Пређи на садржај

Пређи на садржај

Омладина у кризи

Омладина у кризи

Омладина у кризи

◼ У Сједињеним Државама, 15-годишњи ученик пуца на своје школске другове при чему убија двоје и рањава тринаесторо ученика.

◼ У Русији, група пијаних тинејџера на свиреп начин убија деветогодишњу девојчицу, а потом брутално пребија њеног оца и брата од стрица.

◼ У Британији, један 17-годишњак пребија 14-годишњег дечака и избада га ножем. „Нисам желео да га убијем“, рекао је полицајцима. „Али када сам видео крв, нисам могао да се зауставим.“

ШОКАНТНИ догађаји попут ових постали су малтене уобичајени, и више се не могу сматрати изузецима. „Насиље међу омладином представља велики проблем у нашем друштву“, пише у часопису Professional School Counseling. То потврђује и статистика.

Амерички Национални завод за статистику у образовању наводи да међу школском децом у тој земљи има нешто мање насиља. Но упркос томе, „током 2001. забележено је два милиона кривичних дела насилног понашања и крађе која су почињена на ученицима старости између 12 и 18 година“. Извештаји откривају да у школама има и све више случајева малтретирања.

Међутим, у Сједињеним Државама нису само ученици мета својих насилних вршњака. „У периоду од 1997. до 2001“, извештава исти извор, „на наставницима је почињено скоро 1,3 милиона кривичних дела: 817 000 случајева крађе и 473 000 случајева насилног понашања“. Надаље, „девет посто наставника у основним и средњим школама било је изложено претњама ученика, док је четири посто њих било и нападнуто“.

Каква је ситуација у другим земљама? „У Кини је током 2003. ухапшено 69 780 малолетних делинквената“, извештава једна новинска агенција, „што је пораст од 12,7 посто у односу на 2002. годину.“ Новински чланци показују да „70 посто малолетничке делинквенције отпада на криминалну активност банди“. Слично томе, један извештај из Јапана из 2003. показује да је тамошња омладина одговорна за половину кривичних дела почињених у последњих десет година.

Дрога — опасност по здравље младих

Даљњи показатељ кризе јесте штета коју многи млади наносе свом здрављу. У једном извештају америчког Националног института за сузбијање наркоманије, наводи се да је око половине тинејџера у тој земљи током средње школе пробало неку од забрањених дрога. Затим се додаје: „Конзумирање алкохола међу тинејџерима и даље је изузетно раширено. Током средње школе, скоро четири петине ученика (77%) пије алкохол (и то не само понеки гутљај). Скоро половина ученика (46%) почиње да пије алкохол пре осмог разреда.“

Слободан секс

У данашњој ери сиде, слободан секс је без сумње опасан. Ипак, изгледа да велики део омладине на секс гледа као на нешто безазлено. На пример, међу неким америчким младима популаран је термин „спојка“, што је заправо блажи израз за слободан секс. Они говоре о томе како је добро имати „пријатеља с предностима“, то јест партнера за секс без икаквих обавеза.

Писац Скот Валтер пише о забавама налик оргијама које праве неки млади из предграђа када су им родитељи на послу. На једној таквој забави, једна девојчица је изјавила да ће том приликом „спавати са сваким дечаком... На таквим забавама присутна су деца од свега 12 година“.

Зар то није шокантно? За стручњаке који прате сексуалну активност тинејџера није. „Током последњих 20 година“, пише др Андреа Пенингтон, „све је нижа просечна старост тинејџера који постају сексуално активни. Сада је сасвим уобичајено да то буду чак 12-годишњаци.“

Посебно је узнемиравајућ извештај објављен у листу USA Today, у ком је стајало: „У земљи се све већи број тинејџера најмлађег узраста... упушта у орални секс... Деца живе у уверењу да ’то није прави секс‘.“ Према једном истраживању које је обухватило 10 000 девојчица, „осамдесет посто њих рекло је да су девице, али је 25% практиковало орални секс. Надаље, 27% описало је тај чин као ’нешто што с неким дечком радиш из забаве‘“.

Слична гледишта постоје у свим крајевима света. „Младима у Азији прети све већа опасност да се путем хетеросексуалног односа заразе ХИВ-ом зато што многи од њих постају сексуално активни у раном узрасту“, извештава Унеско, додајући: „Тинејџери све више одбацују ’азијске вредности‘ својих родитеља тако што се упуштају у предбрачни секс, а често и мењају партнере.“

Шта још показује да се млади суочавају с проблемима? Канадски часопис Women’s Health Weekly извештава: „Двадесет пет посто девојака узраста између 16 и 19 година доживљава налет тешке депресије.“ Међутим, депресија је обољење које погађа оба пола. Према подацима које је објавио U.S.News & World Report, годишње чак пет хиљада младих људи изврши самоубиство. Из неког разлога, запажа се у цитираном часопису, „дечаци шест пута чешће изврше самоубиство него девојчице“.

Без сумње, данашња генерација младих налази се у озбиљној кризи. Шта стоји иза тога?

[Извор слике на 3. страни]

STR/AFP/Getty Images