Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пећина с необичним „бисерима“

Пећина с необичним „бисерима“

Пећина с необичним „бисерима“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

СТОЈЕЋИ на прекривачу сачињеном од милиона куглица, један амерички спелеолог, то јест истраживач пећина, није могао а да не узвикне: „Хвала ти, Боже, што си ми подарио живот како бих могао да видим ово чудо!“ Он је тада био у југоисточном Мексику, у Пећини куглица, која се налази на дубини од 17 метара, а састоји се од низа пећина чија укупна дужина износи 529 метара. У њима се налазе величанствени облици стена. Пожелели смо да се сами уверимо у оно што смо чули о овој пећини.

Пећина се налази на приватном поседу; срећа што познајемо супругу власника. Улазимо у подземну галерију у којој се налази око 200 милиона „бисера“, то јест куглица од калцита. У наредних 50 метара, оне прекривају под у висини од 12 центиметара. Нико не може да одоли томе да узме куглице у шаке и пропусти их кроз прсте. Најмање су попут сочива, а највеће као мандарине. Радознали посетилац који их разгрне да би видео под запазиће да је сачињен од чврсто сједињених куглица.

Како ове куглице настају? Вода неуморно капље у језерца. То проузрокује да се с таванице и зидова пећине одваја калцит, који облаже страна тела, попут песка и делића костију, па чак и сламчице од сокова. На тај начин, калцит се постепено таложи и формирају се куглице.

Иако мештани већ дуго знају за ову пећину, стручњаци из иностранства тек је однедавно посећују, очарани огромним бројем куглица у њој. Тренутно се улаже труд у испитивање и очување ове необичне пећине.

Места попут Пећине куглица подсећају нас на речи из Псалма 111:2 (NW): „Велика су дела Јеховина, о њима размишљају сви који у њима уживају.“