Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ’једини истинити Бог‘ обећава

Шта ’једини истинити Бог‘ обећава

Шта ’једини истинити Бог‘ обећава

ЈЕХОВА БОГ је првом људском пару подарио диван дом — Еденски врт, рај на земљи. Дао им је задатак да имају потомство и да ’владају земљом‘, што би подразумевало да ће, док њихова породица расте, радити на томе да прошире свој рајски дом (Постање 1:26-28; 2:15). Да ли ће се Божја намера да људи живе у рају на земљи икада остварити?

Можемо бити сигурни да хоће! Према библијском пророчанству, ’[Јехова] ће заувек уништити смрт‘ и „обрисаће сузе са сваког лица“. Када се то деси, „рећи ће се: ’Гле, то је наш Бог. У њега се уздамо, и он ће нас спасти. То је Јехова. У њега се уздамо. Радујмо се и веселимо се спасењу које од њега долази‘“ (Исаија 25:8, 9NW).

Последња библијска књига описује услове који ће владати на земљи након што садашњи свет, то јест систем ствари под Сатанином влашћу буде уклоњен. Што се тиче „нове земље“ или људског друштва које ће сачињавати они који воле Бога, Библија каже: „Божји шатор је с људима, и он ће пребивати с њима, и они ће бити његов народ. И сам Бог биће с њима. И он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли“ (Откривење 21:1-4).

То су заиста предивна обећања! Да ли ће се она остварити? Осмотримо како нам Исусова жртвена смрт и чуда која је чинио пружају темељ за поуздање у то да ће Бог испунити сва своја обећања (2. Коринћанима 1:20).

Исусов живот као откупнина

Када је Сатана навео Адама да буде непослушан Богу и почини грех, целокупно Адамово потомство наследило је грех. „Као што је преко једног човека у свет ушао грех и преко греха смрт“, пише у Библији, „тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили.“ Ипак, библијски извештај наставља: ’Послушношћу једнога [савршеног човека Исуса] многи ће постати праведни‘ (Римљанима 5:12, 19). Као што је истакнуто у првом чланку ове серије, Исус је „последњи Адам“, који је дошао „с неба“ и дао свој живот као „откупнину у замену за многе“ (1. Коринћанима 15:45, 47; Матеј 20:28).

Према томе, сви који исказују веру у Исуса могу бити ’ослобођени [од греха] откупнином‘ и добити вечни живот (Ефешанима 1:7; Јован 3:36). Заиста можемо бити срећни што је Јехова Бог толико волео човечанство да је послао свог Сина као нашег Спаситеља! (Лука 2:10-12; Јован 3:16). Ближе упознавање са оним што је Исус у првом веку чинио за људе који су патили пружа нам представу о томе шта ће се дешавати у будућности. А оно што је Исус тада чинио било је заиста задивљујуће!

Предсјај новог света

Исус је лечио болесне и немоћне кад год му се указала прилика за то. Није постојала ниједна болест коју он није могао да излечи. Поврх тога, чудом је нахранио хиљаде људи са само неколико риба и хлебова, и то је учинио више пута (Матеј 14:14-22; 15:30-38).

Када је Исус излечио просјака који је био слеп од рођења, сви који су познавали тог човека признали су да је то чудо. Међутим, јеврејске религиозне вође су биле сумњичаве. Зато им је човек коме је враћен вид рекао: „Од старине се никада није чуло да је неко отворио очи човеку који је слеп од рођења. Да овај није од Бога, не би могао ништа да учини“ (Јован 9:32, 33).

Исусов рођак Јован Крститељ, који је у то време био у затвору, послао је своје ученике да провере да ли су извештаји о Исусу тачни. „Тог часа“, наводи се у Библији, Исус „многе излечи од немоћи и мучних болести и злих духова, те многим слепима подари вид.“ Тада је Јовановим ученицима рекао: „Јавите Јовану шта сте видели и чули: слепи добијају вид, хроми ходају, губави се чисте и глуви чују, мртви устају“ (Лука 7:18-22).

Размислите о следећем: Ако се нешто добро догађало у прошлости, зар вам то не улива поуздање да се може догодити поново? Тиме што је вршио чуда, Исус је у малом показао шта ће учинити за читаво човечанство док буде владао као Краљ Божјег Краљевства. Његова чуда служе као доказ да га је Бог послао и да је он заиста Божји Син.

Током владавине Божјег Краљевства, дословно ће се испунити пророчанства која говоре о предивним стварима. Као што је проречено, слепи ће прогледати, глуви ће моћи да чују, хроми ће скакати као јелени и нико неће бити болестан. Осим тога, на целој планети владаће мир и сигурност. Чак ће и опасне животиње бити у миру с људима (Исаија 9:6, 7; 11:6-9; 33:24; 35:5, 6; 65:17-25).

Да ли бисте желели да живите заувек под владавином Божјег Краљевства, у свету у ком владају такви услови? Исус је показао шта је потребно учинити, када је у молитви свом Оцу рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Немојте дозволити да вас ишта одврати од стицања тог животоважног спознања.

[Слика на 10. страни]

Бог је обећао да ће на земљи владати овакви услови