Пређи на садржај

Пређи на садржај

Трешњини цветови — нежне латице чија лепота плени

Трешњини цветови — нежне латице чија лепота плени

Трешњини цветови — нежне латице чија лепота плени

Од дописника Пробудите се! из Јапана

ЈОШ од древних времена, у Јапану се велича лепота сакуре — расцветале јапанске трешње. Њен цвет с нежним латицама омиљенији је од свег другог цвећа и заузима значајно место у историји и култури Јапана. У ствари, зависно од контекста, реч „цвет“ на јапанском може значити исто што и сакура. Јапанци су већ више од хиљаду година очарани трешњиним цветовима.

Безбројна грациозна стабла трешања красе јапанска острва. Не морате путовати далеко да бисте видели једну од око 300 врста које овде расту. Трешњин цвет најчешће има пет латица с неравним рубовима, мада их цветови неких врста имају много више. Неколико цветова сачињава једну цваст. Латице могу бити различитих боја — има их скоро потпуно белих па до ружичастих, неке су чак тамноцрвене, а има и оних с нежним прелазним нијансама. Облик и боја ових цветова од давнина се повезују са симболима чистоће и једноставности.

Трешња у пуном цвату је веома привлачан призор. Док се купа у благим сунчевим зрацима који се пробијају кроз облаке, њене отмене латице блистају ружичастобелим сјајем. Још више очарава поглед на места на којима расте више стабала.

Величанствен призор

Планине Јошино су познате по белим трешњиним цветовима. То је подручје на ком се налазе четири огромне „шуме“ с преко 100 000 стабала трешње. Један део се назива Хитоме Сенбон, што значи ’поглед на хиљаду трешања‘. И заиста, докле год вам поглед допире, бели цветови обасјавају околне падине, стварајући утисак да су прекривене снегом. Стога не изненађује што се сваке године овде окупи више од 350 000 људи, који желе да посматрају тај величанствен призор!

У зависности од тога на који су начин распоређена стабла, могу се добити очаравајући ефекти. На пример, трешње које су засађене у паралелним низовима тако да им се гране додирују, формирају својеврстан ’тунел‘. Замислите како ходате кроз њега по тлу које је посуто латицама, док изнад вас бујне расцветале гране обликују ружичастобели балдахин.

Међутим, ови нежни цветови не трају дуго — они блистају пуним сјајем свега два-три дана а затим опадају. Када је време лоше, тај период је још краћи.

Ханами — излет под трешњама

Цветна „поплава“ почиње током јануара у јужном делу јапанског архипелага, у Окинави, и постепено се шири према северу, до Хокаида где трешње цветају крајем маја. Ова појава се назива и талас трешњиног цвета. О њој се редовно извештава на телевизији, радију, у новинама, па чак и на Интернету. На вест да су трешње процветале, милиони људи хитају на места где се могу дивити њиховој лепоти.

Обичај ханами, то јест „посматрање цвећа“, потиче из далеке прошлости. Наравно, у питању су трешњини цветови. Већ у периоду Хеиан (794-1185), племство је приређивало забаве на којима су се дивили овим цветовима. Године 1598, врховни војни заповедник по имену Хидејоши Тојотоми приредио је једну такву забаву поред храма Дајгоји у Кјоту. Сви земљопоседници и остали истакнути гости окупили су се испод расцветалих трешања и рецитовали песме у којима се изражавало дивљење трешњиним цветовима. Жене су носиле одећу с мотивима који су одражавали лепоту сакуре.

У периоду Едо (1603-1867), и обичан народ је прихватио овај облик разоноде — уживање у излетима под расцветалим стаблима трешања. Заједно с породицом и пријатељима људи су јели, пили, певали, играли и дивили се лепоти цветова. Ханами је и данас популаран обичај. Мноштво Јапанаца одлази на своја омиљена места, да би у миру уживали у раскошној лепоти латица.

Незаобилазан мотив

Сакура је незаобилазан мотив који прожима читаву јапанску историју и културу. Често се јавља у литератури, поезији, позоришту и у музичким делима. Уметници су вековима покушавали да дочарају блиставу лепоту трешњиних цветова на различитим рукотворинама, од грнчарије до паравана.

И самураји су се дивили лепоти сакуре. Пошто су били безрезервно одани свом господару, од њих се очекивало да у сваком тренутку буду спремни да жртвују живот за њега. За њих су трешњини цветови били симбол пролазности живота. У вези с тим, дело Kodansha Encyclopedia of Japan коментарише: „Пошто трешњини цветови трају веома кратко и затим опадају, они су такође постали одговарајући симбол јапанског осећаја за лепо, симбол пролазне лепоте.“

Јапанци су и данас опчињени лепотом сакуре. Њени цветови су чест украс на љупким кимонима. Они су уобичајен мотив и на предметима за домаћинство, на ешарпама и одећи. Овај цвет је толико омиљен да ће родитељи своју прелепу новорођену девојчицу с поносом назвати Сакура, у част трешњиног цвета.

Крхки и нежни, али ипак довољно моћни да утичу на културу једног народа, трешњини цветови су изванредан пример префињене лепоте која се може наћи међу Створитељевим величанственим делима.

[Оквир⁄Слика на 15. страни]

Расцветале трешње

Квалитетно трешњино дрво може се користити за резбарење, израду намештаја и штампарских матрица. Али то није разлог због ког се ово дрво у Јапану цени више од осталих. Није у питању ни плод. За разлику од својих рођака из других делова света, јапанска трешња се гаји углавном због цветова који су освојили многа срца.

Младице јапанске трешње лако се могу добити из семена. Зато се трешње саде дуж речних обала и главних путева, као и у бројним парковима и вртовима широм ове земље.

[Оквир на 15. страни]

Цветна мећава

Када трешње распу мноштво својих латица, изгледа као да је пао ружичасти снег. Изненада и без упозорења, латице опадају с грана и лагано путују ка тлу. Снажан налет ветра може створити праву цветну мећаву, расипајући латице свуда унаоколо. Јапанци ову појаву називају сакура фубуки, то јест мећава трешњиних цветова. Након ње, тло испод дрвећа изгледа као да је прекривено раскошним ружичастим тепихом. У природи постоји мало призора који одишу таквим спокојством као те нежне латице расуте по тлу.

[Слика на странама 16, 17]

„Ханами“ — дружење под расцветалим трешњама

[Слика на 17. страни]

’Тунел од трешања‘