Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како пружити деци пажњу која им је потребна

Како пружити деци пажњу која им је потребна

Гледиште Библије

Како пружити деци пажњу која им је потребна

ДА ЛИ је Божји Син био превише заузет да би посветио време деци? Неки од његових ученика су тако мислили. Једном приликом, покушали су да спрече децу да приђу Исусу. Он им је тада рекао: „Пустите децу да долазе к мени; не заустављајте их.“ Затим је позвао децу к себи и љубазно је разговарао с њима (Марко 10:13-16). Исус је тада показао спремност да посвети пажњу деци. Како у наше време родитељи могу следити његов пример? Тако што ће проводити време са својом децом и пружати им одговарајућу поуку.

Наравно, одговорни родитељи чине све што је у њиховој моћи како би се добро бринули о својој деци и нису груби према њима. Чак би се могло рећи да је природно да родитељи показују посебну пажњу и обзир према својој деци. Међутим, Библија упозорава на то да ће у наше време многи људи бити „без природне наклоности“ (2. Тимотеју 3:1-3). Али и они који заиста с љубављу брину о својој деци, увек могу научити нешто ново како би били још успешнији родитељи. Стога су библијска начела која ћемо сада осмотрити корисни подсетници за родитеље који желе најбоље својој деци.

Поучавање које доноси радост

Др Роберт Колс, угледни предавач и истраживач на пољу психијатрије, једном приликом је рекао: „У сваком детету се развија осећај за добро и зло. По мом мишљењу, тај осећај је дар од Бога, доказ да деца чезну за моралним вођством.“ Ко треба да удовољи тој њиховој снажној потреби?

У Ефешанима 6:4, Писмо подстиче: „Ви, очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним.“ Да ли сте запазили да овај стих указује на то да је првенствено отац одговоран да усађује у децу љубав према Богу и дубоко цењење за његова мерила? Међутим, у првом стиху шестог поглавља посланице Ефешанима, апостол Павле указује и на оца и на мајку када каже да деца треба да ’слушају своје родитеље‘. a

Наравно, ако је отац одсутан, онда ту одговорност мора преузети мајка. Многе самохране мајке су успешно одгајиле своју децу „у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“. Међутим, уколико се мајка уда, богобојазни супруг треба да преузме вођство. Мајка треба спремно да га подупире у поучавању и дисциплиновању деце.

Како можете пружити дисциплину својој деци или их поучити а да их при том не ’раздражујете‘? Не постоји неки тајни рецепт за успех, посебно када се има у виду да су сва деца различита. Али родитељи морају обратити посебну пажњу на то како спроводе дисциплину, увек показујући љубав и поштовање према својој деци. Занимљиво је да се у Светом писму понавља савет о томе да не треба раздраживати децу, и то у Колошанима 3:21. Ту се очевима још једном пружа опомена: „Не раздражујте своју децу, да не постану потиштена.“

Неки родитељи вичу на своју децу. Нема сумње да такав начин поступања раздражује младе. Библија пружа следећи подстицај: „Свака злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор нека се уклони од вас“ (Ефешанима 4:31). У њој се такође каже да „Господов роб нема потребе да се упушта у борбе, него треба да буде фин према свима“ (2. Тимотеју 2:24).

Посветите им време

Посветити деци пажњу која им је потребна подразумева и спремност да жртвујете нека своја задовољства и удобности зарад њихове добробити. Библија каже: „Ове заповести које ти ја данас дајем држи у срцу своме. Објаснићеш их синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:6, 7).

Због све већих финансијских притисака, данас мало родитеља може да буде са својом децом по цео дан. Па ипак, у Поновљеним законима се наглашава да родитељи морају наћи времена за своју децу. То захтева добру организацију и пожртвованост. Међутим, деци је таква пажња неопходна.

Осмотрите резултате једног истраживања које је обухватало више од 12 000 тинејџера. Истраживачи су дошли до следећег закључка: „Снажна емоционална веза са родитељима најбоља је гаранција за здравље тинејџера и уједно најефикаснија заштита која их спречава да се уплету у понашање које би могло да угрози њихову добробит.“ Чињеница је да деца жуде за родитељском пажњом. Једна мајка је упитала своју децу: „Ако бисте могли да имате шта год пожелите, шта бисте највише волели?“ Сва деца, њих четворо, одговорила су: „Да више будемо с мамом и татом.“

Према томе, бити одговоран родитељ значи побринути се да потребе деце буду задовољене, што укључује и њихову потребу за духовном поуком и блиским пријатељством са родитељима. То значи помоћи деци да постану зреле, поштене одрасле особе које с другима поступају љубазно и с поштовањем и које доносе славу свом Створитељу (1. Самуилова 2:26). Заиста, када родитељи поучавају и дисциплинују децу у складу с Божјим мерилима, они показују да су одговорни.

[Фуснота]

a У овом стиху, Павле је користио грчку реч гонефсин, која потиче од речи гонефс, што значи „родитељ“. Али, у 4. стиху је користио грчку реч патерес, што значи „очеви“.

[Слика на 13. страни]

Викање може нанети детету душевну бол

[Слика на 13. страни]

Проводите време са својом децом