Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какво значење за вас има Први мај?

Какво значење за вас има Први мај?

Какво значење за вас има Први мај?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

На шта помислите кад се спомене Први мај? На параде или демонстрације? Или можда на нерадне дане?

ИАКО се гледишта о Првом мају могу потпуно разликовати од земље до земље, међу њима ипак постоји повезаност. Кратак осврт на порекло Првог маја помоћи ће нам да ту прославу боље упознамо.

Порекло Првог маја

У древном Риму први дан маја падао је у време празника Флоралија, названог у част Флоре, богиње пролећа и цвећа. То је било време песме, игре и парада с пуно цвећа. Празнику су се нарочито радовале римске проститутке, јер су Флору сматрале својом заштитницом.

Римске освајачке војске допринеле су ширењу обичаја свог народа. Међутим, Римљани су установили да се у земљама где су живели Келти први мај већ славио као празник Белтане. Претходне вечери, када је код Келта иначе почињао дан, ватра би свуда била погашена, а када би сунце изашло, људи би запалили логорске ватре на врховима брда или под светим дрвећем како би поздравили долазак лета и период обнове живота. Стока је извођена на испашу, а за њену заштиту боговима су упућиване молитве. Убрзо су Флоралије спојене с Белтаном и тако је почео да се празнује Први мај.

За германске и скандинавске народе еквивалент Белтане био је Валпургис. Празник је почињао Валпургијском ноћи, када су се палиле логорске ватре како би се отерале вештице и зли духови. И код других европских народа настали су слични обичаји поводом слављења Првог маја. Многи од њих задржали су се до данас.

Хришћанске цркве нису имале много утицаја на ове паганске обичаје. „Први мај, то јест Белтана, представља једини празник чије је прилично слободно обележавање било ван контроле како хришћанске цркве тако и других ауторитета“, наводи енглески лист Guardian.

Првомајски обичаји

Овом популарном средњовековном празнику у Енглеској, придодати су у том периоду нови обичаји. Мушкарци и жене су проводили ноћ у оближњим шумама сакупљајући цвеће и процветале гране како би у зору ’дочекали мај‘. a Према памфлету The Anatomy of Abuses пуританца Филипа Стабса, неморал је био јако раширен. Поводом празника, учесници у теревенкама поставили би усред села мајско дрво које је било центар збивања и око којег би мештани по цео дан приређивали игре и плесали. Стабс на њега указује као на „одвратни идол“. Људи су бирали краљицу маја, а често и краља маја, који су надгледали одвијање славља. Мајско дрво и краљица маја били су уобичајени и у другим деловима Европе.

Какво је значење првомајских обичаја? Encyclopædia Britannica објашњава: „Тим обредима се испрва желео засигурати добар род усева, а затим и плодност стоке и људи. Ипак, у већини случајева то значење се полако изгубило, док су се обичаји задржали као популарне светковине.“

Популарност опада и расте

Сматрајући је паганском, протестантски реформатори су покушали да укину ову прославу. У Шкотској, у којој су главну реч водили калвинисти, Први мај је забрањен 1555. Затим је 1644. енглески Парламент под утицајем пуританаца забранио коришћење мајског дрвета. У периоду Комонвелта, током ког Енглеска није имала краља, било је забрањено „распуштено понашање“ карактеристично за тај празник. Међутим, након обнове монархије 1660, мајско дрво је поново почело да се користи.

Током 18. и 19. века, обичаји повезани с мајским дрветом постепено су изгубили популарност. Ипак, касније су поново постали актуелни, овог пута у нешто моралнијем духу. Из тог каснијег периода потиче много обичаја који се приписују традиционалној прослави првомајских празника, као што је плес деце око мајског дрвета с разнобојним тракама. Међутим, они који се баве изучавањем фолклора сада увиђају да многи древни обичаји повезани са овим празником имају паганско порекло.

Европски исељеници су допринели ширењу тих обичаја, а неки од њихових потомака још увек прослављају Први мај на традиционалан начин. Али, у многим земљама, Први мај, односно први понедељак након првог маја, данас се обележава као празник рада.

Први мај постаје Дан рада

Протестне поворке и демонстрације за Први мај почеле су у Северној Америци. Зашто баш тамо? Индустријском револуцијом уведене су савременије машине које су радиле без прекида, што је довело до тога да власници фабрика захтевају од радника да раде скоро 16 сати сваким даном изузев недеље. У жељи да се побољша живот радника, савез трговачких и радничких синдиката Сједињених Држава и Канаде захтевао је да се од 1. маја 1886. уведе осмочасовно радно време. Већина послодаваца је одбила да удовољи том захтеву, тако да је тог дана хиљаде радника ступило у штрајк.

У немирима у Чикагу пале су прве жртве међу радницима у Сједињеним Државама, након чега су им њихове колеге у Енглеској, Италији, Русији, Француској, Холандији и Шпанији пружиле подршку. b Године 1889, на светском конгресу социјалистичких партија у Паризу одлучено је да се 1. маја 1890. одрже међународне демонстрације како би се увео осмочасовни радни дан. Отада па надаље, тог дана радници су износили своје захтеве с циљем да се побољшају услови рада.

У републикама Совјетског Савеза, Први мај се традиционално славио организовањем војних парада и приказивањем технолошких достигнућа. Данас се у многим земљама тог дана обележава Дан рада, то јест Међународни празник рада. Међутим, у Сједињеним Државама и Канади, Дан рада се прославља првог понедељка у септембру.

Везе између древне и савремене прославе

Први мај је одувек био народни празник. За радничку класу је то био слободан дан, без обзира на то да ли су се њихови послодавци слагали с тим или не. Тог дана у друштву су владали другачији односи. Краљ и краљица првог маја бирани су из редова обичног народа, а владајући слојеви често су били предмет подсмеха. Стога је Први мај почео да се поистовећује с радничким покретима, и у 20. веку социјалисти су га прогласили за празник.

Као и у случају древног Првог маја, и на Међународни празник рада организују се уличне параде. Ипак, задњих година током првомајских прослава било је и насиља. На пример, приликом прославе Првомајских празника 2000, широм света су избили протести против капитализма, које су обележили сукоби с много повређених и уништавање имовине.

Удовољити потреби за променама

Реално гледано, можемо ли очекивати да ће људи увести неопходне промене на светском нивоу, које ће користити свим искреним људима? Одговор је негативан. У пракси се увек изнова показује истинитост древне библијске пословице која гласи: „Не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

Мир на земљи може обезбедити само неко чија је моћ већа од људске. Такву моћ поседује само Створитељ земље, Јехова Бог. Његова Реч, Библија, каже да он ’отвара руку своју и обилно сити све што живот има‘ (Псалам 145:16). Позивамо вас да сазнате нешто више и о другим Божјим величанственим обећањима.

У испуњењу узорне молитве којој је Божји Син, Исус Христ, поучио своје следбенике, Божје Краљевство ће сигурно доћи и Божја воља ће се сигурно вршити на земљи. Библија обећава да ће Божји наименовани Владар, Исус Христ, „избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове“ (Псалам 72:12-14).

[Фусноте]

a Пре увођења грегоријанског календара крајем 16. века, почетак маја каснио је 11 дана, што је значило да је у том периоду било топлије време и обиље вегетације.

b У овим нередима који су избили дан након сукоба између штрајкача и штрајкбрехера страдало је неколико радника.

[Слика на 12. страни]

Мајско дрво из 16. века; постављало се сваког Првог маја испред једне лондонске цркве

[Извор]

Из књиге Observations on Popular Antiquities

[Слика на 14. страни]

© Philip Wolmuth/Panos Pictures

[Извор]

Протести против капитализма, Први мај 2000, Лондон, Енглеска