Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стрес је могуће контролисати!

Стрес је могуће контролисати!

Стрес је могуће контролисати!

„У ПОСЛЕДЊЕ време, све теже је ускладити пословне, породичне и друге обавезе.“ Ово је речено у једној недавно објављеној књизи о породичном животу. Чињеница је да живимо у стресним временима. Они који проучавају Библију нису изненађени због тога, јер је у њој проречено да ће ово бити „критична времена с којима се тешко излази на крај“ (2. Тимотеју 3:1-5).

„Стрес је нормална појава“, каже Хесус који има троје деце. „Зато морате знати како да га држите под контролом.“ Мора се признати да је то лакше рећи него учинити. Па ипак, постоје практични предлози и библијска начела која вам могу помоћи.

Изборити се са стресом на послу

Да ли сте под стресом због ситуације на вашем радном месту? Ако то задржавате у себи, ваш терет се само може повећати. Баш као што Библија каже: „Планови пропадају где нема поверљивог разговора“ (Пословице 15:22NW).

Стручњаци који се баве истраживањем стреса на радном месту препоручују следеће: „Разговарајте са својим послодавцем — уколико он не зна да постоји проблем, не може ни да вам помогне.“ То не значи да треба дати одушка бесу и незадовољству. „Мирноћа духа предухитри велике грехе“, пише у Проповеднику 10:4. Будите смирени и немојте прилазити послодавцу с непријатељским или свађалачким ставом. Можда га можете уверити у то да ће мање стреса на послу допринети већој продуктивности.

Исти приступ може бити делотворан и код других проблема повезаних с послом, као што су затегнути односи и сукоби с колегама. Покушајте да пронађете ефикасан начин да решите такве проблеме, можда тако што ћете унапред потражити неке информације о томе, ако је потребно. У овом часопису већ су објављивани многи чланци који би вам могли користити. a Ако изгледа да се упркос свему што чините ситуација неће променити, можда би било најбоље да размислите о промени радног места.

Ублажити финансијске притиске

Библијски савет вам може помоћи и да успешно изађете на крај с финансијским притисцима. Исус Христ је пружио следећи подстицај: „Не брините се за своје душе, шта ћете јести или шта ћете пити, или за своје тело, шта ћете обући“ (Матеј 6:25). Како је то могуће? Кључ је у развијању поуздања да ће се Јехова Бог побринути да имате оно што вам је најпотребније (Матеј 6:33). Божја обећања нису само празне речи. Она милионима хришћана помажу да истрају.

Наравно, када се ради о новцу, потребна је и мудрост (Пословице 2:7; Проповедник 7:12). Библија нас подсећа: „Ништа нисмо донели на овај свет, па не можемо ништа ни однети. Зато, кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:7, 8). Корисно је бити реалан и задовољан с мање ствари. Присетимо се Леандра који је након саобраћајне несреће остао везан за инвалидска колица. Он и његова супруга предузели су кораке како би избегли непотребно трошење новца. Леандро објашњава: „Трудимо се да будемо штедљиви. На пример, уколико нема потребе да у некој просторији буде упаљено светло, ми га искључимо како бисмо штедели струју. Што се тиче аутомобила, трудимо се да уштедимо гориво тако што унапред разговарамо о томе шта све треба да обавимо и којим редоследом.“

Родитељи могу помоћи деци да имају исправан став. Леандрова ћерка Кармен признаје: „Била сам склона томе да купујем непромишљено, али родитељи су ми помогли да увидим шта је заиста потребно а шта не. У почетку ми је било тешко да променим своје навике. Али научила сам да разликујем жеље од потреба.“

Комуникација — лек против стреса

Дом треба да буде мирна лука, али често се баш ту доживљава највише стреса. Због чега је тако? „Парови... код којих постоје мање размирице, као и они који су непријатељски расположени једно према другом, кажу да је недостатак комуникације најчешћи узрок неслоге“, наводи се у књизи Survival Strategies for Couples.

Примена библијских начела може помоћи брачним паровима да побољшају комуникацију. Библија каже да постоји „време кад се ћути и време кад се говори“ и да је „добра реч [она која је] у право време изговорена“ (Проповедник 3:1, 7; Пословице 15:23NW). Особа која је свесна тога неће започињати разговор о нечему што може узбуркати емоције онда када је њен брачни друг уморан или под стресом. Зар није боље сачекати прави тренутак, када ће ваш брачни друг бити спремнији да вас саслуша?

Истина, није увек лако бити смирен или стрпљив након тешког дана на послу. Али шта се може десити ако искалимо своје незадовољство, упућујући грубе речи брачном другу? Библија нас подсећа да „реч прека срдњу изазива“ (Пословице 15:1). За разлику од тога, „љубазне су речи саће меда, сласт за душу и здравље за тело“ (Пословице 16:24). Можда супружници треба да уложе велики труд како у њиховим разговорима не би било ’злобне горчине, гнева, срџбе, вике или погрдног говора‘ (Ефешанима 4:31). Међутим, користи су вредне труда. Муж и жена који имају добру комуникацију могу пружити једно другом утеху и подршку. „Мудри су они који се међусобно саветују“, стоји у Пословицама 13:10, (NW). b

Препреке у комуникацији између родитеља и деце

Комуникација с децом је изазов — посебно кад немате много времена. Библија подстиче родитеље да користе сваку прилику да разговарају са својом децом, на пример ’кад седе у кући својој и кад иду путем‘ (Поновљени закони 6:6-8). „Неопходно је тражити прилике за разговор“, каже Леандро. „Када идем негде колима са својим сином, користим прилику да разговарам с њим.“

Мора се признати да није свим родитељима лако да разговарају са својом децом. Алехандра, која има троје деце, признаје: „Нисам знала да будем добар слушач. Осећала сам бес и кривицу због тога што нисам имала добру комуникацију са својом децом.“ Шта родитељ може учинити да би се побољшао у томе? Пре свега, потрудите се да будете ’брзи да чујете‘ (Јаков 1:19). „Пажљиво слушање је најефикасније средство за смањење стреса“, каже др Бети Јангс. Морате обратити пажњу на то како слушате. Када вам дете нешто прича, гледајте га у очи. Немојте умањивати проблеме своје деце. Охрабрите их да изразе своја осећања. Постављајте прикладна питања. Изразите им своју љубав и уверење да ће поступити исправно (2. Солуњанима 3:4). Молите се са својом децом.

Да бисте имали добру комуникацију са члановима породице потребан је труд. Али, то ће вам помоћи да сведете стрес у породици на најмању могућу меру. Комуникација вам може помоћи да запазите да ли су ваша деца под стресом. Уколико разумете њихова осећања и оно што она доживљавају, бићете у бољој позицији да им пружите мудар савет. Поврх свега, млади којима је пружен подстицај да разговарају о ономе што их мучи биће мање склони томе да своја негативна осећања испољавају тако што ће се лоше понашати.

Сарадња — кључ за успешно обављање кућних послова

Када су и муж и жена запослени, свакодневни кућни послови могу постати још један извор стреса. Неке запослене мајке сналазе се тако што поједностављују своје свакодневне обавезе у дому. Оне могу закључити да није ни могуће, а ни практично да припремају оброке који захтевају пуно труда и времена. Присетимо се савета који је Исус дао једној жени која је припремала такав посебан оброк: „Мало тога је потребно, или само једно“ (Лука 10:42). Стога, поједноставите ствари. Књига The Single-Parent Family предлаже: „Припремајте варива с месом или рибом и слична јела која се могу скувати у једној посуди, како бисте имали мање посуђа за прање.“ Тиме што ћете поједноставити своје свакодневне кућне обавезе, умањићете стрес.

Чак и тада, вероватно ће бити још много посла у кући. Једна запослена мајка каже: „Када сам била млада, све сам стизала да урадим. Сада када сам старија, много је теже. Брзи темпо живота који сам раније водила почео је да узима свој данак. Зато сарадњу сваког члана породице сматрам знаком њихове подршке, и то ми помаже да будем под мањим стресом.“ Заиста, ако сви чланови породице сарађују, кућни послови се могу обавити а да при том нико не буде преоптерећен. У једном приручнику за родитеље запажа се: „Поверавање кућних послова деци један је од најбољих начина да им се помогне да постану... одговорне особе. Редовним обављањем таквих послова стичу се корисне навике и добар став према раду.“ Осим тога, то је још једна прилика да будете са својом децом.

Девојка по имену Џулијета каже: „Приметила сам да мојој мајци много значи када јој помажем у обављању неких послова. То ми причињава задовољство и чини да себе видим као особу на коју се други могу ослонити. Помаже ми да свој дом сматрам драгоценим. То што сам научила да обављам кућне послове користиће ми и у будућности.“ Нешто слично каже и Мери Кармен: „Још док смо били веома мали, родитељи су нас учили да се бринемо о себи. То нам је касније много користило.“

Практични начини да се изборите са стресом

Стрес је саставни део савременог начина живота; не можете га избећи. Међутим, можете научити да га ублажите. (Видите оквир на 10. страни.) Примена библијских начела може вам помоћи. Примера ради, ако се налазите у ситуацији која вам изгледа безизлазно, сетите се да „има пријатеља и од брата вернијих“ (Пословице 18:24). Разговарајте о ономе што вас мучи са зрелим пријатељем или са брачним другом. „Немојте потискивати осећања“, каже социолог Роналд Питсер. „Поверите своја осећања и бриге разборитој особи која ће вас разумети и показати да јој је стало до вас.“

Библија такође говори о чињењу ’добра души својој‘ (Пословице 11:17). Разумно је бринути о својим потребама. Библија каже: „Више вреди једна грст у миру него обе руке пуне са трудом и трчањем за ветром“ (Проповедник 4:6). Веома је корисно да издвајате време за себе — чак и ако је то само неколико минута ујутро како бисте могли да уживате у шољи чаја, да читате, молите се или размишљате у миру.

Умерено вежбање и здрава исхрана су такође од помоћи. Један приручник намењен родитељима подсећа: „Када издвајате нешто од свог драгоценог времена и енергије за себе, ви у ствари пуните своје ’батерије‘... Уколико се стално трошите, морате нешто предузети и како бисте обновили своју снагу, иначе ћете давати више него што примате, што може водити до потпуне исцрпљености.“

Уз то, Библија нам помаже да развијамо особине које су неопходне како бисмо се изборили са стресом, на пример ’благу нарав‘, стрпљење и доброту (Галатима 5:22, 23; 1. Тимотеју 6:11). Али Библија нам пружа и више од тога — даје нам наду. У њој налазимо обећање о новом свету који је пред нама, свету у ком неће постојати ништа што проузрокује људску патњу! (Откривење 21:1-4). Стога је мудро стећи навику свакодневног читања Библије. Уколико бисте желели да успете у томе, Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам бесплатно пруже личну помоћ.

Ипак, не значи да су хришћани ослобођени стреса. Али, према Исусовим речима, могуће је избећи да срце ’отежа... од животних брига‘ (Лука 21:34, 35). Ако уз то развијете пријатељство с Јеховом Богом, он може бити ваше истинско уточиште! (Псалам 62:9). Он вам може помоћи да се изборите са стресом.

[Фусноте]

a Видите серију чланака „Малтретирање на послу — шта можете учинити?“, у издању овог часописа од 8. маја 2004.

b За више информација, видите 3. поглавље књиге Тајна породичне среће, коју су издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 11. страни]

„Када сам била млада, све сам стизала да урадим. Сада када сам старија, много је теже. Брзи темпо живота који сам раније водила почео је да узима свој данак“

[Оквир⁄Слике на 10. страни]

Како ублажити стрес

◼ Довољно се одмарајте сваког дана

◼ Правилно се храните. Немојте се преједати

◼ Издвојте време за редовне и одговарајуће физичке активности, као што је брзо ходање

◼ Ако сте забринути због нечега, разговарајте о томе с пријатељем

◼ Проводите више времена с породицом

◼ Поверите неке кућне послове члановима породице или их заједно обављајте

◼ Будите свесни својих физичких и емоционалних ограничења

◼ Постављајте реалне циљеве; немојте бити перфекциониста

◼ Планирајте своје време; направите уравнотежен, разуман распоред активности

◼ Развијајте хришћанске особине као што су благост и стрпљење

◼ Издвојте нешто времена за себе

[Слика на 7. страни]

Уколико сте под стресом на послу, с поштовањем поразговарајте с послодавцем о проблемима које имате

[Слика на 8. страни]

Родитељи могу с децом размотрити на који би начин могли уштедети новац

[Слика на 8. страни]

Ако си млада особа, разговарај о ономе што те тишти с неким ко ти може помоћи

[Слика на странама 8, 9]

Сви могу учествовати у обављању кућних послова