Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто су корисни физички послови?

Зашто су корисни физички послови?

Млади питају. . .

Зашто су корисни физички послови?

„Никада нисам себе видео као некога ко се бави физичким радом. Много сам више волео да се забављам за компјутером“ (Нејтан).

„Неки млади су с подсмехом гледали на нас који смо се бавили физичким радом, као да нисмо способни за било шта друго“ (Сара).

ФИЗИЧКИ РАД многи сматрају нечим досадним, прљавим и непожељним. Један професор економије о физичким пословима каже: „Таква занимања нису превише цењена у овом свету у ком се велика пажња поклања друштвеном положају.“ Стога није чудо што многим младима ни на памет не пада да се баве физичким радом.

Међутим, Библија о напорном раду говори у потпуно другачијем светлу. Краљ Соломон је рекао: „Једина радост коју човек може имати, то је да се наједе и напије, и да му душа ужива у задовољству усред рада његова“ (Проповедник 2:24). У библијска времена, Израелци су се бавили пољопривредом. Орање, жетва и вршидба захтевали су огроман физички напор. Па ипак, Соломон је рекао да рад може донети велике награде.

Вековима касније, апостол Павле је рекао: „Ко је крао више да не краде, него нека напорно ради, чинећи својим рукама оно што је добро“ (Ефешанима 4:28). Сам Павле се бавио физичким радом. Иако је био високо образован човек, повремено се издржавао тако што је израђивао шаторе (Дела апостолска 18:1-3).

Шта ти мислиш о физичком раду? Премда можда ниси размишљао о томе, такав рад ти може користити на многе начине.

Обука за живот

Било да закуцаваш ексере или да косиш траву, бављење физичким радом може бити добро за твоје здравље. Добра кондиција не мора бити највећа корист коју ћеш имати. Знаш ли да замениш точак или да промениш уље у ауту? Умеш ли да замениш разбијено прозорско стакло или да отчепиш запушену канализациону цев? Знаш ли да куваш? Умеш ли детаљно да очистиш купатило? То су вештине којима би и младићи и девојке требало да овладају. Оне ти могу помоћи да будеш успешан када једног дана будеш самостално живео.

Занимљиво, док је био на земљи, очигледно је и сам Исус Христ овладао неким вештинама. То што је био назван тесаром, показује да је научио тесарски занат — сигурно од свог поочима Јосифа (Матеј 13:55; Марко 6:3). Ако се потрудиш, и ти можеш овладати разним корисним вештинама.

Изграђивање особина

Физички рад такође може утицати на то какво мишљење имаш о себи. Пишући за Амерички центар за ментално здравље и образовање, др Фред Провензано каже да обављање физичких послова може изградити „самопоуздање“ и да „такође може помоћи у развијању самодисциплине и организованости, што представља темељ успешног рада на послу“. Младић по имену Јован каже: „Физички рад ти помаже да постанеш стрпљивији. Учиш како да решаваш проблеме.“

Раније цитирана Сара објашњава: „Обављање физичких послова научило ме је да будем вредна. Научила сам да будем дисциплинована.“ Да ли је напоран рад обавезно и мукотрпан? Нејтан каже: „Почео сам да уживам у свом раду. Приметио сам да што сам био вештији, то је квалитет мог рада бивао све бољи. То ми је изградило самопоштовање.“

Физички рад те може научити и да се радујеш постигнутим резултатима. Младић по имену Џејмс објашњава: „Уживам у обради дрвета. Иако је то понекад напорно, увек могу да се присетим шта сам све већ направио и тада осетим да сам нешто постигао. То ми причињава велико задовољство.“ Исто мисли и Бранко. „Уживам да радим око аутомобила. То што знам да могу нешто поправити и дотерати да буде као ново пружа ми задовољство и изграђује моје самопоуздање.“

Света служба

Младим хришћанима напоран рад може користити и у служби коју врше за Бога. Када је краљ Соломон добио задатак да сагради величанствени храм Јехови, увидео је да ће то изискивати невероватан труд и вештину. Библија каже: „Краљ Соломон позва из Тира Хирама, сина једне удовице из племена Нефталимова, а отац му беше из Тира, који израђиваше ствари од бакра. Хирам беше врло вешт и разуман и знаше израђивати сваку ствар од бакра. Он дође краљу Соломону и изради му све радове“ (1. Краљевима 7:13, 14).

Какву је предност Хирам имао када је могао да користи своје вештине за унапређивање обожавања Јехове! Његово искуство истиче истинитост речи записаних у Пословицама 22:29: „Видиш ли човека у свом послу вредна, он се код краљева држи и с простацима не дружи.“

Данас, чак и млади с мало или нимало искуства око грађевинских радова имају предност да учествују у градњи Дворана Краљевства. Пошто имају удела у таквим пројектима, неки су научили да обављају корисне послове, на пример око електрике, водовода, зидарства и столарства. Можда би могао да поразговараш са старешинама о томе да ли би и сам могао да учествујеш у градњи Дворана Краљевства.

Џејмс, који је учествовао у изградњи неколико Дворана, каже: „Многи у скупштини можда немају времена да помогну, или им то не дозвољавају околности. Стога, када помажеш, ти у ствари служиш целој скупштини.“ Нејтан је научио да ради с бетоном и увидео да му је та вештина омогућила да прошири службу Богу. Он се присећа: „Имао сам прилику да одем у Зимбабве и да допринесем изградњи подружнице Јеховиних сведока. Тамо сам провео три месеца. Било је то једно од најлепших искустава у мом животу.“ Друге младе је жеља да напорно раде покренула да предају молбу за добровољну службу у подружници Јеховиних сведока у њиховој земљи.

Када постанеш вешт у неком послу, то ти такође може помоћи да се издржаваш. Многи млади Јеховини сведоци служе као пионири, то јест као пуновремени јеванђелизатори. Има оних који су изучили неки занат, и то им омогућава да се издржавају а да при том не троше превише времена и новца на световно образовање.

Како овладати неком вештином

Било да желиш да зарађујеш за живот или само да вршиш неке поправке код куће, јасно је да физички послови доносе многе користи. Можда се у твојој средини одржавају курсеви неких заната. Сигурно можеш понешто научити и код куће. Али како? Тако што ћеш обављати кућне послове. Раније цитирани др Провензано пише: „Кућни послови су нарочито важни за тинејџере јер их поучавају основним ’вештинама преживљавања‘ у домаћинству које ће им помоћи да имају успешан и срећан живот када више не буду живели с родитељима.“ Зато запажај шта треба да се уради у кући и око ње. Да ли треба покосити травњак или можда поправити столицу?

Физички посао ни у ком случају није понижавајућ, већ користан на многе начине. Немој га избегавати! Уместо тога, труди се да ’уживаш у добру‘ од свог труда, јер у Проповеднику 3:13 стоји: „То је од Бога дар.“

[Истакнути текст на 21. страни]

Многи млади су изучили неки занат и то им је помогло да прошире службу Богу

[Слике на 22. страни]

Родитељи ти могу показати како да обавиш многе послове