Пређи на садржај

Пређи на садржај

Енергија зашто је неопходна за живот?

Енергија зашто је неопходна за живот?

Енергија зашто је неопходна за живот?

МАЛИ Михеј се родио у августу 2003. Претходно је аутомобилом чији мотор покреће бензин његова мајка хитно превезена до породилишта. Термоелектрана је сагоревајући угаљ произвела струју за болницу у којој се он родио. Захваљујући централном грејању на природни гас, просторија у којој је први пут удахнуо ваздух била је топла. Да је било који од ових познатих извора енергије затајио, живот малог Михеја могао је бити угрожен.

Савремени свет у ком се Михеј родио зависи од разних извора енергије. На овај или онај начин, ми се свакодневно ослањамо на фосилна горива — користимо их да бисмо стигли на посао, спремили оброке, имали осветљење, грејали и расхлађивали свој дом. Институт за истраживање светских природних богатстава наводи да фосилна горива задовољавају „око 90 посто светске потражње за енергијом“. У извештају који је овај институт објавио 2000, стајало је: „Са 40 посто удела, нафта је највећи светски извор енергије, а затим следе угаљ са 26 посто и природни гас са око 24 посто.“ a

Часопис Bioscience каже: „У просеку, сваки Американац годишње потроши око 93 000 киловат-часова електричне енергије, или претворено у нафту, 8 000 литара, користећи их у разне сврхе, укључујући и превоз, грејање и расхлађивање.“ У Аустралији, Јужноафричкој Републици, Кини и Пољској, више од 75 посто утрошене електричне енергије производе термоелектране на угаљ. Индија користи овај енергент у производњи 60 посто електричне енергије, док га Сједињене Државе и Немачка користе како би подмириле више од половине потреба за овим видом енергије.

„Није толико познато да се нафта користи за производњу хране“, наводи новинар Џеремаја Кридон у чланку под насловом „Живот после нафте“. „Нафта и природни гас неопходни су у модерној пољопривреди, и то на сваком кораку — од производње вештачких ђубрива до транспорта усева“ (из часописа Utne Reader). Али, колико су безбедни ти извори енергије на којима се заснива живот савременог друштва? Постоје ли неки чистији извори енергије?

[Фуснота]

a За више информација о историјату коришћења нафте, видите Пробудите се! од 8. новембра 2003, стране 3-12.