Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проблеми с којима се мајке суочавају

Проблеми с којима се мајке суочавају

Проблеми с којима се мајке суочавају

„За човечанство не постоји ништа што је толико важно као испуњавање обавеза везаних за дом и породицу... Ако мајка не испуни своју дужност, неће бити следеће генерације, или ће она бити таква да би било боље да није ни постојала“ (Теодор Рузвелт, 26. председник Сједињених Држава).

САВИМ је јасно да без мајки не би било живота, али њихова улога укључује много више од рађања деце. С обзиром на улогу мајке у већини земаља, један писац је приметио: „Када је у питању брига о здрављу, васпитању, развоју умних способности, карактера и емоционалне стабилности сваког детета, мајка има кључну улогу.“

Један од многих задатака мајке јесте поучавање деце. Најчешће је мајка та од које дете научи прве речи и од које усваја одређени начин изражавања. Стога се главни језик којим неко говори обично назива његовим матерњим језиком. Мајка углавном проводи више времена с децом него отац, те стога може имати пресудну улогу у њиховом поучавању и дисциплиновању. У складу с тим, једна мексичка пословица гласи: „Васпитање се стиче на мајчином крилу“, чиме се одаје признање тој важној улози мајки.

Наш Створитељ, Јехова Бог, такође исказује поштовање мајкама. У ствари, једна од Десет заповести записаних на каменим плочама „прстом Божјим“, подстиче децу: „Поштоваћеш оца свога и матер своју“ (Излазак 20:12; 31:18; Поновљени закони 9:10). Надаље, једна библијска пословица указује на „наук мајке“ (Пословице 1:8). Сада је општепознато колико је важно поучавати децу током прве три године живота, када о њима углавном брине мајка.

На какве све проблеме наилазе?

Многе мајке су под притиском да нађу запослење јер је њиховој породици потребан додатни приход, што им отежава да поучавају своју децу током пресудних година детињства. Према статистичким подацима којима располажу Уједињене нације, у многим индустријски развијеним земљама, запослено је више од половине мајки које имају децу млађу од три године.

Осим тога, многе мајке имају тешку одговорност да саме подижу децу јер њихови мужеви раде у другом граду или другој земљи. Примера ради, скоро трећина мушкараца из неких делова Јерменије отишла је у иностранство у потрази за послом. Неке мајке су принуђене да саме подижу децу јер су их мужеви напустили или су остале удовице.

У неким земљама, многе мајке имају ограничено образовање што представља додатни изазов. Организација Уједињених нација за економска и социјална питања процењује да од укупно 876 милиона неписмених особа у свету, две трећине сачињавају жене. У ствари, према подацима Унеска, у Африци, арапским земљама и у источној и јужној Азији, неписмено је више од 60 посто жена. Поврх тога, велики број мушкараца сматра да женама образовање није потребно и да их оно чак чини неподесним за улогу мајке.

Према часопису Outlook, у једном делу државе Керала у Индији, где девојке обично постају мајке већ са 15 година, ниједан мушкарац не жели да се ожени образованом девојком. У суседном Пакистану се такође даје предност мушкој деци. Њима се пружа васпитање које ће им омогућити да нађу боље плаћен посао како би могли да брину о својим остарелим родитељима. С друге стране, према књизи Women’s Education in Developing Countries, „родитељи не желе да улажу новац у образовање ћерки јер од њих не очекују да се брину о породици у материјалном погледу“.

Још један изазов представљају локални обичаји. На пример, у неким земљама се од мајки захтева да подупиру обичаје као што су продаја малолетних ћерки ради брака или сакаћење женских полних органа. Осим тога, у неким друштвима се сматра неприхватљивим да мајке поучавају и дисциплинују синове. Да ли је мајка обавезна да поштује такве обичаје и да поучавање својих синова препусти другима?

У чланцима који следе, видећемо како неке мајке успешно излазе на крај с поменутим проблемима. Такође ћемо видети зашто мајке заслужују цењење, покушаћемо да боље разумемо њихов положај, као и да стекнемо уравнотежено гледиште о њиховој улози у поучавању деце.

[Оквир⁄Слика на 4. страни]

„Када се ради о подстицању развоја интелигенције, радозналости, као и креативности детета, мајка игра кључну улогу“ (Регионални самит о правима деце, Буркина Фасо, 1997).

[Слике на 3. страни]

Мајке у великој мери доприносе здрављу, васпитању, развоју личности и емоционалној стабилности детета