Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Они који се називају „богови“‘

’Они који се називају „богови“‘

’Они који се називају „богови“‘

КАДА је апостол Павле у Листри излечио хромог човека, народ је узвикнуо: „Богови посташе као људи и сиђоше к нама!“ Ти људи су Павла назвали Хермесом, а његовог сапутника Варнаву Зевсом (Дела апостолска 14:8-14). У Ефесу је кујунџија Димитрије упозорио народ на опасност да се, ако Павлу буде дозвољено да и даље проповеда, ’храм велике богиње Артемиде неће сматрати ни за шта‘ (Дела апостолска 19:24-28).

Попут многих данас, тако су и у првом веку људи обожавали ’оне који се називају „богови“, било на небу било на земљи‘. Павле је рекао: „Има много ’богова‘ и много ’господа‘.“ Али, затим је истакао: „За нас у ствари постоји један Бог, Отац“ и „један Господ, Исус Христ“ (1. Коринћанима 8:5, 6).

Да ли је и Исус био назван Богом?

Исус никада није тврдио за себе да је Бог. Међутим, као владар кога је Јехова наименовао, он се у Исаијином пророчанству назива „Бог силни“ и „Кнез мира“. Исаија даље наводи: „Повећаће краљевство, даће мир бескрајан“ (Исаија 9:6, 7). Према томе, као „Кнез“ — син Великог Краља, Јехове — Исус ће служити као Владар небеске владавине ’Бога свемоћног‘ (Излазак 6:3).

Па ипак, неко може питати: ’У ком смислу је Исус „Бог силни“, и зар није апостол Јован рекао да је Исус Бог‘? У преводу др Лује Бакотића, Јован 1:1 гласи: „У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Реч беше Бог.“ Неки тврде да то значи да је „Реч“, која је дошла на земљу као Исус, у ствари сам Свемоћни Бог. Да ли је то истина?

Уколико би се на основу овога закључило да је Исус Свемоћни Бог, то би било у супротности с претходном изјавом из истог стиха: „Реч беше у [код] Бога.“ Неко ко је ’код‘ неке друге особе не може у исто време бити та особа. Стога се у многим другим преводима Библије указује на то да Реч није Свемоћни Бог. На пример, у Преводу Нови свет и у енглеском интерлинеарном преводу The Emphatic Diaglott Бенџамина Вилсона пише: „Реч беше бог“. Према овим преводима, Реч није сам Бог. Али, због узвишеног положаја који заузима међу Јеховиним створењима, на Реч се указује изразом „бог“, који је написан малим почетним словом. Овде тај израз значи „силан“. An American Translation, превод Смита и Гудспида још је јаснији, јер каже: „Реч је била божанска.“

У библијским стиховима где се у грчком тексту појављује слична конструкција као у Јовану 1:1, такође се користи израз „бог“, писан малим словима. На пример, мноштво народа које је слушало Ирода Агрипу I, узвикнуло је: „Ово је глас бога, а не човека!“ Када је Павле остао жив након што га је ујела змија отровница, људи „почеше да говоре да је [он] бог“ (Дела апостолска 12:22; 28:3-6, Савремени српски превод). У складу с грчком граматиком и с библијским учењима, указивање на Реч као на „бога“ значи да она има божанску природу, а не да је Бог (Јован 1:1).

Обратите пажњу на то како је Јован у првом поглављу свог Јеванђеља показао ко је „Реч“. Он је написао: „Реч је постала тело и пребивала је међу нама, и гледасмо његову славу, славу каква припада [не Богу већ] јединорођеном сину од оца.“ Према томе, „Реч“, која је постала тело, живела је на земљи као човек по имену Исус кога су људи могли да виде. То значи да он није могао бити Свемоћни Бог, за кога је Јован рекао: „Ниједан човек никада није видео Бога“ (Јован 1:14, 18).

Међутим, неко би могао упитати: ’Ако је то тачно, зашто је Тома, када је видео ускрснулог Исуса узвикнуо: „Мој Господ и мој Бог!“?‘ Као што је већ речено, Исус је бог у том смислу што има божанску природу, али он није Отац. Обраћајући се Марији Магдалени, Исус је рекао: „Одлазим горе к свом Оцу и вашем Оцу, к свом Богу и вашем Богу“. Присетимо се такође зашто је Јован написао своје Јеванђеље. У истом поглављу, након извештаја у ком се спомиње Тома, Јован каже да је то учинио како би људи „веровали да Исус јесте Христ, Син Божји“, а не сам Бог (Јован 20:17, 28, 31).

Ко је ’бог овог света‘?

Јасно је да постоје многи богови. Видели смо да Библија спомиње неке од њих. Међутим, људи древног доба који су видели Јеховину моћ, узвикнули су: „Јехова је истинити Бог! Јехова је истинити Бог!“ (1. Краљевима 18:39N.30W). Међутим, постоји још један бог који има моћ. У Библији пише: „Бог свијета овог ослијепи разуме невјерника“ (2. Коринћанима 4:4ДК).

У ноћи пре своје смрти, Исус је своје ученике три пута упозорио на тог бога, називајући га ’владарем овог света‘. Рекао им је да ће тај моћни владар, то јест бог „бити избачен напоље“ (Јован 12:31; 14:30; 16:11). Ко је тај бог, и шта представља свет над којим он влада?

Реч је о бунтовном анђелу Сатани, Ђаволу. Како то знамо? Према библијском извештају, када је искушавао Исуса, Сатана му је показао ’сва краљевства света и њихову славу, и рекао му: „Све ћу ти ово дати ако паднеш и једним чином ме обожаваш“‘ (Матеј 4:8, 9). Ова понуда не би представљала никакво искушење за Исуса да му је Сатана понудио нешто што у ствари није поседовао. Штавише, апостол Јован је рекао: „Цели свет лежи у власти злога“ (1. Јованова 5:19).

Сетимо се да је Исус обећао: „Владар овог света [ће] бити избачен напоље“ (Јован 12:31). У ствари, овај свет или систем ствари и његов владар, биће уклоњени, као што је апостол Јован прорекао: „Свет пролази.“ Затим је додао: „Онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17). Осмотримо сада величанствену намеру јединог истинитог Бога, као и то како можемо добити благослове који су повезани с њеним испуњењем.

[Слика на странама 8, 9]

Људи из Листре су Павла и Варнаву назвали боговима

[Слика на странама 8, 9]

Исус је рекао Марији Магдалени: ’Одлазим горе к свом Оцу и вашем Оцу, к свом Богу и вашем Богу‘