Пређи на садржај

Пређи на садржај

Подизање младих у животињском царству

Подизање младих у животињском царству

Подизање младих у животињском царству

Од дописника Пробудите се! из Шпаније

Љ УДИ подизању деце често посвете око две деценије. С друге стране, многе животиње своје потомство морају отхранити и научити га свему што треба да зна за само неколико кратких летњих месеци. Следе неки примери који показују са колико тешким задатком се неки родитељи у животињском царству сусрећу сваке године.

1. Бела рода Током лета, рода приказана на фотографији нема кад да се одмори. Пошто мора да храни гладне птиће, она стално лети до оближњег језера где лови жабе, мале рибе, гуштере и скакавце. Осим тога, с времена на време мора да поправља гнездо. Оба родитеља су по цео дан у покрету. Млади имају огроман апетит. Током првих неколико недеља, они сваког дана могу унети количину хране која одговара половини њихове тежине! Чак и када науче да лете, младе роде још неколико недеља зависе од родитеља.

2. Гепард Женке гепарда по правилу су самохрани родитељи, дакле саме брину о младунцима. Док доји младе, којих обично буде од три до пет, мајка скоро сваки дан мора да иде у лов како би се добро хранила и имала довољно млека. То није нимало лак задатак, будући да се већина њених покушаја у лову завршава безуспешно. Надаље, она сваких неколико дана мора да се пресели с потомством у другу јазбину јер су лавови увек у потрази за незаштићеним младунцима. Када млади напуне седам месеци, она почиње да их учи како да сами лове, што захтева пуно времена — још око годину дана. Обично прође годину или годину и по пре него што младунци буду спремни да се одвоје од мајке.

3. Мали гњурац Гњурци и њихови млади практично су нераздвојни. Чим се птићи излегу, они напуштају гнездо на води и пењу се на удобна леђа родитеља, где се смештају између његовог крила и леђног перја. Тамо им је топло и заштићени су док мајка или отац пливају. Родитељи се смењују у потрази за храном и у бризи о младима. Иако брзо науче да роне и да сами траже храну, птићи још неко време зависе од родитеља.

4. Жирафа Ретко се дешава да жирафе донесу на свет више од једног младунчета, а није ни тешко схватити зашто је то тако. Новорођена жирафа, попут ове на фотографији, може имати чак 60 килограма и бити 2 метра висока! Сат времена након рођења, млада жирафа је већ на ногама и убрзо почиње да сиса. Иако недуго затим почиње да пасе, мајка ће је хранити млеком наредних девет месеци. Када се појави нека опасност, млада жирафа се склања између мајчиних ногу, пошто је њихов снажан ударац одлична заштита од већине грабљивица.

5. Водомар Када лове рибу за птиће, водомари морају да буду и ефикасни и избирљиви. Орнитолози су открили да оба родитеља хране тек излегле птиће малим рибама величине од једног до два центиметра. Родитељ пажљиво носи рибу у кљуну тако да јој је глава окренута напоље. На тај начин гладни птићи могу лакше да је прогутају. Како они расту, родитељи им доносе све веће рибе и хране их све чешће. У почетку, сваки птић добија храну отприлике на 45 минута. Али када су стари око 18 дана, имају прилично велик апетит и добијају по рибу сваких 15 минута! Млада птица са ове фотографије већ је напустила гнездо и ускоро ће почети сама да лови. Можда претпостављате да ће родитељи сада мало одахнути од брига родитељства. Али то није тако код водомара! Они ће углавном још истог лета почети све испочетка с новим леглом.

Наравно, још увек су нам непознати бројни детаљи о начину на који разне животиње брину о својим младима. Али, што више сазнајемо, то постаје јасније да животиње имају снажан родитељски инстинкт. Ако је Бог животиње обдарио таквим осећајем, онда он сигурно жели да и људи посвете одговарајућу пажњу одгајању и поучавању своје деце.