Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Градска топлота утиче на раст биљака

Изгледа да сателитска посматрања источног дела Северне Америке показују да топлота која се ослобађа у градовима утиче на раст вегетације, стоји у извештају објављеном у часопису Science News. У извештају се такође говори да биљке у градовима раније пупе у пролеће, а у јесен им лишће опада касније него биљкама у околним сеоским подручјима. Према часопису Science News, у једном петомесечном периоду, температура у градовима била је „у просеку за 2,28°C [4,10° Фаренхајта] виша него на местима која су око 10 километара [6 миља] удаљена од града“. Између северне Флориде и јужне Канаде постоји најмање 70 градских локација које обухватају подручје веће од 10 квадратних километара. „Ти подаци указују на то да ови градови значајно утичу на климу тог подручја“, стоји у часопису Science News.

Пријатељства међу животињама

Нова научна студија биолога Ање Василевски потврдила је оно у шта су земљорадници и пастири већ дуго веровали, наиме да копитари могу развити лична пријатељства с другим јединкама из свог крда или стада. Према Ањи Василевски, која је посматрала коње, магарце, говеда и овце, животиње изражавају пријатељство тако што су често једна поред друге, додирују се док се одмарају или док једу, деле храну или једна другу чисте. На пример, овце ће обично главом дотаћи главу пријатеља који је био у сукобу с неком другом животињом. Изгледа да то умирује и теши овце, извештава се у немачким новинама Die Zeit. Магарци обично имају само једног пријатеља, али њихова пријатељства дуже трају. Међутим, истраживачи пазе на то да животињама не припишу људске особине, те су опрезни када се ради о нагађању у вези с тим какву функцију и какав утицај имају те друштвене везе.

Крчење шума у Латинској Америци

У извештају Програма Уједињених нација за заштиту животне средине стоји да је за само 13 година уништено 50 милиона хектара шума у Латинској Америци, што је површина величине Средње Америке. У Бразилу је уништено 23 милиона хектара, док је у Мексику уништено 6,3 милиона хектара шуме и 400 000 хектара обрадивог земљишта. У истом том периоду, на Хаитију, у Салвадору и на острву Света Луција уништено је између 46 и 49 процената шуме. Ови статистички подаци су „застрашујући“, стоји у научном часопису ¿Cómo Ves? који објављује Национални независни универзитет из Мексика, и „још су страшнији када помислимо на... стотине хиљада биљака и животиња које су нестале с наше планете која се све више пустоши“.

Оболели од синдрома хроничног умора треба да вежбају

Упркос многим истраживањима, узроци синдрома хроничног умора, као и проналажење лека, и даље представљају тајну за медицину. У извештају објављеном у часопису The Medical Journal of Australia (MJA) стоји: „Има врло мало користи од свих антивирусних, имунолошких, хормонских, антидепресивних и других третмана који су анализирани.“ Међутим, програми који укључују физичке активности, као што су пешачење, вожња бицикла или пливање, дали су боље резултате него друге терапије. Неки оболели од овог синдрома избегавају вежбање јер увиђају да превише вежбања погоршава њихово стање. Па ипак, потребна је равнотежа. Код неких особа које умерено вежбају, имајући при том на уму границе које им намећу симптоми, установљено је ’значајно побољшање‘ на тестовима депресије, осећају се боље, способније су за рад и имају бољи крвни притисак, извештава се у часопису MJA. „Постепено повећавање физичких активности требало би да представља камен темељац за приступ лечењу пацијената који болују од синдрома хроничног умора“, закључује се у овом извештају.

Панде и бамбус

„Џиновски панда, симбол Кине и очувања дивљих животиња, није у толикој опасности како се некада сматрало“, стоји у лондонским новинама The Daily Telegraph. Четворогодишња студија коју је спровела кинеска влада и Светски фонд за очување природе открила је да има више од 1 590 панда, а не између 1 000 и 1 100 како је раније процењено. Тачнија процена добијена је коришћењем савременије технологије, укључујући и сателитски систем за позиционирање који се користио да би се прецизно одредило које ће се територије истраживати. Иако ови резултати представљају добру вест за оне који се залажу за очување природних богатстава, Светски центар за надзор очувања природе у Кембриџу у Енглеској, упозорава да је бамбус, који представља главни извор хране за џиновског панду, озбиљно угрожен због крчења шума. Бамбус је посебно осетљив на убрзано крчење шума јер „примерци сваке врсте цветају истовремено само једном у 20-100 година, и онда умиру“, стоји у лондонским новинама The Guardian.

Опрез са средствима за заштиту од комараца

Две студије указују на то да спирале против комараца — једно од најшире коришћених средстава за заштиту од инсеката у Азији — могу бити штетне, посебно за децу, извештава се у индијском часопису Down to Earth. Као прво, научници са Калифорнијског универзитета (САД) кажу да спирале које тињају ослобађају јаке материје које могу изазвати карцином на плућима. Многе породице у земљама у развоју, које живе у малим кућама, користе спирале против комараца. „Штавише, људи док спавају углавном држе затворен прозор“, запажају аутори ове студије. Друга студија коју су спровели научници из Малезије и Сједињених Држава показала је да једна спирала која тиња осам сати „ослобађа толико штетних материја колико и 75 до 137 цигарета“. Као замену за ово средство, стручњаци препоручују производе на биљној бази, као што су производи од индијског дрвета. „Они не само што су ефикасни и не штете здрављу, већ су и јефтинији“, стоји у овом извештају.

Све већа попустљивост што се тиче гледања филмова

„У данашњим филмовима у просеку има много више насиља, секса и псовки него у филмовима који су пре десет година били дозвољени одређеној старосној групи.“ То је закључак истраживача харвардског Факултета за здравствену заштиту у САД, који су анализирали једну уобичајену појаву у неким земљама — одређивање којем је узрасту дозвољено да гледа неки филм. Циљ студије је био да открије везу између таквог одређивања и садржаја филмова снимљених од 1992. до 2003. Истраживања о томе којој су старосној групи одређени филмови дозвољени за гледање откривају веома попустљиве критеријуме. Истраживачи су закључили да „родитељи морају озбиљно схватити своју одговорност када је у питању избор филмова које ће њихова деца гледати. Такође морају схватити да су одговорни да с њима разговарају о поруци филма како би предупредили било који лош утицај и повећали изгледе да филм добро утиче на њих.“