Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чудновати календар Маја

Чудновати календар Маја

Чудновати календар Маја

Од дописника Пробудите се! из Мексика

ДРЕВНЕ Маје a су протицању времена придавале велику важност. Њихово веровање да се догађаји понављају у одређеним интервалима види се у њиховим календарима.

Календар који неки стручњаци називају Цолкин (бројање дана) имао је 260 дана подељених на 13 нумерисаних периода. Сваки период трајао је по 20 дана, а сваки дан је имао свој назив. Цолкин је служио као основа за ритуале Маја и користио се за гатање.

Уз овај, у употреби је био и народни, то јест Хааб календар. То је био соларни календар од 365 дана. Састојао се од 19 месеци, од којих је 18 имало по 20 дана, а један месец је имао само пет дана. Пољопривреда и свакодневни живот заснивали су се на тој соларној години. Довитљиве Маје су искомбиновале ова два календара и направиле, како то истраживачи зову, календарску спиралу. То им је омогућавало да датуме рачунају користећи елементе оба календара. Тај огроман циклус је трајао 52 године, а затим је почињао изнова. b

Још увек нема археолошког открића комплетног календара Маја. Изучаваоци су проникли у принцип коришћења календара тако што су дешифровали неколико сачуваних књига из тог доба и проучили ликове урезане на надгробним плочама и споменицима Маја.

Данас, након векова истраживања, календар Маја још увек задивљује стручњаке. Он се одликовао изванредном сложеношћу, на пример прецизним рачунањем трајања соларне године и изузетно тачним приказима кретања Месеца и планета. Да, све су то древне Маје вешто израчунале, тачно запазивши протицање времена.

[Фусноте]

a Видите чланак „Маје — некад и сад“, у издању Пробудите се! од 8. септембра 2001.

b Маје су користиле и хронолошки систем звани Дугачко рачунање, који је бележио проток времена од настанка света по њиховом прорачуну.

[Дијаграм/Слике на 31. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Цолкин Хааб

6. кабан 5. поп

Датум који је истакнут на надгробној плочи означава 6. кабан 5. поп и одговара 6. фебруару 752. н. е.

[Дијаграм/Слике на 31. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

0 1 5

Маје су комбиновале ова три симбола за приказ сваког броја

0 1 2 3 4

5 6 7 8 9

10 11 12 13 14

15 16 17 18 19

Уместо за 7 дана, календар Цолкин је имао називе за 20 дана. Испод су неки од симбола

Неки симболи (урезани ликови) који означавају 19 месеци календара Хааб

[Извори слика на 31. страни]

Горе десно и уметнута слика: HIP/Art Resource, NY; урезани ликови: An Introduction to the Study of the Maya Hieroglyphs/Sylvanus Griswold Morlay/Dover Publications