Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог одобрава брак између особа истог пола?

Да ли Бог одобрава брак између особа истог пола?

Гледиште Библије

Да ли Бог одобрава брак између особа истог пола?

ДРЖЕЋИ се за руке током церемоније склапања брака, два мушкарца стоје пред познатим бискупом Епископалне цркве. Они дају „завет... пред Богом и црквом“. Одевен у китњасто украшену златно-белу одору, бискуп јавно благосиља њихову брачну заједницу. Пар се затим загрли и пољуби, након чега следи буран аплауз присутних који устају са својих места. Према бискуповим речима, такве хомосексуалне везе ’су свете и заслужују благослов... заслужују да буду сматране светом заједницом јер оне то и јесу‘.

Међутим, друге религиозне вође снажно се противе склапању брака између особа истог пола. „Врло смо узнемирени [бискуповом] одлуком“, изјавила је Синтија Браст, портпарол Америчког англиканског сабора, конзервативног крила Епископалне цркве. „Благословити заједницу особа истог пола у супротности је с јасним библијским учењем о браку и сексуалности“, рекла је она, додајући да „сексуална активност треба да буде ограничена на свету брачну заједницу мушкарца и жене.“

Жучна расправа око овог питања не обухвата само религиозне кругове. И политичари широм света воде жестоке полемике око тога, углавном због могућих друштвених, политичких и економских проблема који се односе на пензије, заједничку здравствену заштиту и порез.

Питања која се тичу грађанских права и законског признања често су јако сложена и изазивају различите реакције у јавности. Прави хришћани воде рачуна о томе да буду неутрални тако што се не укључују у политичке расправе (Јован 17:16). a Па ипак, питање хомосексуалности и брака између особа истог пола збуњује неке особе које поштују Библију. Како ви лично гледате на такав брак? Које је Божје мерило за брачну заједницу? Како ваш став према томе утиче на ваш однос с Богом?

Мерило које је поставио наш Створитељ

Наш Створитељ је утврдио прописе за брак много пре него што су то почеле да раде државне владе. У првој библијској књизи пише: „Зато ће човек оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једна пут“ (Постање 2:24). Хебрејска реч за „жену“, према делу Vine’s Expository Dictionary of Biblical Words, „означава људско биће женског пола“. Исус је потврдио да у брачном ’јарму‘ треба да буду „мушко и женско“ (Матеј 19:4-6).

Дакле, Бог је намеравао да брак буде трајна и блиска веза између мушкарца и жене. Мушкарац и жена су створени да допуњују једно друго тако што имају способност да задовоље међусобне емоционалне, духовне и сексуалне потребе и жеље.

Добро познати библијски извештај о Содому и Гомори открива Божји став према хомосексуалности. Бог је рекао: „Велика је вика настала на Содом и Гомор и грех је њихов сувише грдан“ (Постање 18:20). До које су мере били морално изопачени постало је очигледно када су два госта посетила праведног човека Лота. ’Људи Содомски слегоше се око куће. Од деце до стараца цео се народ ту слеже. Они изазваше Лота и рекоше му: Где су људи што ноћас к теби дођоше? Изведи их к нама да их познамо‘ (Постање 19:4, 5). Библија наводи: „Становници Содомски беху неваљали и много Јехови грешаху“ (Постање 13:13).

Ти људи су се ’силно распалили у својој пожуди један према другоме, мушкарци с мушкарцима‘ (Римљанима 1:27). Они су „ишли за телом ради неприродне употребе“ (Јуда 7). Неки који живе у земљама где су кампање за права хомосексуалаца уобичајене, могли би приговорити да се реч „неприродно“ не може применити на хомосексуално понашање. Међутим, зар није Бог тај који има право да одреди шта је природно? Он је свом древном народу заповедио: „С мушкарцем не лези као са женом. Гадост је“ (Левитска 18:22).

Ваша одговорност пред Богом

Библија је јасна: Бог не одобрава хомосексуалност нити олако прелази преко тога. Он такође има неповољно мишљење и о онима који одобравају такво понашање (Римљанима 1:32). Надаље, ступање у „брак“ не чини такво понашање прихватљивим. Божје упутство да „брак буде частан међу свима“, искључује хомосексуалне заједнице, које он сматра одвратним (Јеврејима 13:4).

Па ипак, уз Божју помоћ, свако може развити способност да се ’уздржава од блуда‘, што укључује и хомосексуалност, и ’овладати својим сопственим судом у посвећености и части‘ (1. Солуњанима 4:3, 4). Мора се признати да то није увек лако. Данијел b, који је некада био хомосексуалац, каже: „Мислио сам да никада нећу моћи да се променим.“ Ипак, уз помоћ ’духа нашег Бога‘ то му је пошло за руком (1. Коринћанима 6:11). Као што је Данијел установио, за Јехову нема нерешивог проблема, јер он пружа снагу и помоћ свима који желе да живе у складу с Његовим мерилима и да добију Његове благослове (Псалам 46:2).

[Фусноте]

a Чак и када се државни закони косе с њиховом библијски школованом савешћу, Јеховини сведоци не протестују због тога нити се укључују у политичке кампање како би издејствовали промену таквих закона.

b Није његово право име.

[Извор слике на 26. страни]

Photo by Chris Hondros/Getty Images