Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стрес на сваком кораку!

Стрес на сваком кораку!

Стрес на сваком кораку!

„НАЈВЕЋИ здравствени проблем у Сједињеним Државама.“ Тако је гласио наслов једног чланка који је Амерички институт за истраживање стреса објавио у свом билтену. У њему се тврди да највећа опасност по здравље у савременом друштву нису ни рак ни сида. Између осталог, у чланку пише: „Процењено је да се у 75-90 посто случајева људи обраћају лекарима опште праксе због проблема који су повезани са стресом.“

Није претеривање рећи да су људи данас изложени правом нападу стреса. Према удружењу National Consumers League, „највећи извор стреса за одрасле јесте радно место (39%), а затим породица (30%). Остали извори стреса су здравствени проблеми (10%), забринутост због економске ситуације (9%) и страх од међународних сукоба и тероризма (4%)“.

Међутим, стрес сасвим сигурно није проблем који постоји само у Сједињеним Државама. На основу једне анкете која је 2002. године спроведена у Британији, установљено је да је „током 2001/2. године више од пола милиона Британаца сматрало да су на радном месту изложени стресу до те мере да због тога имају здравствене тегобе“. ’Процењено је да се у Британији услед стреса, депресије и забринутости повезаних с послом, годишње изгуби тринаест и по милиона радних дана.‘

Ситуација није ништа боља ни у континенталном делу Европе. Према Европском заводу за безбедност и здравље запослених, „установљено је да стрес на радном месту погађа милионе европских радника, без обзира на то којим се послом баве“. Једно истраживање је показало да у Европској унији „од стреса повезаног с послом годишње пати око 41 милион радника“.

Каква је ситуација у Азији? У закључку једне конференције одржане у Токију речено је следеће: „Стрес повезан с послом уобичајен је проблем у многим деловима света, како у земљама у развоју тако и у индустријски развијеним земљама.“ У том извештају се наводи да „неколико источноазијских држава, као што су Кина, Кореја и Тајван, пролазе кроз период убрзаног индустријског и економског развоја. У тим земљама сада влада велика забринутост због стреса повезаног с послом и негативног утицаја који он има на здравље радника“.

Међутим, није нам потребно научно истраживање да бисмо схватили да стрес погађа многе људе. Врло је вероватно да он озбиљно утиче и на вас! Које штетне последице ви и ваши вољени можете имати због стреса? Како породице могу научити да се изборе са стресом? Ова питања ће бити подробније размотрена у чланцима који следе.

[Слика на 3. страни]

За многе је радно место највећи извор стреса