Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за извором целокупне енергије

У потрази за извором целокупне енергије

У потрази за извором целокупне енергије

СУНЦЕ је Земљин главни извор енергије. Многи научници сматрају да су угаљ и нафта иструлели остаци дрвећа и биљака, које су добијале енергију преко сунчеве светлости. a Под дејством сунчеве топлоте вода испарава из океана и у виду облака путује на копно где касније покреће хидроелектране. Сунчеви топли зраци такође утичу на кретање ваздуха, то јест на појаву ветра, који покреће турбине генератора приликом производње електричне енергије. Па ипак, процењено је да само пола милијардитог дела сунчеве енергије доспева до наше планете.

Иако има неописиво велику енергију, звезда коју ми зовемо Сунце само је један од милијарди сличних огромних извора енергије у свемиру. Одакле потиче сва та енергија? Говорећи о звездама, библијски писац Исаија је рекао: „Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову? Он свакога по имену зове и с велике силе и моћи његове ни једно не изостаје“ (Исаија 40:26).

Вероватно се осећамо сићушнима када размишљамо о невероватној енергији звезда. Колико је то тек онда случај када узмемо у обзир њиховог Створитеља. Ипак, Библија нас подстиче: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8). Да, они који га траже, могу пронаћи Створитеља Земље и њених богатих извора енергије, онога који нам је подарио живот (Постање 2:7; Псалам 36:10).

Када виде како се наша планета загађује а њена природна богатства неправедно расподељују, неким људима је можда тешко да поверују да је Бог заинтересован за Земљу и њене становнике. Па ипак, Библија нас уверава да такво стање неће још дуго потрајати. Уследиће велике промене, како у начину расподеле природних богатстава, тако и у управљању планетом (Данило 2:44; Матеј 6:9, 10). Путем небеске владавине под управом свог Сина, Исуса Христа, Јехова Бог ће омогућити да сви који буду живели на Земљи равноправно користе њена богатства (Михеј 4:2-4). Он ће такође ’уништити оне који уништавају земљу‘, то јест оне који загађују животну средину, било у духовном или у физичком погледу (Откривење 11:18).

Тада ће се и у духовном и у физичком смислу испунити обећање записано у Исаији 40:29-31, које гласи: „Он уморном снагу даје и сусталом живот крепи; деца се уморе и сустају, а и младићи посрћу; али који се у Јехову уздају понављају снагу своју; ко орлови подигну се, залете се, не сустају, ходе и не уморе се.“ Уколико издвојите време за проучавање Библије, и ви можете сазнати више о Извору целокупне енергије и решењу проблема везаних за енергију.

[Фуснота]

a Видите оквир „Како је настала нафта?“, у издању Пробудите се! од 8. новембра 2003.