Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли вам је мобилни телефон пријатељ или непријатељ?

Да ли вам је мобилни телефон пријатељ или непријатељ?

Да ли вам је мобилни телефон пријатељ или непријатељ?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ АУСТРАЛИЈЕ

Д О ПРЕ само неколико година, израз „мобилни телефон“ био је потпуно неподобан. Телефон се могао назвати „мобилним“ само у случају да сте веома јаки или да сте га имали уграђеног у аутомобил, пошто су му батерије биле невероватно тешке. Телефон у аутомобилу био је већи од кутије за ципеле и коштао је неколико хиљада долара.

Данас је у употреби око 1,35 милијарди мобилних телефона. У неким земљама их поседује више од половине становништва. Већина модела стаје на длан, а понекад се могу добити бесплатно. a Аустралијски часопис The Bulletin извештава: „Ових направа има скоро колико телевизора и компјутера заједно.“ У преко 20 земаља сада има више мобилних него обичних телефонских прикључака. Један стручњак за телекомуникације описао је мобилни телефон не само као технолошко чудо, већ и као „друштвени феномен“.

Како мобилни телефони утичу на друштво? Да ли су нам они пријатељи или непријатељи?

Извор велике зараде

Нагли раст продаје мобилних телефона многима доноси велику зараду. Једна велика компанија је навела: „Тржиште мобилних телефона представља највеће тржиште у историји електронске индустрије.“ Другим речима, данас се на мобилне телефоне троши више новца него на било који уређај икада раније.

На пример, од укупно 20 милиона становника Аустралије, преко 15 милиона има мобилни телефон. Претплатници само једне од бројних телефонских компанија у тој земљи, током једне од протеклих година обавили су 7,5 милијарди разговора. Широм света, телекомуникационе компаније зарађују милијарде евра сваке године. Није тешко увидети зашто велике компаније мобилне телефоне сматрају пријатељима.

Нов начин изражавања

Многе од милиона порука које се размењују преко ових уређаја нису у говорном облику, већ у облику писане речи. Уместо да разговара, све већи број корисника, посебно међу младима, користи услугу кратких порука (SMS). Та услуга им омогућава да се дописују по релативно ниској цени. Пошто овакав вид комуницирања подразумева притискање сићушних тастера, љубитељи SMS-а користе скраћенице настале комбиновањем слова и бројева што при изговору формира речи. Упркос томе што је смишљање и писање поруке теже од вођења разговора, широм света сваког месеца се размени око 30 милијарди порука.

Шта људи пишу у свим тим порукама? Истраживање спроведено у Британији открило је да 42 посто младих између 18 и 24 године користи SMS за флертовање, 20 посто користи овај помодан облик комуникације да би заказало састанак, а 13 посто за раскидање везе.

Неки социолози су забринути због скраћивања речи приликом писања SMS порука и сматрају да синтакса која се у њима користи штети писмености младих. Други се не слажу, наводећи да овај феномен „код нових генерација буди интерес за писање“. Представница издавачке куће која је објавила један од аустралијских речника изјавила је за новине Sun-Herald: „Не указује нам се често прилика да развијемо потпуно нов начин [изражавања]... Коришћење текстуалних порука [SMS-а] и Интернета значи да се млади много више баве писањем. [Они] морају да се изражавају течно и довољно јасно како би се уклопили у оно што је тренутно у тренду и како би овладали... тим начином изражавања.“

Неки штетни трендови

Мобилни телефон је корисно средство како за дружење тако и за посао. Ипак, за многе он је понекад пре попут окова него попут пријатеља, увек их везујући за радно место. Једно истраживање је открило да 80 посто особа које се баве маркетингом и 60 посто оних који се баве грађевинским послом осећају притисак да увек буду доступни, било да их тражи послодавац или клијент. Притисак да се буде доступан увек и на сваком месту утиче на појаву онога што један истраживач назива „културом прекидања“. Да би се то спречило, стручњаци су произвели посебан грађевински материјал који зауставља сигнал мобилног телефона, а користи се у ресторанима и позориштима. (Видите оквир „Савети за коришћење мобилног телефона“.)

Ове свеприсутне направе не само што прекидају све живо, већ и прете да постану јавни непријатељ. Истраживање спроведено у Канади открило је да је коришћење мобилног телефона током вожње подједнако опасно као и вожња под утицајем алкохола. Професор Марк Стивенсон, из Центра за истраживање повреда при Универзитету Западне Аустралије, објашњава да је возачу много теже да разговара преко телефона него са сапутником. Упркос опасностима и чињеници да полиција у неким местима има право да казни немарне возаче, једно недавно истраживање је открило да, док учествује у саобраћају, сваки пети возач у Аустралији шаље SMS поруке, а сваки трећи разговора држећи телефон у руци.

Опасности непрописног коришћења мобилног телефона нису заобишле ни ваздушни саобраћај. У новијим авионима уграђени су материјали који штите инсталације од телефонског сигнала. Међутим, неки старији авиони могу имати проблеме због мешања сигнала. Часопис New Scientist извештава: „Након тестирања два авио-превозника, британска служба Civil Aviation Authority потврдила је да зрачење мобилних телефона утиче на електронику у авиону, неопходну за сигуран и безбедан лет.“ Портпарол те службе рекао је да телефон представља велику опасност, и додао: „Што је мобилни телефон даље од предајника, то је његов сигнал јачи. Стога, како се авион уздиже, тај сигнал утиче на појаву сметњи у везама током веома важног дела лета.“ Истраживање спроведено у Аустралији открило је да су електронски уређаји, укључујући и мобилне телефоне, проузроковали велики број инцидената, када су путнички авиони имали проблеме током лета јер су путници игнорисали упозорења да искључе такве направе док се налазе у авиону.

Мобилни телефони и рак

У међувремену се наставља расправа о томе да ли радио-таласи које емитују мобилни телефони и предајници могу да проузрокују рак код људи. Пошто их користе стотине милиона особа, ако би се чак и код малог броја корисника појавили здравствени проблеми, то би био велики ризик по здравље. Зато се спроводе на десетине детаљних научних истраживања о утицају зрачења мобилних телефона на живо ткиво. До каквих се закључака дошло?

The Independent Expert Group on Mobile Phones (IEGMP) објавила је извештај у ком стоји: „На темељу тренутно доступних показатеља, The Expert Group сматра да јавност нема потребе да брине око употребе мобилног телефона.“ New Scientist такође је известио: „Упркос застрашујућим причама протеклих година, већина досадашњих доказа указује на то да излагање зрачењу мобилног телефона не угрожава здравље. Било је и испитивања која су открила неке нежељене ефекте, али поновљени тестови то нису потврдили.“

Због дуготрајних сумњи везаних за утицај мобилних телефона на здравље, троше се милиони евра на даљња истраживања. Док се не добије коначан одговор, IEGMP саветује следеће: „[Мобилни] телефон користите што је краће могуће. Користите телефон с ниским вредностима апсорпције зрачења (SAR). Користите слушалице и друге сличне додатке који проверено смањују зрачење.“ b The Expert Group такође саветује да „деци испод 16 година не треба дозвољавати да користе мобилни телефон“, пошто би њихов нервни систем који се развија могао да их учини „осетљивијим на било коју потенцијалну опасност по здравље“.

Иако је предмет расправа, мобилни телефон има огроман утицај и у економском и у друштвеном погледу. Попут својих даљих рођака, ТВ-а и компјутера, мобилни телефон може да постане или корисни слуга или захтевни господар. Одлука да ли ће га учинити пријатељем или непријатељем дословно је у рукама корисника.

[Фуснота]

a Мобилни телефон се понекад даје на поклон претплатнику који склопи уговор с телефонском компанијом и постане корисник одређеног тарифног пакета.

b SAR се односи на количину зрачења које тело (најчешће глава) апсорбује приликом коришћења мобилног телефона. Вредности SAR-а морају бити мање од дозвољеног максимума, који у Европи износи 2 W/kg.

[Оквир⁄Слика на 19. страни]

САВЕТИ ЗА КОРИШЋЕЊЕ МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА

1. Када сте на јавном месту, немојте говорити превише гласно. Микрофон на телефону је довољно осетљив, а и они око вас вероватно нису заинтересовани за ваш приватни разговор.

2. Искључите телефон или га подесите на вибрацију када сте на религиозним скуповима, пословним састанцима, у биоскопу и на другим јавним окупљањима, као и у ресторану.

3. Током вожње, немојте разговарати телефоном ако га морате држати у руци.

[Слика на 18. страни]

Широм света, сваког месеца се пошаље око 30 милијарди порука

[Слика на 20. страни]

Коришћење мобилног телефона током вожње подједнако је опасно као и вожња под утицајем алкохола