Пређи на садржај

Пређи на садржај

Часна улога мајке

Часна улога мајке

Часна улога мајке

УЛОГА мајке се често не цени довољно или се чак омаловажава. Пре неколико деценија, неки су почели с ниподаштавањем да гледају на подизање деце. Они су сматрали да то није тако важно као успешна каријера и да чак превише оптерећује. Мада би већина људи рекла да је овакав став екстреман, мајкама се често намеће осећај да су посао домаћице и брига о деци нешто мање вредно. Неки чак сматрају да је жени потребно запослење и каријера како би се осећала испуњеном и достигла свој пуни потенцијал.

Међутим, многи мужеви и деца цене оно што њихове супруге и мајке чине за породицу. Карло, који служи у подружници Јеховиних сведока на Филипинима, објашњава: „Овде сам захваљујући поуци коју ми је мајка пружила. Отац је био строг и одмах нас је кажњавао, али мама нам је помагала тако што нам је пружала објашњења и наводила разлоге због чега је нешто исправно. Заиста ценим начин на који нас је поучавала.“

Питер из Јужноафричке Републике, одрастао је у породици са шесторо деце. Премда његова мајка има ограничено образовање, сама их је подизала након што је његов отац напустио породицу. Питер се присећа: „Мама је радила као кућна помоћница и домар, тако да није много зарађивала. Није било нимало лако плаћати школарину за све нас. Често смо ишли на спавање гладни. Мама је једва успевала да нам обезбеди кров над главом. Упркос свим тим тешкоћама, није одустала. Поучила нас је да се никада не упоређујемо с другима. Да није била тако храбра и предана, тешко да бисмо нешто постигли у животу.“

Говорећи о томе колико му супруга помаже у одгајању њихове деце, Ахмед из Нигерије каже: „Ценим оно што моја супруга чини. Кад нисам код куће, сигуран сам да су деца добро збринута. Не мислим да се моја супруга надмеће са мном, напротив, захвалан сам јој и говорим деци да треба да је поштују исто као и мене.“

Један човек из Палестине са задовољством хвали своју супругу за оно што је постигла као мајка: „Лина је учинила много када је у питању наша ћерка и знатно доприноси духовности наше породице. Мислим да јој је њена религија помогла да буде успешна у томе.“ Лина је Јеховин сведок и примењује библијска начела у васпитавању њихове ћерке.

Која су нека од тих начела? Какво је гледиште Библије према мајкама? Како су мајке у прошлости биле уважаване и поштоване због своје улоге у поучавању деце?

Уравнотежено гледиште о мајкама

Када је створена, жени је била додељена часна улога унутар породице. У првој библијској књизи пише: „Јехова Бог је затим рекао: ’Није добро да човек буде сам. Начинићу му помоћницу да га допуњује‘“ (Постање 2:18NW). Према томе, прва жена, Ева, била је допуна Адаму. Она је била створена да му буде савршен помоћник. Требало је да учествује у остварењу Божје намере која се састојала у томе да људи имају потомство и да брину о њему, као и да се старају о земљи и о животињама на њој. Као одговарајући животни сапутник, она би свом мужу пружила интелектуални подстицај и подршку. Адам је сигурно био веома срећан када је добио тај предивни дар од Створитеља! (Постање 1:26-28; 2:23).

Бог је касније пружио јасне смернице о томе какав став треба имати према женама. На пример, од Израелаца се захтевало да одају част мајкама и нису смели да се опходе према њима с презиром. Син који би ’опсовао оца свога или матер своју‘, био би кажњен смрћу. Млади хришћани су подстакнути да ’слушају своје родитеље‘ (Левитска 19:3; 20:9; Ефешанима 6:1; Поновљени закони 5:16; 27:16; Пословице 30:17).

Требало је да мајка, под вођством свог мужа, поучава и ћерке и синове. Једном сину је била дата заповест да ’не напушта наук мајке своје‘ (Пословице 6:20). Осим тога, у 31. поглављу Пословица налазе се ’изреке [„важне поуке“, NW] којима је краља Лемуила научила матер његова‘. Она је мудро саветовала свог сина да се клони прекомерне употребе алкохолних пића, рекавши: „За краљеве није да се напију вина, нити за кнезове жестока да траже пића; да у пићу закон не забаце, и да не повреде правду невољника“ (Пословице 31:1, 4, 5).

Надаље, било би мудро да сваки младић који размишља о браку размотри опис ’вредне жене‘ који је дала мајка краља Лемуила. Она је за такву жену рекла да „много више од бисера вреди“. Након што је описала важну улогу коју таква жена има у домаћинству, краљева мајка је рекла: „Љупкост је замамна, лепота је ташта, али жена која има страха од Јехове, то је она која ће однети хвалу“ (Пословице 31:10-31). Сасвим је јасно да је Створитељ намеравао да жена има частан и одговоран положај у породици.

Супругама и мајкама унутар хришћанске скупштине такође се исказују част и цењење. У Ефешанима 5:25 пише: „Мужеви, волите своје жене.“ Младом Тимотеју, кога су мајка и бака поучиле да поштује „свете списе“, пружен је следећи надахнути савет: „Моли... старије жене као мајке“ (2. Тимотеју 3:15; 1. Тимотеју 5:1, 2). Стога, према старијој жени треба имати поштовање као према својој мајци. Очигледно је да Бог жене сматра драгоценим и да очекује да се поштује њихово достојанство.

Изразите захвалност

Један човек који потиче из културе у којој се жене сматрају мање вредним, прича: „Поучаван сам да мушкарац има предност у свему и често сам био сведок лошег поступања и непоштовања према женама. Стога ми није било лако да на жену гледам попут нашег Створитеља — као на друга или помоћника, како у вођењу домаћинства, тако и у поучавању деце. Иако ми је тешко да кажем својој супрузи колико сам јој захвалан, морам признати да су наша деца развила добре особине захваљујући њеном великом залагању.“

Заиста, мајке које су преузеле одговорност да поучавају своју децу, могу бити поносне на своју улогу. То је вредан животни позив. Оне с правом заслужују похвалу и искрене изразе цењења. Захваљујући поуци наших мајки, стекли смо много тога — навике које нам користе у животу, лепе манире који су неопходни за добре односе с другима, и добили смо васпитање у моралном и духовном погледу које нам је као младим особама помогло да останемо на правом путу. Да ли сте у скорије време изразили својој мајци захвалност за све што је учинила за вас?

[Слика на 9. страни]

Питер је од своје мајке научио колико је важно бити истрајан

[Слика на 10. страни]

Ахмед је веома захвалан својој супрузи за помоћ у одгајању њихове деце

[Слика на 10. страни]

Линин супруг сматра да је добром понашању њихове ћерке у великој мери допринела религија његове супруге