Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Бог свеприсутан?

Да ли је Бог свеприсутан?

Гледиште Библије

Да ли је Бог свеприсутан?

САСВИМ је одговарајуће што се Бог описује као свемоћан и свезнајућ — онај који све може и све зна. Па ипак, у намери да још боље опишу Божју величину, неки додају и треће својство — свеприсутан. Они верују да се Бог у исто време налази свуда.

Ипак, у Библији се потпора налази само за прва два својства (Постање 17:1; Јеврејима 4:13; Откривење 11:17). Бог је и те како свемоћан, а такође је и свезнајућ јер се ништа не може сакрити од њега. Међутим, да ли је он и свеприсутан? Да ли је Бог свуда или постоји неко одређено место где он пребива?

Где се Бог налази?

У неколико библијских стихова, „небеса“ се помињу као ’место становања његовог‘ (1. Краљевима 8:39, 43, 49; 2. Летописа 6:33, 39). Штавише, један библијски извештај описује величину Јехове Бога следећим речима: „Хоће ли заиста Бог становати с човеком на земљи? Гле, небеса и небеса над небесима не могу те обухватити“ (2. Летописа 6:18).

Библија каже: „Бог је Дух“ (Јован 4:24). Дакле, он пребива у духовном подручју које је независно од физичког свемира. Када се у Библији говори о ’небесима‘ као о месту где Бог пребива, тиме се наглашава колико је оно узвишеније од материјалног света у ком ми живимо. У сваком случају, Библија научава да је Божје пребивалиште потпуно одвојено од физичког свемира, али да је ипак то једно одређено место (Јов 2:1-3а).

Бог је особа

Исус је говорио о месту где Јехова пребива када је својим ученицима рекао: „У кући мог Оца има много станова... Идем да вам припремим место“ (Јован 14:2). Где је Исус отишао? Он је „ушао... у само небо, да се сада појави пред Божјим лицем за нас“ (Јеврејима 9:24). У овом извештају запажамо две важне чињенице о Јехови Богу. Као прво, сазнајемо да постоји дословно место где Бог пребива, и као друго, учимо да је он особа а не нека неодређена сила која се налази свуда.

Зато је Исус своје следбенике поучио да се моле на следећи начин: „Оче наш, који си на небесима“, при чему своје молитве упућују Јехови, особи која пребива на одређеном месту у духовном подручју, то јест на небесима (Матеј 6:9; 12:50). Ово учење је у складу с начином на који се Божји народ молио више од 1 500 година. У најстаријим списима надахнутим од Бога налази се следећа молитва: „Погледај из светог стана свога, с неба, и благослови народ свој“ (Поновљени закони 26:15).

Божји свети дух стиже свуда

Док Библија за Бога каже да има одређено место где пребива, за његов свети дух она често каже да се налази свуда. „Куда бих отишао од духа твога, куда бих од лица твог утекао?“, питао се псалмиста Давид (Псалам 139:7). Неки су збуњени због таквих изјава и можда закључују да је Бог свеприсутан. Па ипак, када размотримо контекст овог, као и других стихова, јасно је да Јехова са свог утврђеног места где пребива може деловати својом силом, то јест светим духом, на било ком месту у материјалном свемиру.

Баш као што отац пружа руку својој деци да би им помогао и да би их утешио, Јехова може пружити своју руку — то јест свети дух — до било ког дела духовног подручја или физичког свемира да би извршио своју намеру. Зато је псалмиста могао рећи: „Да се дигнем на крилима зоре и преселим се до на крај мора, и ту ће ме водити рука твоја, и стићи ме десница твоја“ (Псалам 139:9, 10).

Ми можемо бити Божји пријатељи

Јехова Бог понизно и с љубављу допушта да он сам, као и његово место пребивања, буду што приближније описани речима које су блиске људима. То је један од начина на које се Бог такорећи „сагиба да види што је на небесима и на земљи“ (Псалам 113:6ДК). Па ипак, човек ни приближно не може да схвати Божју природу.

Јехова је једноставно и сувише узвишен и величанствен да би могао бити описан речима које су блиске људима. Дакле, премда се у Писму о небеском пребивалишту говори као о одређеном месту, човек једноставно не може у потпуности да схвати ту духовну димензију (Псалам 139:6).

Па ипак, веома је утешно што барем донекле можемо разумети праву природу Јехове и што можемо схватити да он није нека неодређена, безлична сила која прожима читав свемир. Он је особа која пребива на одређеном месту и чија се личност одликује љубављу и нежношћу. Такво спознање отвара нам врата за највећу предност коју један човек може имати — да докле год смо живи имамо блиско пријатељство са Свемоћним Сувереном свемира (Јаков 4:8).