци знатно разликују од осталих. Изгледало је да боље излазе на крај с тим што имају хендикепирано дете него други родитељи који су били у истој ситуацији. Такође сам приметила да су образованији него што би се могло закључити на основу њиховог занимања. Дивила сам се њиховој вери. Што се мене тиче, проучавање теорије еволуције скоро да је уништило моју веру. Упркос томе, док сам студирала медицину, очарао ме је феномен живота.

„У исто време, почела сам да увиђам да не знам како да одгајам своју децу. Шта би требало да им забраним? На шта би требало да их подстичем? На шта бих могла да им укажем као на сврху живота? Мој живот је постао бесмислен. Чак сам се молила за помоћ.

„Тада сам од Јеховиних сведока добила часопис који је говорио о томе како с љубављу опомињати и укоравати децу. Установила сам да су библијска начела о којима је било речи заиста корисна, те сам прихватила понуду да проучавам Библију с њима. Док сам учила зашто је Јехова створио живот и зашто је Исус умро, схватила сам да живот има сврху (Јован 3:16; Римљанима 5:12, 18, 19). Раније сам под утицајем теорије еволуције имала сасвим погрешну представу о животу. Осетила сам право олакшање када сам сазнала да болест и смрт нису били део Божје првобитне намере! Сада сам радосна што могу да помажем искреним особама да сазнају да ће Бог ускоро излечити све болести.“

[Слике]

Хелена Баувојс је радила као лекар опште праксе за децу школског узраста у Холандији

[Слике на 9. страни]

Лука, лекар и један од писаца Библије, био је с Павлом када је тај апостол излечио Публијевог оца и ускрснуо Евтиха

[Слике на 10. страни]

Др Јон Шилер, Сједињене Државе

[Слике на 10. страни]

Др Кристер Ренвал, Финска