Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

И то је пасји живот

„У Аустралији се више новца троши на кућне љубимце него на помоћ другим земљама“, каже се у новинама The Sydney Morning Herald. „Прслуци за спасавање намењени псима, дијамантске огрлице и освеживачи даха, само су неки од производа за кућне љубимце на које Аустралијанци годишње потроше читавих 2,2 милијарде долара [1,3 милијарде евра].“ Џејсон Грам, власник продавнице за кућне љубимце, каже да је запазио да се током прошле деценије став према кућним љубимцима променио. „Псима је некада место било у дворишту, глодали су коске и борили се с бувама“, каже он. „Сада су у кући, седе на меким кревецима и носе огрлице с вештачким дијамантима.“ Међутим, он каже да та промена става доноси добру зараду, пошто се на псе гледа као на чланове породице и обасипају се скупоценим стварима. Премда се неки љубимци „третирају као да имају исте потребе као људи, и исту жељу да лепо изгледају“, каже овај часопис, „ништа не указује на то да је псима дража играчка која кошта 50 од оне која кошта 5 долара. Изгледа да таква екстраваганција више задовољава потребу власника да покажу колико воле своје љубимце.

Штетна бука

Превелика бука често умањује квалитет живота људи у градовима. У шпанским новинама ABC наводи се извештај Светске здравствене организације у ком се каже да бука чак може угрозити здравље људи. У складу с тим сазнањима, Уставни суд Шпаније донео је пресуду против управе једног места за забаву, због кршења градских прописа којима се ограничава интензитет буке. У одлуци суда наводи се да претерана „бука угрожава основно право човека на морални и физички интегритет, личну и породичну приватност, као и неповредивост свог дома“. Суд је такође указао на то да превише велика бука може проузроковати „оштећење слуха, проблеме са сном, неурозу, повишен крвни притисак и агресивно понашање“.

Деца — жртве рата

Према проценама Фонда Уједињених нација за помоћ деци, од 800 000 људи који су зверски убијени током племенских сукоба у Руанди, 300 000 су била деца, извештавају немачке новине Leipziger Volkszeitung. Такође се процењује да сада више од 100 000 деце у Руанди живи у домаћинствима без надзора иједне одрасле особе. „Њихова свакодневица обележена је тешким сиромаштвом“, каже се у поменутим новинама.

Сачувати „бистар ум“

„Људима који говоре два језика то помаже да остану бистрог ума док залазе у године“, пише Toronto Star. Психолог Елен Бјалисток, са Универзитета Јорк, испитивала је когнитивне функције код 104 особе у доби од 30 до 59 година, и код 50 особа у доби од 60 до 88 година. Сви учесници су били сличног образовања и имали су приближно исте приходе. У свакој старосној групи, половина особа је говорила два језика. Сви испитаници су били замољени да обаве један једноставан задатак с две различите опције, при чему им је мерено време. „Они који су говорили два језика брже су урадили тест од оних који су говорили један језик“, наводи се у новинама. Према речима Елен Бјалисток, људи који говоре два језика у свакодневном животу увек имају на располагању две језичке могућности, тако да њихов мозак мора да изабере језик на ком ће комуницирати. „С временом, овакве менталне вежбе штите мозак тако што спречавају природно успоравање неких функција мозга које наступа с годинама.“

„Осавремењена“ Библија?

„У припреми је ново издање англиканског молитвеника у ком су познате библијске молитве и псалми знатно измењени с циљем да се верници наведу на размишљање о питањима као што је дуг који имају земље Трећег света и слободна трговина“, извештава новинска агенција Ројтерс. У Џепној збирци молитава за мир и правду, Исусове речи из молитве Оченаш: „Дај нам данас хлеб наш за овај дан“, замењене су речима: „Ти нам дајеш хлеб наш за овај дан када ми штитимо интересе своје земље и поштено зарађујемо своју плату“. Слично томе, речи из 23. Псалма — „И када бих ходио долином сенке смрти“ замењене су речима: „Чак и ако избију најжешћи немири нећу се плашити, Господе“. Људи који поштују традицију рекли су за ову нову књигу од 96 страна да је „лакрдија те стога и богохуљење“, као и да је „неумесна и увредљива“, наводи се у лондонским новинама The Daily Telegraph.

Абортуси из економских разлога

Насупрот уобичајеном мишљењу, „у Аустралији највише абортуса изврше удате жене из средњег сталежа, а не промискуитетне тинејџерке“, извештавају новине The Sydney Morning Herald. Када муж ради пуно радно време, а жена скраћено, на њихову одлуку да немају децу обично утиче финансијска ситуација. „Материнство негативно утиче како на каријеру жене тако и на њена примања“, каже Питер Макдоналд, професор демографије на Аустралијском националном универзитету. „Жене које немају децу могу прилично добро зарађивати, али уколико би родиле дете, њихова примања би се знатно смањила.“ Према извештају цитираних новина, у Аустралији се свака трећа трудноћа оконча абортусом.

„Упознајте пријатеље свог детета“

У Сједињеним Државама „код тинејџера који су изјавили да је најмање половина њихових другова сексуално активна, постоји 31 пут већа вероватноћа да ће се напити, 5,5 пута већа вероватноћа да ће почети да пуше и 22,5 пута већа вероватноћа да ће пробати марихуану“, извештава The New York Times. У то истраживање које је спровео Национални центар за зависност и злоупотребу опојних средстава при Универзитету Колумбија било је укључено 500 родитеља и 1 000 младих између 12 и 17 година. Џозеф Калифано мл., директор тог центра, каже: „Јасна порука за родитеље чија деца имају између 12 и 17 година гласи: будите сигурни да тачно знате како се ваше дете опходи према супротном полу и упознајте његове пријатеље.“ Он је још рекао: „Родитељи који током породичног оброка покрећу теме као што је забављање или коришћење дроге и алкохола, имају више шансе да помогну својој деци да се одупру искушењу да пробају дрогу.“

Самоповређивање међу младима

„Британија има највећу забележену стопу самоповређивања у Европи“, открива лондонски The Times. Сваке године, британске службе хитне помоћи интервенишу у 150 000 случајева у којима се ради о особама које су намерно себи нанеле повреде, на пример тако што су се посекле. Тај проблем је најизраженији код младих. „Премда је број девојака које повреде саме себе много већи од броја младића који то учине (седам напрема један), од 1980-их стопа самоповређивања код мушкараца се удвостручила“, пише The Times. Сматра се да тиме што повређују себе такве особе „покушавају да се изборе са емоционалним болом или тако реагују на емоционалну отупелост“. Ендру Макалок, из Завода за ментално здравље, каже да те бројке „могу бити показатељ да се млади суочавају са све већим проблемима, или пак да им је све теже да реше те проблеме“.