Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли да се забављам преко Интернета?

Да ли да се забављам преко Интернета?

Млади питају. . .

Да ли да се забављам преко Интернета?

„Слали смо једно другом е-пошту сваког дана. Испланирали смо где ћемо живети и радити. Требало је да се ја побринем за вереничко прстење. Нисмо се познавали ни месец дана и чак се нисмо ниједном срели“ (Моника, Аустрија). a

ЗАИСТА би желео да упознаш некога с ким би могао да се зближиш и венчаш. Али, до сада твоји напори у том правцу нису баш имали неког резултата. Добронамерни покушаји пријатеља и породице да те упознају с неким само су учинили да се осећаш посрамљено и још више обесхрабрено. Зато се питаш да ли би ти можда технологија могла помоћи.

У ери компјутера, може изгледати да је довољно неколико пута кликнути мишем да би се пронашао одговарајући супружник. Неки кажу да све што треба да урадиш јесте да одеш на одговарајући веб-сајт, простор за четовање или форум посебно намењен за самце. Лист The New York Times извештава да је током једног месеца само у Сједињеним Државама 45 милиона особа посетило веб-сајтове намењене забављању преко Интернета. Једна Интернет агенција за склапање познанстава тврди да њене услуге користи више од девет милиона људи у 240 земаља.

Привлачност забављања на мрежи

Да ли си стидљива особа, којој је тешко да склапа пријатељства? Да ли се бојиш да ћеш бити одбијен? Или једноставно сматраш да у твојој средини нема одговарајуће особе с којом би могао да ступиш у брак? Онда ти забављање преко Интернета може деловати привлачно. Рецимо, Интернет агенције за склапање познанстава кажу да сами можете изабрати особу с којом желите да се упознате. Они нуде могућност да изаберете старост, земљу, пожељне особине, да видите слике и корисничка имена. С обзиром на тако велику могућност избора, може изгледати да је забављање преко Интернета ефикасније и мање стресно од личног упознавања.

Шта је у свему овоме истина? Да ли овакав вид забављања заиста води до праве среће? Па, размотри следеће: Током шестогодишњег рада, једна служба за склапање познанстава имала је 11 милиона чланова. Па ипак, међу њима је склопљено само 1 475 бракова. Једна друга таква служба са преко милион чланова могла је да се похвали са само 75 бракова! У чему је проблем?

Права слика о другоме?

У једном новинском чланку је стајало: „На Интернету свако покушава да буде атрактиван, поштен и успешан.“ Али колико су реалне информације које људи пружају о себи? Један други чланак је то овако објаснио: „Подразумева се да свако по мало лаже.“ Уредница једног популарног часописа за младе обавила је истраживање на ту тему. Она је приступила на три веома популарна веб-сајта за забављање и убрзо је примила више одговора. То је довело до сусрета с неколико мушкараца. Резултат тога? Све сами промашаји! Било је очигледно да су лагали о себи. Она упозорава: „На темељу мог искуства, они који желе да се забављају преко Интернета лажу.“

Ако неко није потпуно искрен у вези са својом висином или тежином, то може изгледати занемарљиво. Неко би могао рећи: ’Изглед и није толико важан.‘ Истина, сама Библија каже да је ’љупкост замамна и лепота ташта‘ (Пословице 31:30). Али, да ли је лагање о наизглед неважним стварима добар начин да се започне веза? (Лука 16:10). Колико поверења можеш имати у ту особу када на ред дођу разговори о озбиљнијим темама, као на пример о личним циљевима? Библија каже: „Говорите истину један другоме“ (Захарија 8:16). Да, искреност представља прави темељ за успешну везу.

Међутим, забављање на мрежи често прате нереална очекивања. То је истакнуто у извештају листа Newsweek: „Корисници могу пажљиво срочити текст који шаљу преко е-поште и приказати се у најлепшем светлу... Резултат тога је обострана позитивна реакција — мислите да су фини и да се занимају за вас, па сте и ви фини и занимате се за њих.“ Као што запажа један професор са Ренселаровог политехничког института, у САД, који се бави анализом веза на Интернету, у таквим околностима може се веома лако развити снажна наклоност. Ипак, као што је често случај, то није гаранција за срећан брак. Један човек је описао своје искуство са забављањем на мрежи: „То је замка. Машта ти попуњава празнине тачно оним што прижељкујеш.“

Лични сусрет

Ипак, неки сматрају да мање личних контаката има своје предности. Они можда мисле да забављање преко Интернета омогућава паровима да се усредсреде на то какав је потенцијални партнер изнутра, а да им при том пажњу не омета физички изглед. Истина, Библија нас подстиче да се усредсредимо на особине друге особе (1. Петрова 3:4). Међутим, проблем је што у оваквој врсти везе не можеш запажати гестове, осмехе и изразе лица. Не можеш видети како се неко понаша према другима и како реагује када је под притиском. А такве ствари су веома важне када доносиш суд о томе да ли је неко особа којој можеш веровати и коју можеш волети. Прочитај библијски опис љубави који се налази у 1. Коринћанима 13:4, 5. Запази да се она огледа у понашању, а не у изговореним речима. Зато мораш одвојити време како би посматрао особу и видео да ли она поступа у складу са својим речима.

Иако немају такве важне информације, парови често веома рано почињу да изражавају најдубља осећања и мисли. Без трунке предострожности, неки брзоплето дају обећања једно другом, упркос томе што се једва познају. Чланак под насловом „Љубав преко Интернета заиста је слепа“ наводи искуство двоје људи удаљених скоро 13 000 километара који су се упознали на мрежи. Три недеље касније, они су се и срели. „Имала је упадљиву маскару“, рекао је он. „Не забављам се са женама које стављају маскару.“ Та веза је брзо прекинута. Резултат једног другог сусрета био је толико разочаравајућ да је младић, иако је претходно платио девојци пут, отказао њену повратну авионску карту!

Девојка по имену Ема присећа се свог искуства са забављањем преко Интернета. Она каже: „Све је било превише добро да би било истинито. Планирали смо да се венчамо.“ Али када су се срели, веза је довела до великог разочарања. „Није био онакав каквим сам га замишљала, већ критички настројен и стално је приговарао. Једноставно нам не би ишло.“ Раскинули су недељу дана касније. Ема је била потпуно разочарана.

У нереалној вези, као што је забављање преко Интернета, осећања се могу прерано развити. Ако веза не успе, а то је врло могуће, то за тебе може представљати тежак ударац у емоционалном погледу. У Пословицама 28:26 стоји упозорење: „Безуман је ко се у своје срце узда.“ Да, није мудро доносити озбиљне одлуке које се темеље на машти и осећањима. Исти стих даље каже: „Ал’ ко мудро ходи наћи ће спасење.“

Опасности журбе

Свакако није мудро журити са забављањем када се не зна баш много о другој особи. Народна изрека каже: „Ко се на брзину жени, тај се натенане каје.“ Сличну мисао преноси и библијски савет: „Ко нагло ради упада у тескобу“ (Пословице 21:5).

Нажалост, многи који се забављају преко Интернета установили су истинитост тих речи. Након забављања које је трајало само месец дана, Моника, цитирана на почетку, надала се да је успела да пронађе правог супружника. Иако је правила планове за брак, и чак планирала да набави вереничко прстење, њена пренагљена веза завршила се као „велико разочарање“.

Ти можеш избећи жалост у срцу тако што ћеш следити библијски савет: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3). Међутим, разочарање и повређена осећања нису једине опасности с којима се можеш суочити приликом забављања преко Интернета. У наредном чланку биће размотрени још неки проблеми повезани с тим.

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

[Слика на 17. страни]

Људи су често неискрени и лажу када преко Интернета говоре о себи

[Слика на 18. страни]

Након романтичног дописивања путем е-поште, сусрет се често претвори у разочарање