Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?

ПРЕМА поузданим доказима, човек по имену Исус рођен је пре више од 2 000 година у Витлејему, малом граду у Јудеји. У то време, у Јерусалиму је владао краљ Ирод Велики, док је на трону Римског царства био цезар Август (Матеј 2:1; Лука 2:1-7). Пошто су римски владари настојали да спрече ширење хришћанства, у списима римских историчара из првог и другог века Исус се углавном не спомиње.

С друге стране, у делу The Historians’ History of the World, пише: „Чак и са изразито световног гледишта, [Исусова] дела су оставила далеко већи утицај на историју од дела̂ било које друге особе. Нова ера, позната по водећим светским цивилизацијама, започиње с његовим рођењем.“

Часопис Time извештава да је о Исусу написано више књига него о било којој другој личности у историји. Многе од њих баве се његовим идентитетом, то јест покушавају да одговоре на питање ко је он заиста. Могло би се рећи да о томе постоји више противречних гледишта него о било којој другој теми у историји.

Исусови савременици се питају ко је он

Када је сазнала да ће родити сина коме треба да да̂ име Исус, Марија је упитала: „Како ће то бити, кад немам односе с мушкарцем?“ Одговарајући на њено питање, Божји анђео Гаврило је рекао: „Сила Свевишњега осениће те. Зато ће се и оно што се роди звати свето, Божји Син“ (Лука 1:30-35).

Исус је касније вршио чуда која су његове апостоле испуњавала дивљењем. Једном приликом, када је јак олујни ветар на Галилејском мору претио да потопи њихов чамац, Исус је умирио узбуркано море рекавши: „Умири се! Умукни!“ Запрепашћени, апостоли су узвикнули: „Ко је у ствари овај?“ (Марко 4:35-41; Матеј 8:23-27).

Пошто су у то време многи често расправљали о његовом идентитету, Исус је питао своје апостоле шта људи говоре о томе ко је он. „Неки кажу Јован Крститељ“, одговорили су апостоли, „други Илија, а други пак Јеремија или један од пророка“, који у то време нису били живи. Касније их је Исус упитао: „’А ви, шта ви кажете, ко сам ја?‘ А Симон Петар, одговарајући, рече: ’Ти си Христ, Син Бога живога.‘“ Чак су и демони — зли анђели — говорили Исусу: „Ти си Син Божји!“ (Матеј 16:13-16; Лука 4:41).

Шта је Исус рекао о себи

Иако није често говорио о томе, Исус је признао да је Божји Син (Марко 14:61, 62; Јован 3:18; 5:25, 26; 11:4). Међутим, скоро увек је за себе говорио да је „Син човечји“. Тиме је скретао пажњу на своје људско порекло — на чињеницу да је човек. Уједно је открио и то да је он „син човечји“ кога је Данило у једној визији видео пред Свемоћним Богом — ’старешином дана‘ (Матеј 20:28; Данило 7:13).

Исус није јавно говорио да је Божји Син, већ је пуштао да људи сами дођу до тог закључка. То нису увидели само његови апостоли, већ и други, укључујући и Јована Крститеља и Лазареву сестру Марту (Јован 1:29-34; 11:27). Они су веровали да је Исус обећани Месија. Сазнали су да је живео на небу као моћна духовна особа, и да је дошао на земљу након што је Бог на чудесан начин пренео његов живот у материцу девице по имену Марија (Исаија 7:14; Матеј 1:20-23).

Сличан првом човеку, Адаму

Између Исуса и првог човека, Адама, постоје многе сличности. На пример, обојица су били савршени и нису имали људског оца (Постање 2:7, 15). Стога се Исус у Библији назива „последњи Адам“ — што значи да је он савршени човек који је могао да пружи „одговарајућу откупнину“. Исусов живот је одговарао животу ’првог човека Адама‘, кога је Бог створио као савршено људско биће (1. Коринћанима 15:45; 1. Тимотеју 2:5, 6).

Први човек, Адам, у Библији је назван ’сином Божјим‘ (Лука 3:38). Међутим, он је изгубио ту драгоцену предност након што је намерно био непослушан Богу. За разлику од њега, Исус је остао веран свом небеском Оцу и зато је увек имао његово одобравање (Матеј 3:17; 17:5). У Библији читамо да ће сви који исказују веру у Исуса и прихватају га као свог Спаситеља, добити вечни живот (Јован 3:16, 36; Дела апостолска 5:31; Римљанима 5:12, 17-19).

Међутим, неки тврде да Исус није само Божји Син, већ да је он у ствари са̂м Бог. Они кажу да су Исус и његов Отац једна особа — Свемоћни Бог. Да ли је то тачно? Да ли је Исус на неки начин део Бога? Да ли нека његова изјава или речи неког библијског писца то потврђују? Ко је заиста једини истинити Бог? Шта је Исус рекао о томе? Хајде да то истражимо.

[Оквир⁄Слика на 4. страни]

Најпознатији човек

О Исусовом животу писала су четворица његових савременика — Матеј, Марко, Лука и Јован — двојица од њих били су његови блиски сарадници. Књиге које носе њихова имена познате су као Јеванђеља и у целини или делимично преведене су на више од две хиљаде језика. Те мале књиге су најчешће повезане са осталим књигама које сачињавају Библију. Појединачно или као део Библије, Јеванђеља су распрострањенија од свих других списа у историји. Стога не изненађује што је Исус најпознатији човек који је икада живео!

[Слика на 3. страни]

„Ко је у ствари овај?“, питали су се апостоли