Пређи на садржај

Пређи на садржај

Долина раскошне лепоте

Долина раскошне лепоте

Долина раскошне лепоте

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ УКРАЈИНЕ

КАД осване пролеће у овој маленој долини у Карпатима, плодно тло постепено бива прекривено белим цветним тепихом. Касно пролеће је најбоље време да човек сврати у ову долину. Тада се сладуњави мирис шири планинским ливадама мамећи посетиоце да приђу ближе.

Где се налази сва та лепота? У Долини нарциса — природном резервату у близини Хуста, у западној Украјини. У њој се налазе пространа поља дивљих нарциса. Премда овде расте више од 400 биљних врста, овом долином краљује нарцис.

Заправо, цео резерват је добио име по овоме цвету, који је такође познат и као усколисни нарцис, или суноврат. Ова луковичаста биљка, са својим дугим, танким листовима и круницама које подсећају на трубе, окруженим белим или жућкастим латицама, такође се може наћи широм Алпа и Балкана.

Нарцисе су кроз векове опевали како песници тако и музичари. Штавише, једна врста се и зове Narcissus poeticus. Али нису само песници запажали њихову лепоту. У древном Риму, владари су имали обичај да жутим нарцисима поздрављају победнике који су се враћали из рата. А у Прусији је нарцис био симбол љубави и среће. Данас се у многим земљама широм света и даље велича лепота овог цвета током годишњих фестивала и свечаности.

Међутим, нарцис је много више од лепог цвета. Назив нарцис потиче од грчке речи наркео, што значи „бити омамљен“. Може ли њихов мирис заиста довести до тога? Када су цветови у Долини нарциса у пуном цвату, посетиоци могу бити помало омамљени, чак осећати као да су благо опијени!

Опојно дејство његовог мириса навело је неке да овом цвету припишу лековиту моћ. Арапи су користили уље нарциса за лечење ћелавости, док су га Французи употребљавали као терапију за епилепсију и хистерију. Данас се уље нарциса користи као састојак парфема, док се у рафинисаном облику употребљава у ароматерапији.

Да ли ће бити сачувани?

Усколисни нарцис се убраја у планинске биљке. Обично расте на надморској висини од 1 100 до 2 060 метара. Међутим, Долина нарциса се налази на надморској висини од 200 метара, што је чини најнижом долином у којој успева ово посебно цвеће.

Да би се сачувало ово чудо природе, Долина нарциса је 1979. проглашена за резерват. Око 20 година касније, Савет Европе је усколисни нарцис прогласио заштићеном врстом.

У почетку је било забрањено да се после сезоне цветања коси трава у Долини нарциса. Међутим, након неколико година број цветова се смањио. Зашто? Научници су открили да трава, уколико се дозволи да неконтролисано расте, с временом угуши младе цветне изданке. Када је поново дозвољено кошење траве, долина је обновила своју природну равнотежу. Осим што се у пролеће истиче својом лепотом, ова долина сада представља и извор одличног сена за стоку током зиме.

Ова задивљујућа лепота служи као подсетник на то колики је потенцијал нашег дома, планете Земље. Заиста, многи који проучавају Библију једва чекају време када ће се, под владавином Божјег Краљевства, ’радовати пустиња и земља суха, веселити пустош и цветати ко ружа‘ (Исаија 35:1). Док се наша планета буде претварала у рај сличан Едену, лепота попут ове у Долини нарциса прекриће читаву земљу (Постање 2:8-15).