Пређи на садржај

Пређи на садржај

Задржати смисао за хумор у борби с болешћу

Задржати смисао за хумор у борби с болешћу

Задржати смисао за хумор у борби с болешћу

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

КОНЧИ је весела средовечна жена која већ седам година води борбу с раком. Од када јој је откривен рак дојке, имала је седам операција како се малигни тумори не би даље ширили. Шта јој помаже да издржи?

„Када ми доктори саопште лоше вести, ако осећам потребу, плачем колико год ми се плаче како бих се ослободила туге“, каже она. „Онда се трудим да наставим са животом и радим оно у чему уживам — на пример, учим кинески, присуствујем хришћанским конгресима и идем на одмор с породицом и пријатељима. Увек имам на уму Исусове речи: ’Ко од вас може тиме што се брине да дода свом животном веку један лакат?‘ (Мат. 6:27).

„Такође, стално се трудим да задржим добар смисао за хумор“, додаје она. „Шалим се са докторима, гледам комедије и што је најважније, трудим се да редовно контактирам с пријатељима и рођацима. Изузетна помоћ је имати пријатеље с којима можеш да се смејеш. Једном приликом, пред саму операцију, пријатељи и рођаци су ми испричали комичан догађај од претходне вечери. Толико сам се смејала да сам на операцију отишла потпуно опуштена.“

Кончи није једина која је открила да нам смисао за хумор и ведар дух могу помоћи у борби са здравственим проблемима. Савремена медицина такође почиње да увиђа драгоцену улогу хумора у борби против болести.

Користан за тело и ум

Није то ништа ново. Пре три хиљаде година, краљ Соломон је написао: „Весело је срце добар лек“ (Посл. 17:22). Лопе де Вега, шпански писац из 17. века, написао је нешто слично: „Када бисмо развијали добар смисао за хумор, мислим да бисмо били здравији.“ Али, у данашњем свету пуном стреса, изгледа да се хумор више занемарује, него што се развија. Очигледно је да живимо у златној ери технологије, али и у времену у ком смисао за хумор ишчезава. Дело El arte de la risa (Уметност смеха) запажа да у савременом друштву изгледа да је „Homo sapiens [човечанство] постало Homo digitalis“. Понекад изгледа да бајтови и монитори потискују језик смеха и гестова.

Добар смисао за хумор помаже пацијентима да имају позитивније мисли и осећања, и да се у складу с тим и понашају. Према недавно објављеном чланку др Хаимеа Санз-Ортиза, специјалисте за рак и ублажавање болова, хумор „олакшава комуникацију, јача имунитет, смањује бол и забринутост, опушта, отклања напетост у мишићима, подстиче креативност и јача наду“.

Драгоцени смисао за хумор

Зашто је добар смисао за хумор ефикасан лек? Зато што је то особина која нам помаже да увек имамо позитиван став, чак и онда када нам околности нису баш наклоњене. „Уколико имамо добар смисао за хумор и свакодневно се смејемо, имаћемо више енергије, мање ћемо бити подложни умору и моћи ћемо да одагнамо осећање самосажаљења“, каже др Санз-Ортиз.

Сасвим разумљиво, да ли ће особу нешто насмејати зависи од ње саме и културе у којој је одрасла. „Као што је лепота ствар укуса, тако став сваке особе утиче на то да ли јој је нешто смешно или не“, објашњава др Санз-Ортиз. Али каквог год да смо порекла и какво год образовање да имамо, добар смисао за хумор често је ефикасан начин за комуницирање и користан вентил за нагомилану забринутост, напетост и несигурност. Ако нам већ може толико помоћи, како можемо развити добар смисао за хумор?

Први корак који можемо предузети јесте да престанемо да се усредсређујемо на сопствене проблеме или болест и да почнемо да уживамо у сваком лепом тренутку који доживимо. Затим, треба да настојимо да будемо разумни и да одбацимо негативне мисли које само погоршавају наш неугодан положај. Смисао за хумор такође можемо развити тако што учимо да на ствари гледамо из другачијег угла. Не морамо увек да се смејемо, али ако приметимо смешну страну ситуације, то ће нам помоћи да истрајемо. „Хумор моментално преусмерава нашу пажњу са брига и даје нам нови поглед на ситуацију... омогућавајући нам да је лакше и боље пребродимо“, наставља др Санз-Ортиз.

Наравно, добар смисао за хумор не може решити сваки проблем у животу. Али, често ће нам помоћи да се суочимо с проблемима на позитивнији, уравнотеженији начин. Као што Кончи каже: „Није шала бити болестан, али морате се напрезати да задржите смисао за хумор. Замишљам свој живот као башту у којој је пуно тога засађено, па нажалост и моја болест. Ипак, трудим се да она остане негде с краја како се не би проширила на друге делове баште. Наравно, не могу рећи да сам победила рак, али још увек уживам у животу, а то је веома важно.“

[Слика на 27. страни]

Кончи добија охрабрење од мужа Феликса и млађе сестре Пили