Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу да контролишем своја осећања?

Како могу да контролишем своја осећања?

Млади питају. . .

Како могу да контролишем своја осећања?

„Разбеснела сам се на родитеље и рекла им оно што не мислим. Неко време ћу се држати подаље док се не смирим“ (Каћа, 13 година).

„Несигурност је мој највећи проблем. Понекад осећам као да изнутра умирем“ (Иван, 19 година).

ОСЕЋАЊА су моћна. Она утичу на твоје размишљање и поступке. Могу те покренути да чиниш како добре, тако и лоше ствари. Понекад може чак изгледати да су те потпуно савладала. „Скоро никад нисам задовољан собом“, каже 20-годишњи Јаков. „Често се разочарам у себе. Понекад једноставно заплачем или се толико разбесним да они око мене лоше прођу. Тешко ми је да контролишем своја осећања.“

Да би неко постао зрела, одговорна особа неопходно је да научи да контролише своја осећања. Неки стручњаци сада сматрају да су способност контролисања осећања и опхођења с другима драгоценији од интелигенције. Било како било, Библија томе придаје велику важност. На пример, у Пословицама 25:28 стоји: „Ако не умеш да контролишеш свој гнев, беспомоћан си као град без зидина, који не може да се брани“ (Today’s English Version). Зашто је толико тешко контролисати осећања?

Изазов за младе

Људи различитог порекла и животног доба улажу велики труд да би контролисали своја осећања. На прелазу из адолесценције у зрело доба та борба може представљати нарочити изазов. У књизи Changing Bodies, Changing Lives, Рут Бел каже: „Већина тинејџера се истовремено осећа смушено, предивно и уплашено. Исте ствари у исто време код многих људи могу изазвати различита осећања... У једном тренутку се можете осећати на један начин, а већ у наредном потпуно супротно.“

Као млада особа, и ти си неискусан (Пословице 1:4NW). Стога, када се први пут нађеш у новим околностима и суочиш с новим изазовима, сасвим је природно да се осетиш помало несигурно и можда оптерећено. На срећу, твој Створитељ разуме како се осећаш. Он зна чак и твоје „тескобне мисли“ (Псалам 139:23NW). У својој Речи, он је дао нека начела која могу бити од помоћи.

Како стећи контролу над осећањима

Један начин на који можеш контролисати своја осећања јесте да учиш да контролишеш своје мисли. Негативне мисли ти могу одузети снагу (Пословице 24:10). Али како можеш научити да размишљаш позитивно како би контролисао своја осећања?

Важно је да не размишљаш о негативним стварима које чине да се осећаш потиштено или несигурно. Слеђењем библијског савета да се усредсредимо на оно што је ’озбиљно‘ и „праведно“, негативне мисли можеш заменити позитивним (Филипљанима 4:8). То можда неће бити лако, али ако се потрудиш ти можеш успети у томе.

Размотри Јасминин пример. „Тако сам оптерећена“, јадиковала је једном она. „Имам нови посао, нове одговорности. Потпуно сам растројена. Једва дишем.“ Не изненађује што се млади понекад овако осећају и што су због тога несигурни у себе. Библија говори о Тимотеју, младићу који је изврсно обављао одговорности које су му биле поверене. Па ипак, изгледа да је он водио унутрашњу борбу са осећањем недораслости (1. Тимотеју 4:11-16; 2. Тимотеју 1:6, 7).

Можда се осећаш несигурно када пред собом имаш неки нов или непознат задатак. Можда помислиш: ’Ја то никада нећу моћи.‘ Али ти можеш савладати таква осећања несигурности тако што се нећеш задржавати на негативним мислима. Потруди се да научиш како да квалитетно обавиш тај задатак. Постављај питања и следи упутства (Пословице 1:5, 7).

Док постајеш вештији у обављању одређеног посла, све мање ћеш осећати несигурност. Не задржавај се на својим слабостима и немој им дозволити да те паралишу и спрече да напредујеш. Када је једном приликом био изложен критици, апостол Павле је одговорио: „Ако сам и невешт у говору, сигурно нисам у спознању“ (2. Коринћанима 10:10; 11:6). На сличан начин, ти можеш изградити самопоуздање размишљајући о својим врлинама и талентима, и молити Бога да ти помогне у борби са твојим слабостима. Он ти заиста може помоћи, баш као што је помагао људима у прошлости (Излазак 4:10).

Још један начин на који можеш контролисати своја осећања јесте да поставиш скромне, реалне циљеве и да прихватиш своја ограничења. Такође, немој се поредити с другима. Библија даје добар савет у Галатима 6:4: „Нека свако докаже какво је његово дело, и онда ће у самом себи имати разлог за велику радост, а не у поређењу с неким другим.“

Ублажити гнев

Савладавање гнева такође може представљати велики изазов. Попут Каће, споменуте на почетку, многи млади у љутњи кажу или ураде нешто лоше.

Истина, нормално је понекад осећати гнев. Али, сети се примера првог убице, Каина. Када се ’много расрдио‘, Бог га је упозорио да би у гневу могао да почини озбиљан грех. Он је рекао Каину: ’Ти треба да савладаш [грех]‘ (Постање 4:5-7). Каин није послушао тај савет, али уз Божју помоћ ти можеш контролисати свој гнев и избећи да починиш грех!

Као што је већ речено, најважније је контролисати мисли. У Пословицама 19:11, Библија каже: „Спор на гнев је који је разуман, и понос [„част“, ДК] му је увреду заборавити.“ Када те неко увреди, покушај да разумеш зашто је тако поступио. Да ли је намерно хтео да те повреди? Може ли бити да је поступио брзоплето или из незнања? Опраштање туђих грешака одражава Божје милосрђе, а то ти може помоћи да ублажиш свој гнев.

Али, шта ако је твој гнев оправдан? Свето писмо каже: „Гневите се, али не грешите“ (Ефешанима 4:26). Ако је неопходно, разговарај о проблему с том особом (Матеј 5:23, 24). Или је можда најбоље да пустиш да се ситуација смири и да пређеш преко тога.

Занимљиво је да твоји пријатељи могу утицати на то како ћеш поступити када се разгневиш. Зато Библија саветује: „Не дружи се с човеком гневљивим, немој ићи са насилником [„човеком који се лако љути“, NW]; да се не навикнеш на стазе његове, и да не постану замке души твојој“ (Пословице 22:24, 25).

Дружење с људима који се труде да контролишу свој гнев може ти помоћи да развијеш самоконтролу. У хришћанској скупштини Јеховиних сведока има пуно таквих зрелих појединаца, од којих су многи старији и искуснији од тебе. Упознај се с њима. Посматрај како се они боре с проблемима. Када наиђу тешкоће, они ти могу дати ’мудар савет‘ (Пословице 24:6ДК). Раније цитирани Јаков каже: „Зрео пријатељ који ми може дати савет из Божје Речи од непроцењиве је вредности. Када имам на уму да ме Јехова воли упркос мојој несигурности, могу да се контролишем и да останем смирен.“

Још неки практични савети

Једна популарна књига о вежбању каже: „Безбројна истраживања на пољу биохемије доказала су да ваши покрети утичу на ваше расположење. Ниво хормона̂ и кисеоника у крви мења се у складу с покретима које правите.“ Сасвим сигурно, вежбање је веома корисно. Библија нам каже: „Телесно вежбање донекле је корисно“ (1. Тимотеју 4:8Today’s English Version). Зашто не би направио план за редовно умерено вежбање? То може позитивно утицати на твоје расположење. Здрава исхрана такође може донети добре резултате.

Размисли и о свом избору музике и забаве. У истраживању које је објављено у билтену The Harvard Mental Health Letter, каже се: „Гледање насиља... подстиче осећање гнева и агресије... Особе које гледају насилне филмове склоне су агресији и имају повишен крвни притисак.“ Стога, мудро бирај шта ћеш слушати и гледати (Псалам 1:1-3; 1. Коринћанима 15:33).

На крају, најбољи начин да стекнеш контролу над својим осећањима јесте да развијеш присно пријатељство са Створитељем. Он позива сваког од нас да разговара с њим у молитви, да му излије своја осећања. „Не брините се ни за шта“, подстакао је апостол Павле. „Обзнаните своје молбе Богу; и Божји мир који превазилази сваку мисао чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге.“ Да, ти можеш развити унутрашњу снагу како би се суочио са било којом ситуацијом у животу. Апостол Павле је додао: „За све имам снаге уз помоћ онога који ми даје моћ“ (Филипљанима 4:6, 7, 13).

Милица каже: „Схватила сам да треба да истрајем у молитви. Сазнање да Јехова брине пружа ми унутрашњи мир и помаже да лакше владам својим осећањима.“ Уз Божју помоћ, и ти можеш научити да контролишеш своја осећања.

[Истакнути текст на 19. страни]

Један начин на који можеш контролисати своја осећања јесте да учиш да контролишеш своје мисли

[Слика на 20. страни]

Дружећи се са старијима можеш научити како да владаш својим осећањима